Zilveren munten als alternatief voor virtuele munten?


Als overheden besluiten papiergeld te vervangen door virtuele munten, dan zal met name zilver daarvan profiteren. Dat schrijft trendwatcher Martin Armstrong op zijn blog. Hij verwacht dat mensen die nu transacties met contant geld doen op dat moment zullen overstappen op zilveren munten. Deze zijn relatief eenvoudig en anoniem te verhandelen.

Martin Armstrong voorziet een scenario waarin centrale banken zelf virtuele munten in omloop brengen als digitale tegenhanger van contant geld. Deze virtuele munten zijn beter te traceren dan bankbiljetten, waardoor laatstgenoemde langzaam uitgefaseerd zullen worden. De meeste mensen zullen dit virtuele geld accepteren, maar zij die het niet vertrouwen zullen uitwijken naar alternatieven. Dat kunnen bankbiljetten in vreemde valuta zijn, maar ook zilveren munten.

Zilveren munten als alternatief ruilmiddel

De trendwatcher trekt parallellen met het verleden, zoals het oude Japan. Iedere nieuwe keizer devalueerde de munt, waardoor de bevolking op een gegeven moment het geld niet meer accepteerde. In plaats van overheidsgeld te gebruiken stapte men over op zakken rijst en op Chinees muntgeld. Een ander voorbeeld van Armstrong komt van gevangenissen, waar sigaretten nog vaak gebruikt worden als alternatief betaalmiddel.

Volgens Armstrong is de samenleving heel vindingrijk als het gaat om geld, zeker als de overheid haar monopolie op het geld misbruikt. Hij schrijft daar het volgende over.

"Zodra je de vrijheid wegneemt die papiergeld kan bieden en de overheid denkt dat ze 100% van alle belastingen kan binnenhalen, dan zal de economie ondergronds gaan en overschakelen op ruilhandel. Voor wat zilver betreft geef ik de voorkeur aan munten. Die zijn namelijk gemakkelijk te herkennen voor de meeste mensen. Zilverbaren zullen minder waard zijn, omdat die eerst getest moeten worden. Iedere medewerker die van school komt en bij de Starbucks gaat werken weet dat een dollar van voor 1965 veel meer waard is."