Yellen: “Negatieve rente niet uitgesloten”

Yellen: “Negatieve rente niet uitgesloten”

16 mei 2013 13:03:00 door Frank Knopers |  Categories: Economisch Nieuws  rente, negatieve rente, yellen, fed, federal reserve

Volgens Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank is een negatieve rente niet uit te sluiten, mocht de economische situatie in de Verenigde Staten zich in de toekomst ongunstig ontwikkelen. Maar voordat het zover komt moet er volgens de voorzitter van de Federal Reserve nog wel meer onderzoek worden gedaan naar de effecten van een negatieve rente. Yellen reageerde donderdag op diverse vragen van het Amerikaanse congreslid Brad Sherman.

De woorden en acties van centrale bankiers worden de laatste jaren met steeds meer aandacht gevolgd door beleggers, omdat centrale banken een steeds grotere rol spelen in het ondersteunen van de economie. Eind vorig jaar was de Federal Reserve nog van plan om geleidelijk een aantal renteverhogingen door te voeren, maar door een plotselinge correctie op de wereldwijde aandelenmarkten en nieuwe zorgen over de Europese bankensector besloot de Amerikaanse centrale bank toch maar af te zien van een nieuwe rentestap.

Negatieve rente niet uitgesloten

Steeds minder beleggers zijn ervan overtuigd dat de Federal Reserve de rente dit jaar nog gaat verhogen, omdat dat zeer nadelige gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie. Een hogere dollarrente remt de economische groei en zal de waarde van de dollar verder doen stijgen. Dat laatste is ongunstig voor de exportpositie van de Verenigde Staten en voor bedrijven in opkomende economieën die in dollars geleend hebben.

Yellen liet weten dat het nog steeds haar voornemen is de rente stapsgewijs te verhogen, maar het feit dat ze de deur naar negatieve rentes op een kier laat staan is genoeg bewijs dat ze toch niet helemaal zeker van haar zaak is. Het zal ons niet verbazen als de Amerikaanse centrale bank bij een tegenvallende groei opnieuw de rente omlaag zal brengen.

In Europa en Japan experimenteren centrale bank al enige tijd met negatieve rente om de economie te stimuleren, maar het beleid stuit in beide gevallen op steeds meer weerstand. Door de extreem lage rente staan pensioenfondsen en verzekeraars onder druk, terwijl de spaarders geconfronteerd worden met een steeds lagere of zelfs negatieve spaarrente.

Goud kopen steeds interessanter

Door de extreem lage rente is het rendement op staatsobligaties aanzienlijk afgenomen. Zelfs op leningen met een looptijd van dertig jaar haal je bijna geen rente meer. Met een negatief rendement op staatsobligaties wordt goud als veilige haven steeds aantrekkelijker. Beleggen in fysiek goud is ook voor particulieren en kleine beleggers erg eenvoudig geworden.

Volgens de World Gold Council is het in een omgeving met negatieve rente gerechtvaardigd twee keer zoveel goud als normaal in de portefeuille aan te houden.

Janet Yellen (Federal Reserve) wil negatieve rente nog niet uitsluiten