Nieuws

Producten 91 tot 100 van 466 in totaal

Toon:

Door de stijging van de huizenprijzen nemen steeds meer Amerikanen een deel van de overwaarde van hun huis op, zo schrijft Bloomberg. Ze gebruiken dat geld niet alleen voor investeringen in de woning, maar ook voor het aflossen van schulden en allerlei consumptieve bestedingen. Uit cijfers van de Federal Housing Finance Agency blijkt dat sinds 2008 niet meer zoveel geld voor dit doeleinde geleend werd tegenover de overwaarde van het huis.

Meer Lezen
25 mei 2018 17:10:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Rusland heeft in april 18,7 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Russische centrale bank. Met deze aankoop groeide de totale omvang van de goudvoorraad naar 1.910 ton. Daarmee versterkt het land haar vijfde positie op de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden, achter de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Frankrijk.

Meer Lezen
25 mei 2018 14:18:00 door Frank Knopers Comments Beleggen in goud

Binnen de goudmijnsector horen we steeds meer geluiden dat peak gold nabij is, het moment waarop de wereldwijde productie van goudmijnen haar piek bereikt en een dalende trend zal inzetten. De reden daarvoor is dat er steeds minder nieuwe ontdekkingen worden gedaan, terwijl bestaande goudmijnen langzaam maar zeker uitgeput raken.

Ook de directeur van Goldcorp, Ian Telfer, verwacht dat de wereldwijde goudproductie spoedig een maximum zal bereiken. Hij heeft al veertig jaar ervaring in de sector, maar heeft in die tijd nog niet eerder te maken gehad met het vooruitzicht van een dalende productie. In een interview met de Financial Post zei hij daar het volgende over:

"Als ik je in één zin wat mag vertellen over de goudmijnsector, dan is het wel dat ik de productie van goudmijnen de afgelopen veertig jaar robuust heb zien stijgen. Nou, dit jaar of volgend jaar zal het gaan dalen, of het daalt nu al. We zitten al vlak bij peak gold."

Goldcorp: "We naderen peak gold, alle grote ontdekkingen zijn al gedaan"

Meer Lezen
19 mei 2018 10:16:00 Comments Economisch Nieuws

De toenemende welvaart in opkomende economieën zal de komende drie decennia een stimulans geven aan de goudmarkt. Dat schrijft de World Gold Council in een vooruitblik op de wereldwijde goudmarkt. Door een uitbreiding van de middenklasse in belangrijke afzetmarkten als China en India en een toename van het besteedbare inkomen kunnen meer mensen in opkomende markten goud kopen, ofwel in de vorm van sieraden en beleggingsgoud danwel in de vorm van financiële producten gedekt door edelmetalen.

In het rapport schrijft de World Gold Council dat het aandeel van de zes belangrijkste opkomende economieën - China, Brazilië, India, Mexico, Rusland en Turkije - ten opzichte van de wereldeconomie de afgelopen dertig jaar sterk is toegenomen. Waren deze zes landen in 1987 goed voor slechts 6,2% van het wereldwijde bbp, in 2016 was dat al toegenomen tot 24,4%. Ter vergelijking, in dezelfde periode daalde het aandeel van de G6 landen - Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan - van 65% naar 45% van het wereldwijde bbp.

'Goudmarkt zal profiteren van opkomende economieën'

Meer Lezen
18 mei 2018 10:14:00 Comments Beleggen in goud

De World Gold Council heeft plannen om een nieuw goud-ETF te lanceren dat minder kosten in rekening brengt dan het bestaande GLD, zo meldt Reuters. Het nieuwe goudfonds moet concurreren met andere beleggingsproducten die het edelmetaal goedkoper aanbieden en die de laatste jaren veel marktaandeel hebben veroverd in een markt die eerst werd gedomineerd door het SPDR Gold Trust, dat onder goudbeleggers bekend staat als het GLD.

Tien jaar geleden had het SPDR Gold Trust nog 75% van de markt in handen, maar nu is haar marktaandeel tot ruim beneden de 50% gezakt. Dat is voor een deel te verklaren door de kosten, want met een beheersvergoeding van 0,4% op jaarbasis zijn de aandelen van dit goud-ETF bijna even duur om aan te houden als 'allocated' fysiek goud, dat gescheiden en op naam opgeslagen wordt. Ook zijn er meer Europese aanbieders op de markt gekomen, waarmee Europese beleggers direct met hun eigen valuta in goud kunnen beleggen.

Er is nog niet veel bekend over dit nieuwe goud-ETF, anders dan dat de kosten 0,25% per jaar zullen bedragen. De World Gold Council wilde niet op de laatste geruchten reageren, maar het is wel bekend dat het bedrijf in november een nieuwe ETF geregistreerd heeft bij de US Securities and Exchange Commission (SEC). De verwachting is dat het nieuwe goudfonds, waarvan de naam nog niet bekend is, in het tweede kwartaal gelanceerd zal worden.

World Gold Council lanceert nieuw goud ETF?

