Wereldbank: Goudkoers naar $1.600 per troy ounce in 2020

Beleggers kunnen volgend jaar een verdere stijging van de goudkoers verwachten. Dat schrijft de Wereldbank in een nieuw rapport dat dinsdag verscheen. De laatste twee maanden schommelt de prijs van het edelmetaal rond de $1.500 per troy ounce. Dat betekent dat de prijs nog ruim 6% kan stijgen. Volgens de Wereldbank geeft het verslechterde vooruitzicht voor de wereldeconomie een stimulans aan de goudkoers.

"Het vooruitzicht voor de goudkoers is gunstig en weerspiegelt verhoogde onzekerheid en zwakke groeivooruitzichten voor de wereldeconomie. De prijs wordt ondersteund door sterke fysieke vraag, renteverlagingen door de Federal Reserve en toegenomen politieke onzekerheid. De toegenomen vraag naar goud komt voornamelijk door aankopen van centrale banken, toegenomen voorraden van goud-ETF's en de verkoop van sieraden in India."

Goudprijs verder omhoog

Sinds het begin van dit jaar is de goudkoers in dollars met 18% gestegen. Door de waardedaling van de euro is de prijs in onze valuta nog meer gestegen, namelijk met ruim 22%. Volgens de Wereldbank blijft het edelmetaal in een stijgende trend. Ook over de zilverprijs is men positief, want die zal volgend jaar met 4,9% stijgen tot bijna $19 per troy ounce.

Door de groeivertraging van de wereldeconomie ziet het vooruitzicht voor de basismetalen er minder goed uit. De Wereldbank verwacht dat de koperprijs iets zal herstellen na de daling van 8% dit jaar, terwijl de gemiddelde prijs van alle basismetalen juist met 1,4% zal dalen.