Door: Frank Knopers
De goudprijs is de laatste weken verder gedaald en staat momenteel weer op het niveau van voor de oorlog. In dollars zakte de koers begin deze week tot onder de $1.700 per troy ounce, het laagste niveau in elf maanden. Een opmerkelijke trend tegen de achtergrond van alle geopolitieke en economische onrust. Waarom daalt de goudprijs? En is dit al een goed moment om in te stappen?
Goud staat bekend als veilige haven in onzekere tijden en aan het begin van de oorlog maakte het edelmetaal die reputatie ook waar. Begin maart bereikte de goudprijs namelijk nieuwe records van $2.070 per troy ounce en bijna €60.000 per kilo. Sindsdien is de goudprijs om verschillende redenen weer gedaald.
De Russische invasie in Oekraïne zorgde voor grote onzekerheid op de financiële markten. De eerste reactie van veel beleggers was dan ook om goud te kopen, de veilige haven in tijden van stress. Maar toen bleek dat de Russische opmars naar Kiev vastliep en de focus verlegd werd naar het zuiden van Oekraïne kwamen de financiële markten weer iets tot rust. Ook bleef Rusland in die fase nog olie en gas leveren aan Europese landen. Daardoor daalde ook de goudprijs als barometer van geopolitieke onrust.
Sinds het begin van de oorlog staat de koers van de euro onder druk en zoeken beleggers hun toevlucht in de dollar. De Amerikaanse dollar werd de laatste weken steeds sterker met het vooruitzicht van meer renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Onderstaande grafiek laat zien dat de stijging van de dollar de laatste maanden gepaard ging met een verdere daling van de goudprijs. Door de daling van de euro ten opzichte van de dollar zien we de goudprijs in euro's overigens veel minder dalen. De wisselkoers van de euro met de Amerikaanse dollar zakte vorige week voor het eerst sinds 2002 naar pariteit, wat betekent dat de euro momenteel relatief weinig koopkracht heeft.
Goudprijs onder druk door sterke dollar (Bron: Bloomberg)
De goudprijs daalde in dollars meer dan in euro's
Sinds de oorlog in Oekraïne en de daarop volgende sancties tegen Rusland zijn de energieprijzen nog meer gestegen. En dat heeft ook effect op de inflatie, omdat hoge energieprijzen uiteindelijk terugkomen in de prijzen van verschillende goederen en diensten. De inflatie ligt momenteel zelfs op het hoogste niveau in veertig jaar. En hoewel centrale banken geen invloed kunnen uitoefenen op hoge energieprijzen moeten ze nu wel iets doen om de markt de indruk te geven dat ze de inflatie onder controle zullen brengen. En dat doen ze door de rente te verhogen, zelfs nu de economische vooruitzichten verslechteren. Een gewaagde strategie, omdat niet zeker is of een hogere rente ook zal leiden tot lagere energieprijzen.
Centrale banken als de Federal Reserve en de ECB hebben al aangekondigd dat ze de rente in meerdere stappen willen verhogen. De markt heeft daar ook al op voorgesorteerd. De vraag is echter of die renteverhogingen er ook echt gaan komen. De Amerikaanse economie stevent nu al af op een recessie, terwijl het vooruitzicht voor de eurozone niet veel beter is. Volgens Erik Nielsen, hoofdeconoom van de Italiaanse bank Unicredit, is de kans groot dat de Fed volgend jaar de rente alweer moet verlagen. Ook de ECB heeft weinig ruimte om de rente te verhogen als dat tot gevolg heeft dat de Italiaanse staatsschuld onhoudbaar wordt.
De laatste maanden is de goudprijs gedaald, maar veel minder dan de meeste aandelen en obligaties. In een omgeving waarin de prijzen van alle financiële activa dalen doet het edelmetaal het dus nog helemaal niet zo slecht. Zoals we eerder al schreven levert goud gemiddeld zelfs een positief rendement op tijdens grote correcties op de aandelenmarkt. Ook blijken renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank in de praktijk helemaal niet zo slecht uit te pakken voor goud. In de aanloop naar een renteverhoging daalt de goudprijs vaak, om daarna weer te stijgen. Dit zou dus wel eens een mooi moment kunnen zijn om goud te kopen. Zeker als de geopolitieke onrust toeneemt, Rusland de gaskraan dichtdraait
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.