Meer Lezen
11 mei 2018 09:37:00 Comments Beleggen in goud

Australië opent de aanval op zwart geld en wil daarom met ingang van 1 juli 2019 het gebruik van contant geld voor transacties boven de 10.000 Australische dollars verbieden. Volgens de regering is deze maatregel noodzakelijk om de zwarte economie aan te pakken en belastingontduiking en fraude tegen te gaan. Ook overweegt de regering om alle bedrijven in het land te verplichten salarissen uitsluitend digitaal uit te betalen.

"Contant geld is een gemakkelijke, anonieme en nauwelijks te traceren mechanisme voor een zwarte markt. Ook maken contante betalingen het makkelijker om inkomens lager op te geven en de belastingplicht te ontwijken. Daardoor krijgen bedrijven die transacties doen in contant geld een concurrentievoordeel op bedrijven die dat niet doen", zo verklaarde de Australische Minister van Financiën Scott Morrison. Hij trekt namens de regering de komende vier jaar meer dan $300 miljoen uit om grote transacties met contant geld aan te pakken.

Australië wil gebruik contant geld voor grote transacties verbieden

Meer Lezen
11 mei 2018 09:31:00 Comments Economisch Nieuws

Beleggers verliezen hun vertrouwen in Deutsche Bank, want de waarde van het aandeel zakt langzaam maar zeker terug naar het dieptepunt van september 2016. Op het moment van schrijven betaal je nog maar €11,37 voor een aandeel, wat betekent dat het bedrijf op dit moment een marktwaarde heeft van ongeveer €24,3 miljard. Daarmee staat de grootste bank van Duitsland op plek 95 in de wereldwijde ranglijst van grootste banken, gerangschikt naar de actuele marktwaarde.

De problemen bij Deutsche Bank komen voort uit een reeks van schandalen, waaronder het manipuleren van de goudprijs en de zilverprijs, het manipuleren van de Libor rente en het doorverkopen van dubieuze hypotheekleningen aan beleggingsfondsen en pensioenfondsen. Deze miljardenboetes drukte niet alleen op de bedrijfsresultaten, ook deden ze de reputatie van de bank geen goed. Het aandeel van de bank ging in 2016 zelfs zo hard omlaag dat ze samen met Credit Suisse van de Stoxx Europe 50 index werd geschrapt.

Meer Lezen
4 mei 2018 13:20:00 Comments Economisch Nieuws

Terwijl centrale banken al jaren onverminderd goud kopen laten particulieren het steeds vaker afweten, zo blijkt uit het nieuwste kwartaalrapport dat de World Gold Council deze week naar buiten bracht.

Centrale banken voegden in de eerste drie maanden van dit jaar 116,5 ton aan hun reserves toe en kochten daarmee ongeveer evenveel als het gemiddelde per kwartaal sinds het begin van 2010. Ondertussen daalde de wereldwijde vraag naar gouden munten en goudbaren voor consumenten met 15% naar 254,9 ton.

Deze cijfers zijn tekenend voor de laatste trend in de goudmarkt. Centrale banken die vanuit een strategisch of politiek perspectief goud kopen blijven ook dit jaar onverminderd edelmetaal aan hun reserves toevoegen, terwijl de meer prijsbewuste beleggers en spaarders door de kwakkelende prijs het edelmetaal vaker links laten liggen. Vooral in de Verenigde Staten zijn de verkoopcijfers sterk gedaald.

Centrale banken blijven goud kopen (Bron: World Gold Council)

Meer Lezen
4 mei 2018 13:16:00 Comments Beleggen in goud

De zilverprijs kan dit jaar profiteren van toenemende politieke en economische risico's, maar alleen als beleggers substantieel meer zilver kopen dan in het afgelopen jaar. Die conclusie trekt onderzoeksbureau CPM Group bij de publicatie van haar nieuwste Silver Yearbook 2018.

Volgens het bureau, dat jaarlijks cijfers over de zilvermarkt en de goudmarkt naar buiten brengt, zijn er dit jaar heel veel verschilde economische, financiële en politieke kwesties in de wereld waar zilver als veilige haven van kan profiteren.

'Zilver kan profiteren van vlucht naar veilige haven'

Meer Lezen
27 apr. 2018 13:12:00 Comments Beleggen in zilver

De centrale bank van Rusland heeft in maart 300.000 troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd. Daarmee stijgt de totale omvang van haar goudvoorraad naar ongeveer 1.890 ton, wat tegen de huidige goudprijs een marktwaarde van ruim $80 miljard vertegenwoordigt. Samen met de aankopen van januari en februari heeft de centrale bank dit jaar al 50 ton aan haar reserves toegevoegd. Dat is vergelijkbaar met het tempo waarin ze de afgelopen drie jaar haar voorraad uitbreidde.

Door een daling van de goudprijs in dollars is de totale waarde van het goud op de balans licht gedaald, maar nog steeds is het edelmetaal goed voor 17,5% van de totale reserves. Ter vergelijking, toen de financiële crisis in 2008 uitbrak had de centrale bank slechts 2,5% van haar reserves in edelmetalen. Sindsdien heeft Rusland meer dan 1.300 ton aan haar voorraad toegevoegd. Sinds 2014 zijn de aankopen in een hogere versnelling gezet, mogelijk vanwege de economische sancties van het Westen.

Meer Lezen
24 apr. 2018 13:07:00 Comments Beleggen in goud

Producten 91 tot 100 van 466 in totaal

Toon: