Zijn aandelen de nieuwe veilige haven?

 

Door de lage rente gaan steeds meer mensen beleggen. Zo is het percentage van het vermogen dat Amerikanen aanhouden in de vorm van aandelen dit jaar tot recordhoogte gestegen. In het eerste kwartaal bestond 28,6% van hun totale vermogen van huishoudens uit aandelen. Van het financiële vermogen is dat zelfs 40%. Is het nog verstandig om aandelen te kopen? Of is goud kopen een beter alternatief, gezien de negatieve rente en oplopende inflatie?

Amerikaanse huishoudens hebben momenteel meer vermogen in aandelen dan tijdens de top van de internetzeepbel begin deze eeuw. Dat komt voor een deel door de stijging van de aandelenkoersen, maar ook doordat steeds meer mensen zijn gaan beleggen. Omdat sparen geen rente meer oplevert kiezen ook steeds meer spaarders ervoor vermogen te beleggen via de beurs. En daar valt wat voor te zeggen, want het dividendrendement op aandelen is nog altijd hoger dan de rente op spaargeld.

Zijn aandelen overgewaardeerd?

Huishoudens hebben momenteel dus veel vermogen in aandelen, maar betekent dat ook dat de aandelenmarkt in een bubbel zit? Niet per definitie, want de bedrijfswinsten stijgen ook mee. Van alle bedrijven in de Amerikaanse S&P 500 aandelenindex is de winst per aandeel nu bijvoorbeeld hoger dan voor de coronacrisis.

Toch zijn de koersen wel flink vooruit gelopen op de stijging van de bedrijfswinsten. Zo is de gemiddelde koers/winst verhouding over de afgelopen tien jaar (de zogeheten Shiller P/E ratio) inmiddels opgelopen tot boven de 37. Dat is hoger dan de piek van de Roaring Twenties, maar lager dan de piek van 44 tijdens de internetzeepbel van begin 2000.

Op basis van de winstgevendheid van bedrijven zijn aandelen momenteel licht overgewaardeerd, maar niet zo extreem als tijdens de internetbubbel van begin deze eeuw. Ook is er nog voldoende opwaarts potentieel, gezien het feit dat de rente zo laag is en meer mensen zullen gaan beleggen. Daardoor blijft het aantrekkelijk om aandelen te kopen, zelfs tegen de huidige waarderingen.

Amerikanen houden steeds meer vermogen aan in de vorm van aandelen

Spaargeld zoekt rendement

Meer spaarders zullen komende tijd hun vermogen omzetten naar zaken die nog wel rendement opleveren en bescherming bieden tegen inflatie. Dat kunnen tastbare zaken zijn zoals vastgoed en edelmetalen, maar ook financiële activa zoals aandelen. Dat verklaart niet alleen de hoge aandelenkoersen, maar ook de snelle prijsstijging van vastgoed, kunst, horloges en andere waardevolle objecten over de afgelopen jaren. Zo lang deze trend aanhoudt kunnen de waarderingen van al deze activa verder stijgen.

Goud als vluchthaven

Bovenstaande grafiek laat zien dat aandelen een populaire vluchthaven zijn geworden. Daardoor staan aandelenkoersen momenteel bijna op recordhoogte. Ook de waarderingen van vastgoed laten het effect van de lage rente zien. Dat terwijl de koersen van edelmetalen veel minder snel gestegen zijn. Zo staat de goudprijs momenteel ruim tien procent lager dan het record van vorig jaar.

Nu de rente op staatsobligaties weer daalt en de inflatie oploopt wordt het edelmetaal nog aantrekkelijker als alternatief voor de spaarrekening. Sinds 1971 leverde goud een gemiddeld rendement op van ruim 8% per jaar. Daarmee blijft het edelmetaal een goed alternatief voor aandelen, zeker als de economische vooruitzichten verslechteren. In tijden van crisis presteert het edelmetaal doorgaans zelfs beter dan de aandelenmarkt.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines