Nieuws

Producten 91 tot 100 van 447 in totaal

Toon:

Een Russisch vrachtvliegtuig met aan boord enkele tonnen goud bij het opstijgen een deel van haar lading verloren. Het luik van het vrachtruim bleek niet goed afgesloten te zijn, waardoor een groot aantal goudbaren bij het opstijgen uit het vliegtuig viel en op de landingsbaan terechtkwam.

Dit merkwaardige incident gebeurde bij het vliegveld van Yakutsk in het verre oosten van Rusland, een gebied waar veel goud gedolven wordt. Volgens het Russische persbureau Tass was er 9,3 ton aan goudbaren en andere edelmetalen aan boord van het An-12 vrachtvliegtuig.

De autoriteiten hebben in 172 goudstaven met een gewicht van in totaal 3,4 ton goud van de landingsbaan opgeraapt, wat bij de huidige goudprijs goed is voor een waarde van €119 miljoen. Bij het incident is niemand gewond geraakt. Gelukkig hebben we de beelden nog.

Vliegtuig in Rusland verliest lading goud

Meer Lezen
16 maart 2018 12:26:00 door Frank Knopers Beleggen in goud

Rusland heeft in 2017 ruim twee keer zoveel goud geëxporteerd als in het jaar daarvoor, zo maakte de Russische staatssmelterij bekend. In totaal ging er het afgelopen jaar 56,6 ton goud naar het buitenland, terwijl dat een jaar eerder nog 22,4 ton was.

Volgens de Russische staatssmelterij, dat onder toezicht van het Ministerie van Financiën opereert, werd er vorig jaar in totaal 306,9 ton aan goud gezuiverd, een stijging van 6,4% ten opzichte van de 288,6 ton in 2016. Daarvan was 18,4% bestemd voor de export, terwijl de overige 223 ton goud haar weg vond naar de centrale bank van Rusland.

Volgens RIA Novosti besloten de banken in Rusland in de tweede helft van 2016 minder goud aan het buitenland te verkopen, omdat de goudprijs toen daalde tot $1.200 per troy ounce. Toen daarna de prijs weer begon te stijgen besloten de banken het edelmetaal van de hand te doen. Rusland exporteert onder meer goud naar China en Kazachstan.

Rusland verdubbelde export goud in 2017

Meer Lezen
9 maart 2018 12:25:00 door Frank Knopers Beleggen in goud

Door de extreem lage rente houden spaarders steeds meer contant geld aan, zo constateert de Bundesbank. Volgens de centrale bank worden negen van de tien bankbiljetten die in Duitsland in omloop worden gebracht nooit gebruikt om in eigen land mee te betalen, maar om in de spreekwoordelijke oude sok te stoppen. Ook verdwijnen er opvallend veel bankbiljetten naar het buitenland, waar het zowel als betaalmiddel als spaarmiddel gebruikt wordt.

"Banken in Duitsland hebben vorig jaar ongeveer €12 miljard aan contant geld opgenomen om dat fysiek te kunnen bewaren", zo verklaarde Bundesbank bestuurslid Carl-Ludwig Thiele deze week tegenover journalisten in Frankfurt. In een driejaarlijkse onderzoek naar het gebruik van contant geld in Duitsland merkt de centrale bank op de meeste eurobiljetten die in Duitsland in omloop worden gebracht hun weg vinden naar het buitenland.

Euro blijkt ook een populair oppotmiddel

Meer Lezen
9 maart 2018 12:00:37 door Frank Knopers Economisch Nieuws

Bitcoin heeft een paar slechte dagen achter de rug, want de prijs van de virtuele munt is deze week met ongeveer 20% gedaald. Berichten dat Japan en de Verenigde Staten meer grip wil krijgen op de handel in virtuele munten en het nieuws dat de curator van de bitcoinbeurs Mt. Gox op grote schaal Bitcoins verkoopt om gedupeerden te compenseren deden de markt voor virtuele munten geen goed.

Op het moment van schrijven staat de koers van Bitcoin op ongeveer $8.700, terwijl er begin deze week nog meer dan $11.000 voor de virtuele munt betaald werd. Een aanzienlijke daling, die overigens niet ongebruikelijk is in deze markt. Begin februari steeg de prijs van de virtuele munt in tien dagen tijd nog van $7.000 naar meer dan $10.500, een stijging van vijftig procent.

Slechte week voor Bitcoin

Meer Lezen
9 maart 2018 11:52:41 door Frank Knopers Economisch Nieuws

Het is niet alleen de prijs van Bitcoin die sinds het begin van dit jaar gedaald is, ook het transactievolume is sinds het begin van dit jaar sterk afgenomen. En hoewel de prijs van de virtuele munt sinds begin februari een comeback van bijna 50% wist te maken is het aantal transacties sindsdien nauwelijks toegenomen. Dat levert natuurlijk lagere transactiekosten op, maar het roept ook vraagtekens op over de populariteit van de virtuele munt.

Vergeleken met de piek van december vorig jaar is het aantal transacties per dag binnen het Bitcoin netwerk gehalveerd, maar ook ten opzichte van de eerste helft van dit jaar is er sprake van een daling van meer dan dertig procent. Werden er halverwege december gemiddeld in zeven dagen bijna 400.000 transacties verwerkt, afgelopen week waren dat er volgens statistieken van Blockchain.info nog maar 200.000. De laatste keer dat het handelsvolume zo laag was verwisselde de virtuele munt nog voor minder dan $500 van eigenaar.

Aantal transacties in Bitcoin sterk afgenomen

Meer Lezen
2 maart 2018 15:08:28 door Frank Knopers Economisch Nieuws

Zweden lijkt zich bewust te zijn van de risico's van een zogeheten cashloze samenleving. De Zweedse centrale bank vreest namelijk dat het verdwijnen van de munten en bankbiljetten uit het dagelijkse betalingsverkeer zal leiden tot een complete desintegratie van de infrastructuur die hoort bij de distributie en het gebruik van contant geld. En dat ondermijnt volgens de centrale bank haar taak om zorg te dragen voor een veilig en efficient betaalsysteem.

De hoeveelheid munten en bankbiljetten die in Zweden in omloop is bereikte in 2007 een piek en is sindsdien met meer dan 40% gedaald. De hoeveelheid contant geld is vandaag de dag weer terug op het niveau van 1991, wat betekent dat er gecorrigeerd voor bevolkingsgroei en inflatie vandaag de dag veel minder contant per persoon in omloop is dan toen.

Door het afnemen van de hoeveelheid munten en biljetten wordt het voor banken en bedrijven steeds kostbaarder om de infrastructuur van geldwagens, kluizen en geldautomaten in stand te houden. Daardoor zal het voor bedrijven en consumenten alleen maar interessanter worden om over te stappen naar elektronische betaalmiddelen als bankpassen, smartphone apps en internetbankieren. Maar is dat een probleem?

Steeds minder munten en bankbiljetten in Zweden

Meer Lezen
2 maart 2018 12:24:00 door Frank Knopers Economisch Nieuws

Rusland heeft in januari 18,6 ton goud aan haar reserves toegevoegd en haalt daarmee China in op de ranglijst van landen met de grootste goudreserves. Met de aankoop van 600.000 troy ounce komt de totale Russische goudvoorraad uit op 59,7 miljoen troy ounce, een half miljoen meer dan de officiële voorraad van China.

Rusland koopt vrijwel iedere maand edelmetaal bij, terwijl de centrale bank van China de laatste maanden geen edelmetaal aan haar reserves heeft toegevoegd. Beide landen zoeken meer diversificatie voor hun valutareserves en zetten daarom een gedeelte van hun dollars om in edelmetaal. Beide landen hebben sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 meer dan duizend ton goud aan hun reserves toegevoegd als hedge tegen een eventuele waardedaling van de valutareserves.

Rusland heeft nu meer goud dan China

Meer Lezen
23 feb. 2018 12:23:28 door Frank Knopers Beleggen in goud

Goud wordt traditioneel gezien als een veilige haven in onzekere tijden, omdat het edelmetaal een negatieve correlatie heeft met aandelen en omdat het niet gekoppeld is aan een valuta. Dat bleek ook eerder deze maand, toen de Dow Jones index voor het eerst in haar geschiedenis met meer dan duizend punten omlaag ging en in een week tijd ongeveer 10% onderuit ging. In deze korte en heftige correctie deed het edelmetaal precies wat we er volgens de World Gold Council van mochten verwachten, want de goudprijs bleef onder alle onrust vrij stabiel.

Aan de hand van verschillende grafieken laat de World Gold Council zien hoe goud en kortlopende staatsobligaties de rol van veilige haven op zich nemen, want deze werden tijdens de beurscorrectie zelfs iets meer waard. Mede als gevolg van de onrust op de beurs was goud tot en met 16 februari de best presterende beleggingscategorie van dit jaar. Zilver profiteerde minder van een vlucht naar veiligheid en presteerde ongeveer op het niveau van andere grondstoffen.

Goud bleef stabiel tijdens beurscorrectie (Bron: World Gold Council)

Meer Lezen
23 feb. 2018 12:23:00 door Frank Knopers Beleggen in goud

Kredietbeoordelaar S&P waarschuwt in een nieuw rapport dat bedrijven met hoge schulden in de problemen kunnen komen zodra de rente stijgt en banken de kredietkraan dichtdraaien. Door jaren van extreem lage rente en soepele kredietvoorwaarden konden bedrijven zich heel goedkoop in de schulden steken, waardoor ze anno 2018 veel kwetsbaarder zijn voor een scenario waarin de rente opnieuw gaat stijgen.

De kredietbeoordelaar analyseerde de cijfers van 13.000 verschillende bedrijven en kwam tot de inschatting dat het percentage bedrijven met hoge schulden, gedefinieerd als een debt-to-earnings ratio van meer dan vijf, is toegenomen van 32% in 2007 naar 37% in 2017. Over de hele linie hebben bedrijven meer schulden op hun balans staan dan voor de crisis, want S&P rekende door dat het schuldniveau van bedrijven tussen 2011 en 2017 is toegenomen van 81 naar 96 procent van het bbp.

Meer Lezen
16 feb. 2018 15:32:40 door Frank Knopers Economisch Nieuws

Centrale banken hebben vrijwel geen speelruimte meer om fouten te maken, nu ze een uitweg proberen te vinden voor het stimulerende beleid van de afgelopen tien jaar. Dat zei Oystein Olsen, gouverneur van de Noorse centrale bank en tevens beheerder van het Noorse staatsfonds van $1 biljoen, tijdens zijn jaarlijkse toespraak in Oslo.

"Onverwachte dingen kunnen altijd gebeuren en de waarschuwing die ik hier wil afgeven is dat het een bijzonder slecht moment zou zijn als we nu een grote correctie meemaken. Dit vanwege de beperkte ruimte in het fiscale beleid en het feit dat de rente nog steeds laag is. Het is een punt van zorg als er een correctie komt voordat het monetaire beleid genormaliseerd is."

Meer Lezen
16 feb. 2018 15:32:18 door Frank Knopers Economisch Nieuws

Producten 91 tot 100 van 447 in totaal

Toon: