Werkt Bitcoin zonder internet?

 

De laatste dagen is het erg onrustig in Kazachstan. In een poging de rust te herstellen heeft de regering zelfs de toegang tot het internet enige tijd geblokkeerd. Niet alleen communicatieprogramma's waren enige tijd onbruikbaar, ook het financiële systeem kreeg problemen door deze blokkade. Banken konden geen transacties meer doen en de aandelenmarkt in het land kwam stil te liggen. Dat roept gelijk vragen op. Hoe veilig zijn cryptomunten als Bitcoin wanneer het internet uitvalt?

Een van de argumenten om Bitcoin te verkiezen boven edelmetalen is dat de virtuele munt digitaal is. Omdat het in de blockchain staat is het onafhankelijk van een fysieke locatie. Een wallet met cryptomunten is overal ter wereld te benaderen en met een druk op de knop naar een ander adres te versturen. Dat is een stuk lastiger met edelmetalen, die op een fysieke locatie liggen. Het verplaatsten ervan kost meer tijd en geld dan een transactie in Bitcoin.

Wat als het internet uitvalt?

Dit voordeel van Bitcoin kan in bepaalde scenario's ook een nadeel worden. Denk bijvoorbeeld aan de situatie in Kazachstan, waar de overheid de toegang tot het internet geblokkeerd heeft. Alle miners die vanwege de lage energieprijzen naar Kazachstan zijn gekomen zijn zonder internet afgesloten van het netwerk. Ook is het niet mogelijk een transactie te doen zonder toegang tot het internet. Uw Bitcoin staan veilig in de blockchain, maar zonder internettoegang kunt u er eigenlijk niets mee doen. Heeft u cryptomunten op een exchange staan, dan kunt u er niet bij als het internet uitvalt.

Het internet viel woensdag uit in Kazachstan (Bron: Netblocks)

Er zijn natuurlijk wel omwegen te bedenken om bij stroomuitval of bij een internetblokkade toch cryptomunten te verhandelen. Zo kan men het netwerk van satellieten van Starlink gebruiken om toegang te krijgen tot het internet. In principe werkt dit systeem van satellieten samen met basisstations op de grond, maar als die ook geen internetverbinding hebben kunnen de satellieten ook data naar elkaar doorsturen. Zo krijgt u via verschillende satellieten toch toegang tot de digitale snelweg.

Een andere optie om Bitcoin te versturen bij uitval van het internet is door gebruik te maken van SMS technologie. Er zijn bedrijven, zoals 37Coins, die het mogelijk maken om transacties door te geven via SMS. Zo lang het netwerk van telefoonmasten operationeel blijft kan dit een alternatief zijn om cryptomunten te versturen. Maar dit soort dataverkeer kan wel makkelijker onderschept en geblokkeerd worden.

Goud en zilver blijven offline

De waarde van cryptomunten is dus afhankelijk van de beschikbaarheid van elektriciteit en een betrouwbare internetverbinding. Onder normale omstandigheden staan we daar niet eens bij stil, omdat we gewend zijn dat deze infrastructuur altijd werkt. Maar in landen met een minder stabiel politiek klimaat kan het wegvallen van internetverbinding een risico zijn. Ook stroomuitval kan het gebruik van cryptomunten hinderen.

In dit extreme scenario zijn edelmetalen als goud en zilver aantrekkelijker, omdat die niet afhankelijk zijn van deze infrastructuur. Ze zijn op alle momenten en onder alle omstandigheden te verhandelen. Daar komt bij dat goud en zilver geen dataspoor achterlaten zoals Bitcoin. Zoals vermogensbeheerder Ray Dalio eerder al zei is goud veel moeilijker te traceren. In een wereld met toenemende financiële repressie is dat juist een voordeel.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines