Nieuws

Producten 151 tot 160 van 953 in totaal

Toon:

Cryptomunten als Bitcoin zijn niet geschikt als wettig betaalmiddel. Dat schreven economen Tobias Adrian en Rhoda Weeks-Brown in een opiniestuk voor het IMF. Door de volatiliteit van cryptomunten zou het lastig zijn ermee te betalen. Bovendien geven landen hun monetaire soevereiniteit op als ze cryptomunten accepteren als wettig betaalmiddel. Landen zouden daarom terughoudend moeten zijn met de acceptatie van virtuele munten, zo waarschuwen de economen.

Meer Lezen
3 sep. 2021 17:46:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Door lage rente en oplopende inflatie is de belangstelling voor goud onder Europese spaarders en beleggers sterk toegenomen. Dat schrijft de World Gold Council in een nieuw rapport. Spaarders zien het edelmetaal als alternatief voor de spaarrekening, terwijl beleggers goud kopen om het risico van hun beleggingsportefeuille te verkleinen. Beide groepen maken zich zorgen over verlies van koopkracht als gevolg van het ruime monetaire beleid van de ECB. Zo was de vraag naar goud in de eerste helft van dit jaar nog groter dan dezelfde periode vorig jaar.

Meer Lezen
3 sep. 2021 12:25:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Als de inflatie oploopt wil je goud in je portefeuille hebben. Dat zei miljardair John Paulson in een interview met Bloomberg. Hij verwacht de komende jaren meer inflatie, waardoor mensen hun vermogen zullen verplaatsen van obligaties en andere vastrentende waarden naar goud. Omdat de goudmarkt relatief klein is kan dat een explosieve koersstijging van het edelmetaal tot gevolg hebben. Een herhaling van de prijsstijging eind jaren zeventig is zelfs mogelijk, aldus Paulson.

Meer Lezen
3 sep. 2021 09:37:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De centrale banken van het Eurosysteem zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot grootste schuldeiser van de Eurozone. Zo hebben centrale banken van de lidstaten inmiddels een derde van de totale staatsschuld van alle eurolanden op haar balans staan. Sinds 2014 hebben zij in opdracht van de ECB onder verschillende opkoopprogramma's voor meer dan €3 biljoen aan obligaties opgekocht. Daarvan bestaat het grootste deel uit staatsobligaties. Het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht, want de centrale bank blijft onder leiding van Christine Lagarde schuldpapier opkopen.

Meer Lezen
2 sep. 2021 12:00:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De belangrijkste gebeurtenis van vorige week was, zoals verwacht, de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. De algemene toon van Powell’s toespraak was ‘dovish’. Dit duidt erop dat de Fed-voorzitter zich niet van zijn stuk laat brengen door de recente inflatiepiek. Hij maakt geen haast om de monetaire accommodatie te beëindigen en al helemaal niet om de rentes te verhogen.

Meer Lezen
31 aug. 2021 15:02:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Duitsers zoeken door lage rente en oplopende inflatie in toenemende mate hun toevlucht in goud. In de eerste helft van dit jaar kochten Duitsers zelfs het meeste goud sinds de eerste helft van 2009, het hoogtepunt van de kredietcrisis. Cijfers van de World Gold Council laten zien dat de belangstelling voor het edelmetaal wereldwijd toeneemt, maar dat vooral Duitsers veel meer goud kopen. De vraag naar gouden munten en goudbaren was in Duitsland met 90,5 ton zelfs 35% hoger dan in de tweede helft van vorig jaar. Ter vergelijking, wereldwijd steeg de vraag in dezelfde periode met ongeveer 20%.

Meer Lezen
27 aug. 2021 13:29:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De Rabobank verhoogt met ingang van 1 oktober de kosten voor het storten van grote bankbiljetten. Zakelijke klanten gaan €5 per biljet betalen voor het afstorten van biljetten van €500 en €200. De bank zegt hoge kosten te maken voor onderzoek naar de herkomst van deze biljetten, omdat ze daartoe vaak wettelijk verplicht zijn.

Meer Lezen
26 aug. 2021 19:35:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

India blijft haar goudvoorraad uitbreiden. In de eerste helft van dit jaar kocht de centrale bank 29 ton goud, waardoor de totale goudvoorraad een record van 705,6 ton bereikte. Dat is een ruim kwart meer dan begin 2018, toen de Indiase centrale bank weer begon met goud kopen. Toen beschikte het land nog over 558 ton goud. De centrale bank wil het aandeel goud in haar reserves de komende jaren verder uitbreiden, van 6,5% naar 10%. Dat zou betekenen dat er de komende jaren nog een paar honderd ton bij komt.

Meer Lezen
24 aug. 2021 11:27:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Overal ter wereld zijn de markten nerveus over de mogelijke gevolgen van een voortzetting van de coronabeperkingen. De dollar profiteerde daar vorige week van. De consensus leek te zijn dat het effect op de groeiverwachtingen in de VS verhoudingsgewijs milder wordt dan elders, en dat was een voordeel voor de greenback.

Meer Lezen
23 aug. 2021 15:30:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Brazilië heeft haar goudvoorraad in drie maanden tijd bijna verdubbeld. In de periode van mei tot en met juli kocht de centrale bank in totaal meer dan 62 ton goud, waarmee de totale voorraad steeg naar bijna 130 ton. Daarmee voegt het Zuid-Amerikaanse land zich bij een steeds grotere groep landen die goud kopen.

Meer Lezen
20 aug. 2021 09:47:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Producten 151 tot 160 van 953 in totaal

Toon: