Nieuws

Producten 91 tot 100 van 655 in totaal

Toon:

Het is niet de taak van de ECB om een actieve rol te vervullen in het klimaatbeleid. Dat zei Jens Weidmann van de Bundesbank deze week in reactie op eerdere uitspraken van Lagarde. Volgens hem is het niet de taak van de centrale bank om klimaatdoelen te formuleren. Het zou namelijk een belemmering kunnen vormen in de uitvoering van het monetaire beleid. Ook vindt hij dat klimaatbeleid meer een taak is voor politici, omdat die democratisch gekozen zijn. Daardoor hebben ze de legitimiteit om te bepalen welke maatregelen ze moeten nemen.

Meer Lezen
29 nov. 2019 15:22:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De Chinese regering heeft deze week $6 miljard opgehaald met de uitgifte van nieuwe dollarobligaties. Het is voor het derde jaar op rij dat China de kapitaalmarkt op gaat om Amerikaanse dollars te lenen. China leent steeds meer in deze valuta, want het bedrag is twee keer zo hoog als vorig jaar en drie keer zo hoog als in 2017. Deze obligatieveiling creëert een referentiepunt voor Chinese bedrijven die ook in dollars willen lenen.

Meer Lezen
29 nov. 2019 14:09:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Volgens Robert Fico, voormalig premier en leider van de grootste politieke partij van Slowakije moet zijn land zijn goudvoorraad zo snel mogelijk terughalen uit het Verenigd Koninkrijk. Het parlement moet dit onderwerp op de agenda zetten en de centrale bank aansporen om het goud terug te halen. In het geval van een Brexit of wereldwijde economische crisis kan de veiligheid van het goud volgens de oud-premier niet meer gegarandeerd worden. Daarom moet het land snel stappen zetten om haar goud weg te halen bij de Bank of England.

Meer Lezen
29 nov. 2019 09:26:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft de Duitse bankensector afgewaardeerd. Het vooruitzicht is veranderd van 'stabiel' naar 'negatief', omdat de winstgevendheid van de bankensector onder druk staat. Volgens de kredietbeoordelaar zijn de banken in Duitsland er onvoldoende in geslaagd hun winstmarges op peil te houden. Ook brengen ze de negatieve rente nog onvoldoende in rekening bij spaarders, waardoor banken weinig verdienen aan spaartegoeden.

Meer Lezen
22 nov. 2019 15:28:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Overheden moeten meer geld investeren om de economie te ondersteunen. Dat zei Christine Lagarde tijdens haar eerste grote toespraak als nieuwe president van de ECB. Ze pleit voor een nieuwe monetaire strategie, waarin ook een rol voor overheden is weggelegd. Alleen met passende fiscale maatregelen kunnen Europese economieën hun volle potentieel benutten, zo redeneert Lagarde.

Meer Lezen
22 nov. 2019 14:06:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Meer dan de helft van alle banken in Duitsland brengt al negatieve rente in rekening voor grote bedrijven, terwijl bijna een kwart dat ook doet voor particulieren. Dat schrijft de Bundesbank in haar nieuwste maandrapportage. De centrale bank hield eind september een rondvraag onder 220 banken, twee weken na de renteverlaging van de ECB. Die verlaagde halverwege september de depositorente naar -0,5%, waardoor banken nog meer geld betalen over overtollige reserves.

Meer Lezen
19 nov. 2019 12:11:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

In plaats van bolivars verstrekt de centrale bank van Venezuela steeds meer eurobiljetten aan de eigen bankensector. Daarmee krijgt de euro een steeds groter aandeel in het binnenlandse betalingsverkeer, ten koste van de vrijwel waardeloze bolivar. Sinds halverwege oktober ontvangen de grote banken in Venezuela wekelijks €1 miljoen aan contanten en kleine banken €500.000 per week. Dat is twee keer zoveel als voorheen. De banken distribueren dat geld aan bedrijven, zodat zij hun leveranciers en personeel kunnen betalen.

Meer Lezen
15 nov. 2019 14:45:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Na Hongarije en Polen heeft ook Servië onlangs goud aan haar reserves toegevoegd. Op advies van president Aleksandar Vucic kocht de centrale bank in oktober 9 ton goud. Hierdoor steeg de totale goudvoorraad van het land naar 30,4 ton, naar 10% van de totale reserves. Jarenlang voegde de centrale bank al edelmetaal toe aan haar reserves, maar nog nooit zoveel in één maand als nu. Ook heeft ze plannen om haar valutareserves verder te diversifiëren richting euro's.

Meer Lezen
15 nov. 2019 11:51:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Vermogende particulieren bereiden zich voor op een wereldwijde verkoopgolf in aandelen, zo blijkt uit een peiling van UBS Wealth Management. De Zwitserse bank hield een enquête onder meer dan 3.400 respondenten, waaruit bleek dat men zich nog steeds zorgen maakt over geopolitieke risico's. Daarom geven zij de voorkeur aan cash en kortlopende staatsleningen.

Meer Lezen
12 nov. 2019 13:54:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Rusland heeft in een jaar tijd miljoenen euro's en dollars in de vorm van bankbiljetten naar Venezuela gestuurd. Dat blijkt uit cijfers van de Russische douane die Bloomberg heeft geanalyseerd. Tussen mei 2018 en april 2019 bracht Moskou verspreid over zes vluchten in totaal $315 miljoen aan cash naar Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Waar het geld voor bestemd is, dat blijft vooralsnog onduidelijk. Waarschijnlijk is het geld onderdeel van een transactie van olie of goud, maar dat valt niet met zekerheid te zeggen.

Meer Lezen
8 nov. 2019 15:19:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Producten 91 tot 100 van 655 in totaal

Toon: