Nieuws

Producten 91 tot 100 van 875 in totaal

Toon:

De wereldeconomie heeft een nieuwe ankervaluta nodig en de SDR zou deze rol kunnen vervullen. Dat schrijft econoom Wim Boonstra deze week in een analyse voor de Rabobank. Hij constateert dat de afhankelijkheid van de dollar namelijk steeds meer nadelen met zich meebrengt. Niet alleen voor de rest van de wereld, maar ook voor de Verenigde Staten.

Meer Lezen
2 juli 2021 18:46:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De productiekosten van goudmijnen stegen in het eerste kwartaal van dit jaar naar het hoogste niveau sinds 2013. De gemiddelde kostprijs kwam uit op $1.048 troy ounce, een stijging van 5% ten opzichte van een kwartaal eerder. Doordat de goudprijs in de eerste drie maanden van dit jaar met 4% daalde was de gemiddelde winstmarge voor de goudmijnsector in het eerste kwartaal 14% lager dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Meer Lezen
1 juli 2021 11:40:00 door Frank Knopers Comments Beleggen in goud

Spaarders betalen in toenemende mate de rekening voor het de coronacrisis. Zo daalde de reële rente in Duitsland in mei naar een nieuw dieptepunt van bijna -2,5%. Dit is de koopkracht die je als spaarder verliest met een Duitse 10-jaars staatslening na correctie voor de inflatie. En dat is geen nieuwe trend, want de reële rente in veel Europese landen al veel langer negatief. In Duitsland ligt de reële rente nu al 62 maanden op rij onder het nulpunt, wat betekent dat spaarders al jaren koopkracht inleveren.

Meer Lezen
1 juli 2021 09:49:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Vanaf maandag moeten Europese banken voldoen aan strengere regels van Basel 3. Een paar dagen later gaan deze regels ook gelden voor Amerikaanse banken en volgend jaar ook voor Britse banken. En dat heeft gevolgen voor de goudmarkt, want onder Basel 3 wordt het voor banken duurder om goud aan te houden. Fysiek goud krijgt een risicovrije status, maar voor ongedekte posities in goud moeten banken voortaan meer reserves opzij zetten. Wat voor effect dat heeft op de goudmarkt leest u in dit artikel.

Meer Lezen
25 juni 2021 14:02:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De goudprijs ging vorige week fors onderuit, nadat de Federal Reserve haar voornemen bekendmaakte om de rente te verhogen. De centrale bank voorziet in 2023 een rente van 0,6%, wat impliceert dat er twee renteverhogingen aan zitten te komen. In maart stond er nog geen enkele renteverhoging op de zogeheten dot-plot, waarin de bestuursleden van de centrale bank hun verwachtingen voor de rente projecteren. Deze koerswijziging bracht een schokgolf teweeg in de financiële markten. De koersen van edelmetalen en cryptomunten gingen hard onderuit, terwijl ook aandelenmarkten in het rood doken.

Meer Lezen
22 juni 2021 11:33:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Aegon Bank stopt met het aanbieden van spaarrekeningen, omdat het simpelweg niet meer rendabel zou zijn. De bank informeerde haar klanten donderdag over dit besluit. Spaarders hebben tot september de tijd om hun geld weg te halen, want daarna sluit de bank alle rekeningen. De bank blijft via haar online dochteronderneming Knab nog wel spaarrekeningen aanbieden.

Meer Lezen
11 juni 2021 15:35:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Het balanstotaal van centrale banken is sinds de coronacrisis geëxplodeerd. Niet alleen in Europa en de Verenigde Staten, maar ook in andere belangrijke economieën. Onderstaande grafiek laat zien dat de balans van vijf grote centrale banken sindsdien met ruim 60% is toegenomen. Stond er begin vorig jaar nog omgerekend voor $16 biljoen op de balans van de Federal Reserve, ECB, Bank of Japan, Bank of England en Zwitserse centrale bank, inmiddels is dat al meer dan $26 biljoen.

Meer Lezen
11 juni 2021 13:13:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Deze week werd een bijzonder zeldzame Amerikaanse gouden dollarmunt geveild voor een recordbedrag van $18,9 miljoen. Modemagnaat en muntverzamelaar Stuart Weitzman verkocht zijn $20 'Double Eagle' uit 1933, een bijzonder zeldzame munt waarvan slechts één exemplaar nog in omloop zou zijn. De munt is zeldzaam omdat de Amerikaanse overheid in dat jaar het privé bezit van goud aan banden legde en de gouden dollarmunten uit omloop haalde.

Meer Lezen
11 juni 2021 10:42:00 door Frank Knopers Comments Beleggen in goud

Vandaag kondigt Aunexum Precious Metal Group aan dat Paul Buitink per 1 augustus start als Managing Director. Paul krijgt hiermee de dagelijkse leiding van de groep in handen. Ook heeft Paul een belang verworven in Aunexum.

Meer Lezen
10 juni 2021 11:00:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De Amerikaanse regering verwacht dat we nog tien jaar te maken krijgen met negatieve reële rente. Dat blijkt uit de nieuwe begroting die de regering onlangs naar buiten bracht. Economen van de regering Biden voorzien dat de inflatie de komende jaren langzaam zal oplopen tot 2,3%, terwijl de rente op kortlopende leningen veel lager blijft en pas over tien jaar weer op hetzelfde niveau staat als de inflatie.

Meer Lezen
9 juni 2021 08:22:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Producten 91 tot 100 van 875 in totaal

Toon: