• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

Waarom hedgen goudmijnen hun productie?

Datum 10 nov. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud
Waarom hedgen goudmijnen hun productie?

 

De goudmarkt is continu in beweging en daar kunnen goudmijnen op anticiperen door de opbrengst van toekomstige productie nu al vast te leggen. Met dit soort hedging strategieën kunnen goudmijnen zich bijvoorbeeld indekken tegen een daling van de goudprijs of financiering aantrekken voor nieuwe investeringen. Maar hoe werkt dit precies? En hoe hebben goudmijnen dat de afgelopen twintig jaar gedaan?

Futures en opties

De goudmijnsector is gewend aan hoge pieken en diepe dalen, omdat zowel de goudprijs als de productiekosten van goudmijnen door de jaren heen sterk kunnen fluctueren. Sinds het begin van deze eeuw steeg de goudprijs bijvoorbeeld van $300 per troy ounce naar pieken van meer dan $2.000 per troy ounce, maar tussentijds waren er ook forse correcties. Om dat risico af te dekken kunnen goudmijnen prijsafspraken maken over hun toekomstige productie, waarmee ze het prijsrisico afdekken en een stabiele cashflow kunnen genereren.

De meest gebruikte instrumenten daarvoor zijn futures en opties. Met futures kunnen goudmijnen nu al een prijs afspreken voor goud dat ze pas in de toekomst gaan leveren, bijvoorbeeld over twee of drie jaar. Opties geven mijnen bescherming tegen een daling van de goudprijs. Deze instrumenten waren aan het begin van deze eeuw zeer populair, omdat de goudprijs toen zeer laag was. De prijs van het edelmetaal zat in een lange dalende trend, versterkt door gecoördineerde goudverkopen door centrale banken. De goudprijs lag in 2000 onder de $300 per troy ounce en mijnen vreesden dat ze bij een verdere prijsdaling verlieslatend zouden worden.

Om dat risico op te vangen legden goudmijnen op grote schaal de prijs van hun toekomstige goudproductie met futures of opties vast. Rond de eeuwwisseling ging het om meer dan 800 ton aan goud dat met futures en opties werd afgedekt, bijna een derde van de jaarlijkse productie. In de jaren die erop volgden begon de goudprijs aan een nieuwe opwaartse trend en besloten goudmijnen hun hedging strategieën weer af te bouwen. Zo konden ze maximaal profiteren van de stijgende goudprijs.

Consolidatiefase

In 2013 begon de goudmarkt echter weer te kantelen. Na jaren van prijsstijgingen daalde de goudprijs weer, waardoor een groot deel van de winstmarge van goudmijnen verdampte. In de jaren die volgden werkte de goudmijnsector met relatief kleine winstmarges en besloten de mijnen meer goud vooruit te verkopen middels futures en opties. Dat begon in 2014 en nam in de jaren daarna verder toe, zoals onderstaande grafiek van Metals Focus laat zien.

Goudmijnen dekken het prijsrisico vooral af met futures (Bron: Metals Focus)

Winst maximaliseren

Sinds de coronacrisis zijn de winstmarges van de goudmijnsector weer fors gestegen, voornamelijk door een hogere goudprijs. Om daar maximaal van te profiteren besloten sommige mijnen de prijzen voor veel langere periodes vast te leggen. Een voorbeeld daarvan is het Australische Northern Star, dat in totaal 41 ton goud vier jaar vooruit heeft verkocht om maximaal te profiteren van de hoge goudprijs in Australische dollars.

Vooral bij krappe winstmarges dekken goudmijnen het prijsrisico af (Bron: Metals Focus)

Financiering

Goudmijnen gebruiken futures en opties niet alleen om het risico van een dalende goudprijs af te dekken, maar ook om financiering aan te trekken. Het openen van een nieuwe mijn of het uitbreiden van een bestaande mijn is een zeer kapitaalintensief proces, waarvoor mijnen soms extra financiering nodig hebben. Om het risico van deze lange termijn investeringen te verkleinen vragen geldverstrekkers vaak zekerheden, zoals het vastleggen van een deel van de opbrengst van toekomstige productie. Ook dat kan dus een reden zijn waarom mijnen een deel van hun productie hedgen. Sinds 2020 is het percentage van alle hedging gerelateerd aan financiering gestegen van 34% naar 52%.

Door de stijgende dollar staat de goudprijs de laatste maanden onder druk. Gecombineerd met stijgende kosten van brandstof, personeel en financiering heeft dat een drukkend effect op de winstmarges van goudmijnen. Als die trend doorzet zullen meer goudmijnen hun productie weer gaan hedgen om winstmarges veilig te stellen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines