Nieuws

Producten 91 tot 100 van 980 in totaal

Toon:

Westerse sancties tegen Rusland kunnen de goudmarkt op verschillende manieren ontregelen. Door beperkingen aan het vliegverkeer wordt het voor Rusland moeilijker om goud te exporteren naar Europa, terwijl uitsluiting van diverse Russische banken van het SWIFT betaalsysteem een extra obstakel kan worden. Deze banken vervullen namelijk een belangrijke rol in de Russische goudmarkt. En dan hebben we het nog niet gehad over een mogelijke boycot van Russische smelterijen. In dit artikel leggen we uit welke gevolgen westerse sancties kunnen hebben voor de internationale goudmarkt.

Meer Lezen
3 maart 2022 12:19:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

De Russische invasie in Oekraïne veroorzaakt niet alleen veel menselijk leed, maar ook groot financieel leed. Door economische sancties is de waarde van de roebel gekelderd, waardoor veel Russen de koopkracht van hun spaargeld zien verdampen. Sinds het begin van het conflict in Oekraïne staan er al lange rijen bij de geldautomaten in Rusland. Spaarders maken zich niet alleen zorgen over de koopkracht van de roebel, maar ook over de veiligheid van hun banken.

Meer Lezen
2 maart 2022 13:42:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De Amerikaanse inlichtingendiensten hadden toch gelijk: Poetin is in de nacht van woensdag op donderdag een grootschalige invasie in Oekraïne gestart. In de twee dagen daarna tolden de markten alle kanten op. Vrijdag waren er uiteindelijk rally’s van de meeste risico-activa, die werden aangewakkerd door het idee dat een volledige afsnijding van Rusland van de financiële wereld met westerse sancties kon worden voorkomen. Op het moment van schrijven is dit alweer achterhaald: in het weekend escaleerden de westerse sancties en bracht Poetin eenheden met kernwapens in verhoogde staat van paraatheid. In de vroege Aziatische handel is nu weer een vlucht naar veiligheid te zien.

Meer Lezen
28 feb. 2022 15:34:00 door Joris Beemsterboer Comments

De ECB moet dit jaar staatsobligaties blijven opkopen om de markt te beschermen tegen negatieve impact van het conflict in Oekraïne. Ook zou de centrale bank geen einddatum moeten koppelen aan haar opkoopprogramma. Dat zei ECB-beleidsmaker Yannis Stournaras in een exclusief interview met Reuters. Daarmee is hij de eerste binnen de ECB die zich uitspreekt over de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne op het monetaire beleid. Tot voor kort was de centrale bank nog van plan haar opkoopprogramma af te bouwen vanwege hoge inflatie in de eurozone.

Meer Lezen
25 feb. 2022 15:16:00 door Joris Beemsterboer Comments

De goudprijs in euro steeg donderdag met meer dan 4% tot €56.500 per kilo en bereikte daarmee het hoogste niveau ooit. Beleggers waren geschrokken door de grootschalige Russische invasie in Oekraïne en zoeken daarom hun toevlucht in goud. Vanuit het westen en vanuit het zuiden is het Russische leger het oosten van Oekraïne binnengevallen. Daarbij zijn verschillende militaire doelen uitgeschakeld. De snelle escalatie van de situatie zorgt voor onrust op de financiële markten. De Russische aandelenmarkt ging met 50% onderuit, terwijl de verliezen op de Europese beurzen opliepen tot 5%. Aandelenkoersen kelderen, met als uitzondering bedrijven in de olie en gassector. Zij profiteren per saldo van de prijsstijging van olie en gas.

Meer Lezen
24 feb. 2022 14:19:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Ons geldsysteem is de laatste decennia in toenemende mate scheef gegroeid door een veel te ruim monetair beleid. Daarom zou het wenselijk zijn als ons monetaire systeem meer verankerd was. Dat zegt Lex Hoogduin, oud-directeur van De Nederlandsche Bank, in een gesprek bij Holland Gold. Hij is van mening dat centrale banken afgelopen decennia een veel te ruim monetair beleid hebben gevoerd. Dat heeft allerlei financiële bubbels tot gevolg gehad.

Meer Lezen
23 feb. 2022 09:21:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De goudprijs bereikte deze week het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. Oplopende spanningen rondom Oekraïne en toenemende zorgen over de economie veroorzaken een vlucht naar goud als veilige haven. De goudprijs steeg tot meer dan $1.900 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds juni vorig jaar. In euro's steeg de koers naar €54.400 per kilo, omgerekend €1.690 per troy ounce. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 2020, toen de goudprijs een all-time high noteerde van €56.240 per kilo.

Meer Lezen
22 feb. 2022 11:10:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Ook op de valutamarkten is dat zo. Van de G10-valuta wisten de Japanse Yen en de Zwitserse frank, de traditionele veilige havens, een rally neer te zetten ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Commodityvaluta als de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar deden het trouwens ook vrij goed. Dit komt doordat de commodityprijzen weerstand bieden aan de veiligheidzoekende transactiestromen. De Oost-Europese valuta presteerden slecht, wat nauwelijks verrassend is gezien het steeds slechtere nieuws over de Oekraïne-crisis.

Meer Lezen
21 feb. 2022 14:34:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De extreem hoge inflatie begint langzaam maar zeker haar tol te eisen. Door dure boodschappen, hoge brandstofprijzen en een stijgende energierekening houden consumenten steeds minder geld over. Dat terwijl de inkomens amper stijgen. Wie gespaard heeft gaat er ook niet meer op vooruit, want door de negatieve reële rente leveren ook spaarders koopkracht in. En die effecten zien we nu ook terug in de cijfers, want nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat het consumentenvertrouwen verder is gedaald.

Meer Lezen
18 feb. 2022 15:26:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Europese centrale banken hebben de afgelopen tien jaar op grote schaal staatsobligaties opgekocht. Inmiddels staat meer dan een derde van de totale staatsschuld van eurolanden op de balans van centrale banken. Mocht er een nieuwe schuldencrisis uitbreken, dan zouden centrale banken deze schulden kunnen wegstrepen tegen hun goudvoorraden. Door de goudvoorraad tegen een hogere waarde op de balans te zetten ontstaat een herwaarderingsreserve, waarmee ze een waardedaling van staatsobligaties kan opvangen. Deze methode is in het verleden al eens toegepast en zou in de toekomst opnieuw uitkomst kunnen bieden. De Duitse Bundesbank sluit een herwaardering dan ook niet op voorhand uit, zo schrijft Jan Nieuwenhuijs in zijn nieuwste analyse.

Meer Lezen
15 feb. 2022 13:11:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

Producten 91 tot 100 van 980 in totaal

Toon: