Westerse sancties verstoren markt voor palladium

Door: Frank Knopers

De Westerse sancties tegen Rusland hebben ook effect op de markt voor edelmetalen. Begin maart haalde de LBMA zes Russische smelterijen van de LBMA lijst, waardoor goudbaren en zilverbaren van deze smelterijen niet meer vrij verhandelbaar zijn in Londen. Nu dienen ook de eerste problemen zich aan in de markt voor palladium. Zo is de prijs van een troy ounce palladium in New York momenteel $30 lager dan in Londen of Zurich. Waar komt dit prijsverschil vandaan en wat betekent dit voor de markt?

Sinds de Russische invasie in Oekraïne zijn veel handelaren in de Westerse wereld terughoudend om zaken te doen met Rusland. De dreiging van sancties betekent dat grondstoffen uit Rusland, waaronder ook edelmetalen, slechter in de markt liggen. En dat raakt ook de markt voor palladium, een belangrijke grondstof voor de auto-industrie. Fabrikanten gebruiken dit edelmetaal voor katalysatoren, die de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen van benzinemotoren terugdringen. Ongeveer veertig procent van de wereldwijde productie van palladium is afkomstig uit Rusland.

Wat is er aan de hand met palladium?

Net als veel andere grondstoffen is er ook voor palladium een actieve termijnmarkt, waar handelaren contracten sluiten voor toekomstige levering. Op de New York Mercantile Exchange, een Amerikaanse termijnmarkt, ligt de prijs van palladium momenteel $30 per troy ounce lager dan de koers in London. De reden daarvoor is dat handelaren bij dit contract vooraf niet weten wat de herkomst is van het palladium dat ze uiteindelijk geleverd krijgen. Aangezien Rusland een belangrijke producent is lopen handelaren in New York het risico dat ze baren met een Russische stempel krijgen. Deze baren liggen momenteel minder goed in de markt door Westerse sancties.

Dat is anders voor handelscentra in Londen en Zurich, waar handelaren wel de herkomst van het palladium kunnen kiezen. Vanwege het risico dat handelaren in New York palladium geleverd krijgen met het stempel van een Russische smelterij ligt de prijs voor die contracten lager dan in Europese centra. Normaal gesproken zou een prijsverschil van $30 per troy ounce reden zijn voor handelaren om palladium in New York te kopen en voor een hogere prijs in Londen of Zurich te verkopen. Toch gebeurt dat vooralsnog niet. Het risico dat handelaren het palladium uit Rusland niet meer kunnen doorverkopen belemmert deze vorm van arbitrage.

Arbitrage

In theorie kunnen handelaren het palladium uit Rusland tegen korting kopen en laten omsmelten. Een andere smelterij kan deze baren dan weer op de markt brengen als 'goed' palladium. Maar ook smelterijen zijn terughoudend geworden om edelmetalen uit gesanctioneerde landen te verwerken. Het ontwijken van sancties kan mogelijk gevolgen hebben voor hun LBMA accreditatie.

Deze situatie in de markt voor palladium doet denken aan de oliemarkt, waar Russische olie met korting wordt aangeboden. India koopt Russische olie nu met $30 korting per vat. Ook zijn er handelaren die Russische olie mengen om de sancties te omzeilen. Ook met palladium zullen handelaren uiteindelijk een omweg weten te vinden. Palladium is namelijk een essentieel edelmetaal voor de auto-industrie. En Rusland is een belangrijke leverancier van palladium. Het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd voordat dit prijsverschil weggewerkt zal worden.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.