Nieuws

Producten 111 tot 120 van 939 in totaal

Toon:

Nigeria lanceert deze week met de eNaira een nieuwe digitale munt, die door de centrale bank wordt uitgegeven. Daarmee loopt het land voorop in de nieuwe trend van digitaal centralebankgeld. Met deze digitale munt probeert de centrale bank een alternatief te bieden voor cryptovaluta, die erg populair zijn in het Afrikaanse land. De nieuwe munt werkt via een soort wallet, waarmee mensen onderling betalingen kunnen doen. De eNaira is inwisselbaar met de Naira, de reguliere valuta van Nigeria. In eerste instantie krijgen alleen mensen met een bankrekening toegang tot deze nieuwe technologie. Later moet ook iedereen met een identiteitskaart een rekening bij de centrale bank kunnen aanvragen.

Meer Lezen
25 okt. 2021 14:53:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De driemaandelijkse inflatiecijfers uit Nieuw-Zeeland waren een forse opwaartse verrassing, wat de inflatieangst verder aanwakkerde. De mondiale sell-off van staatsobligaties ging door, maar het risicosentiment en vooral ook de aandelenprijzen blijken veerkrachtig te zijn. Beleggers gokken erop dat ondernemingen in staat zullen zijn om kosten door te geven en van het uiterst stimulerende monetaire beleid te profiteren.

Meer Lezen
25 okt. 2021 11:24:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Servië is van plan haar goudvoorraad verder uit te breiden, zo verklaarde president Aleksandar Vučić tijdens de openingsceremonie van de Cukaru Peki goudmijn. Deze nieuwe goudmijn in Servië is in samenwerking met het Chinese Zijin Mining Group tot stand gekomen. De centrale bank zal een deel van de goudproductie opkopen om haar goudreserve verder aan te vullen. Ook de gouverneur van de Servische centrale bank, Jorgovanka Tabakovic, was bij de openingsceremonie aanwezig.

Meer Lezen
22 okt. 2021 16:04:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

In het eerste deel van deze serie hebben we besproken hoe de fysiek goudmarkt werkt, terwijl we in het tweede deel zagen hoe de Londense goudmarkt functioneert en hoe deze verbonden is met de fysiek markt. In dit afsluitende deel behandelen we kort hoe Exchange Traded Funds en de futures derivatenmarkt functioneren, en op welke manier deze verbonden zijn met de fysieke markt. In de toekomst zullen we dieper ingaan op hoe alle derivatenmarkten afzonderlijk werken.

Meer Lezen
22 okt. 2021 14:46:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Duitsers zouden eerder goud kopen dan aandelen, zo blijkt uit een nieuwe rondvraag van onderzoeksbureau Kantar Emnid in opdracht van Deutsche Börse Commodities. Respondenten kregen de vraag wat ze zouden overwegen als ze een bedrag van €25.000 mochten beleggen. Uit deze rondvraag kwam naar voren dat de meeste mensen dit bedrag zouden investeren in vastgoed, namelijk 32% van de respondenten. Goud kopen kwam met 29% op de tweede plaats en scoorde daarmee beter aandelen.

Meer Lezen
21 okt. 2021 19:16:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De koers van Bitcoin is woensdag tot recordhoogte gestegen. Op het hoogtepunt stond de koers op $67.000, een paar procent meer dan het oude record van april. In euro's steeg de prijs van de virtuele munt naar €57.000, meer dan een verdubbeling ten opzichte van drie maanden geleden. De cryptomunt profiteert van een gunstig sentiment, want door de hoge inflatie zien meer mensen Bitcoin als een aantrekkelijk alternatief spaarmiddel.

Meer Lezen
21 okt. 2021 08:28:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

In het post-coronatijdperk lijkt de negatieve samenhang tussen de inflatie in de VS en de koers van de dollar een van de belangrijke correlaties te worden. De Amerikaanse CPI (consumentenprijsindex) was opnieuw duidelijk: de headline inflatie lag voor de vijfde maand op rij duidelijk boven de 5%. De rendementen reageerden hier niet zo sterk op, maar de Amerikaanse dollar verloor vorige week terrein ten opzichte van alle andere belangrijke wereldvaluta. De enige uitzonderingen waren de Japanse yen, die onder druk stond door de aanhoudende stijging van de commodityprijzen en de risicobereidheid, en de Turkse lira, die opnieuw onderuit ging door de bokkensprongen van Erdogan met de rente.

Meer Lezen
20 okt. 2021 11:19:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De Londense goudmarkt is een OTC-markt, waar geen handelsregels zijn vastgesteld zoals bij een beurs. Tot op zekere hoogte is deze unieke markt echter georganiseerd. Laten we beginnen met de basis. Hoe werkt deze markt? En waarom is Londen zo belangrijk voor de wereldwijde goudmarkt?

Meer Lezen

De adoptie van cryptomunten als wettig betaalmiddel vormt een risico voor de financiële stabiliteit in de wereld. Dat schrijft het IMF in de nieuwste editie van haar halfjaarlijkse Global Stability Report. De organisatie waarschuwt dat landen die Bitcoin accepteren hun monetaire soevereiniteit opgeven. Daardoor kunnen centrale banken minder goed ingrijpen in tijden van crisis, bijvoorbeeld om de markt van liquiditeit te voorzien.

Meer Lezen
15 okt. 2021 11:45:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Een poging van verschillende banken om goudcontracten aan te bieden in Londen lijkt roemloos ten onder te gaan. Vier jaar na introductie van deze contracten is het handelsvolume nog steeds erg laag, waardoor het voortbestaan ervan onzeker is. Banken die deze contracten op de London Metals Exchange aanbieden zouden dan ook van plan zijn de stekker eruit te trekken, zo schrijft Reuters.

Meer Lezen
14 okt. 2021 10:51:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Producten 111 tot 120 van 939 in totaal

Toon: