Zilver maakt inhaalslag en stijgt naar €770 per kilo

Zilver heeft de afgelopen weken een ongekende inhaalslag gemaakt op goud. In slechts drie weken steeg de zilverprijs met meer dan 40% naar €770 per kilogram. Daarmee staat de prijs op het hoogste niveau sinds eind 2012. Deze week heeft de koers zelfs nog wat hoger gestaan, want in de nacht van 6 op 7 augustus stond zilver even boven de €800 per kilo.

Door deze spectaculaire koersstijging heeft zilver inmiddels goud ingehaald als best presterende edelmetaal. Op het dieptepunt van de coronacrisis ging zilver samen met de aandelenkoersen nog hard onderuit, terwijl goud het verlies beperkt wist te houden. Daarna herstelde de zilverkoers weer naar het niveau van voor de coronacrisis, om in juli het belangrijke weerstandsniveau van $20 per troy ounce te doorbreken. Vanaf dat moment begon de zilverkoers alleen maar harder te stijgen.

Zilverkoers schiet omhoog

Alle technische weerstandsniveaus werden doorbroken, waarna de koers in een paar weken tijd met tientallen procenten steeg. Stond er halverwege juli nog een zilverkoers van €540 per kilo op de borden, op het moment van schrijven is dat €770 per kilo. In dollars steeg de prijs in dezelfde periode van $19,50 naar ruim $28 per troy ounce.

Onderstaande grafiek laat het koersverloop van goud, zilver en de S&P 500 sinds het begin van dit jaar zien. We zien dat goud in eerste instantie veel beter door de crisis kwam, waarmee het edelmetaal haar status als veilige vluchthaven waarmaakte. Zilver bleek geen bescherming te bieden tegen de paniek op de financiële markten, want de koers daalde in februari en maart even hard als de S&P 500 index.

Zilver maakt inhaalslag (klik voor grotere versie)

Goud versus zilver

Dat zilver speculatiever en meer volatiel is dan goud biedt ook kansen voor beleggers. Sinds het begin van dit jaar staat het edelmetaal nu al 55% in de plus. Vanaf het dieptepunt in maart is de prijs zelfs meer dan verdubbeld. Zilver werd op een gegeven moment voor €350 per kilo op de markt gedumpt. Voor beleggers die bereid zijn meer risico te nemen en niet schrikken voor volatiliteit was zilver dit jaar dus bijzonder lucratief.

De coronacrisis heeft dit jaar een vlucht naar edelmetalen veroorzaakt. Daarbij wist goud zich door de minimale prijsdaling risico te onderscheiden als veilige keuze, terwijl beleggen in zilver door de grote koersfluctuaties interessant is voor de meer speculatieve belegger. Beide edelmetalen leverden dit jaar een zeer goed rendement op, zeker in vergelijking met de aandelenmarkt.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines