Vraag naar beleggingsgoud VS naar hoogste niveau sinds 2011

 

De vraag naar beleggingsgoud in de Verenigde Staten bereikte vorig jaar het hoogste niveau sinds 2011. Amerikanen kochten vanwege de coronacrisis voor $3,8 miljard aan gouden munten en goudbaren. Ook dit jaar is het edelmetaal niet aan te slepen, want het Amerikaanse munthuis verkocht in januari al 220.000 troy ounce aan beleggingsmunten. Dat was het hoogste volume in een maand sinds december 2009 en de beste januarimaand van deze eeuw. Ook de cijfers van februari zijn veelbelovend, want halverwege de maand stond de teller al op 118.500 troy ounce.

Volgens de World Gold Council waren er vorig jaar vier verschillende redenen voor de vlucht naar goud. Naast economische onzekerheid was er ook sprake van een lage rente, positief momentum in de goudprijs en een toename van spaargeld op zoek naar rendement. Uit onderzoek van de World Gold Council blijkt dat de meeste mensen goud kopen om hun vermogen te beschermen of om rendement te behalen. Weinig mensen kopen het edelmetaal als speculatieve belegging voor de korte termijn. Dat geldt niet alleen voor munten en baren, maar ook voor beleggingsinstrumenten als ETF's en goud in combinatie met opslag.

Vraag naar beleggingsgoud in de VS op hoogste niveau sinds 2011 (Bron: World Gold Council)

Waarom kopen mensen goud? (Bron: World Gold Council)

Wat brengt de goudmarkt in 2021?

Door het verwachte opleving van de wereldeconomie verwacht de World Gold Council dit jaar geen herhaling van 2020, maar desondanks blijft de organisatie positief over het edelmetaal. Niet alleen vanwege het monetaire beleid van centrale banken, maar ook vanwege herstel van de goudmarkt in China en India. Vorig jaar droogde de vraag in deze landen bijna volledig op, omdat veel mensen hun edelmetaal moesten verkopen om rond te komen. Naarmate deze economieën verder open gaan zal de belangstelling voor gouden sieraden toenemen. Dit kan de goudprijs weer een nieuwe stimulans geven.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines