Nieuws

Producten 121 tot 130 van 953 in totaal

Toon:

De Zwitserse centrale bank heeft in het derde kwartaal goed verdiend aan negatieve rente en de stijgende goudprijs. Dat schrijft ze in haar nieuwste kwartaalrapport. Door een hogere goudprijs steeg de waarde van de goudvoorraad met 109,5 miljoen Zwitserse frank. Negatieve depositorente, die banken betalen over hun overtollige reserves, leverde de centrale bank ongeveer 250 miljoen frank op.

Meer Lezen
10 nov. 2021 15:30:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De opkomst van de eurodollar markt vanaf 1955 heeft in belangrijke mate de verdere ontwikkeling van het internationale monetaire en financiële systeem bepaald. Dat zegt politicoloog Sander Boon in een exclusief interview met Paul Buitink voor Holland Gold. Het verklaart namelijk de negatieve rente en de bijna onbeperkte leencapaciteit van overheden. Ook werpt het een ander licht op de macht van centrale banken in het hedendaagse monetaire systeem. Ze proberen de indruk te wekken dat ze controle hebben over rente en geldhoeveelheid, maar dat is slechts beperkt het geval.

Meer Lezen
8 nov. 2021 13:49:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De koersen van de G10-valuta lopen nog steeds synchroon met de ‘hawkishness’ van de desbetreffende centrale bank – waarbij die ‘hawkishness’ ten opzichte van de consensus wordt gemeten. Die is uiterst ‘dovish’ en gaat ervan uit dat het monetaire beleid in de ontwikkelde landen buitengewoon ruim zal blijven.

Meer Lezen
8 nov. 2021 11:34:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De inflatie in de eurozone steeg in oktober naar 4,1% op jaarbasis, het hoogste niveau sinds 2008. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. De belangrijkste oorzaak voor de hoge inflatie is de sterke stijging van de energieprijs, want die was in oktober 29% hoger dan een jaar geleden. Niet alleen werd benzine aan de pomp veel duurder, ook schoot de gasprijs omhoog.

Meer Lezen
5 nov. 2021 18:51:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Centrale banken willen met digitaal centralebankgeld een alternatief bieden voor cryptomunten en innovaties van fintech bedrijven. Maar is dat wel zo wenselijk? Wat zijn de voor- en nadelen van deze nieuwe vorm van geld? In dit gesprek bij Blckbx praten Paul Buitink en Ancilla van der Leest over fundamentele veranderingen in ons geldsysteem. Niet alleen over digitaal centralebankgeld, maar ook over negatieve rente en het verdwijnen van contant geld. Wat betekent dit voor onze vrijheid?

Meer Lezen
5 nov. 2021 16:48:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Midden vorige week ontstond wat volatiliteit bij de G10-valuta. Dit was vooral een reactie op de verwarrende signalen uit de ECB-bijeenkomst van donderdag. Toch sloten deze valuta de week vrijwel ongewijzigd af – de handel bereidt zich voor op het vuurwerk dat deze week wordt verwacht.

Meer Lezen
3 nov. 2021 17:51:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De huizenprijzen in Amsterdam zijn, gecorrigeerd voor inflatie, nog nooit zo hoog geweest als nu. Naast lage rentetarieven ligt de oorzaak van snel stijgende prijzen in een feedbackcyclus tussen banken en consumenten die verslaafd zijn geraakt aan hypotheken en steeds hogere huizenprijzen.

Meer Lezen
29 okt. 2021 09:13:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De belangstelling voor gouden sieraden, munten en baren is in het derde kwartaal verder toegenomen. Door het herstel van de economie steeg de vraag naar sieraden in landen als India en China, terwijl munten en baren nog steeds zeer populair zijn in landen als Duitsland en de Verenigde Staten. Dat schrijft de World Gold Council in een nieuw kwartaalrapport over de goudmarkt.

Meer Lezen
28 okt. 2021 16:56:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Bedrijven hebben steeds meer moeite om hun producten op tijd in te kopen of bij de klant te krijgen. Dat blijkt uit een marktanalyse van onderzoeksbureau IHS Markit. De situatie is op dit moment zelfs problematischer dan vlak na de uitbraak van de coronapandemie. Een toenemende vraag naar goederen en schaarste aan containers zorgt voor hogere kosten en langere levertijden.

Meer Lezen
28 okt. 2021 09:13:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Nigeria lanceert deze week met de eNaira een nieuwe digitale munt, die door de centrale bank wordt uitgegeven. Daarmee loopt het land voorop in de nieuwe trend van digitaal centralebankgeld. Met deze digitale munt probeert de centrale bank een alternatief te bieden voor cryptovaluta, die erg populair zijn in het Afrikaanse land. De nieuwe munt werkt via een soort wallet, waarmee mensen onderling betalingen kunnen doen. De eNaira is inwisselbaar met de Naira, de reguliere valuta van Nigeria. In eerste instantie krijgen alleen mensen met een bankrekening toegang tot deze nieuwe technologie. Later moet ook iedereen met een identiteitskaart een rekening bij de centrale bank kunnen aanvragen.

Meer Lezen
25 okt. 2021 14:53:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Producten 121 tot 130 van 953 in totaal

Toon: