• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.431 | Zilver: €708

1:00

Vraag naar beleggingsgoud in Europa blijft toenemen

Datum 2 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud
Vraag naar beleggingsgoud in Europa blijft toenemen

Door: Frank Knopers

De vraag naar beleggingsgoud in Europa is de laatste jaren verder toegenomen en was ook in het tweede kwartaal substantieel. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de wereldwijde goudmarkt. Na de coronacrisis met negatieve rentes zorgt nu hoge inflatie en geopolitieke onzekerheid voor een vlucht naar edelmetalen. Hoewel het tweede kwartaal minder uitbundig was dan het eerste kwartaal bleven vooral Europese beleggers goud kopen. Ook centrale banken blijven edelmetaal aan hun reserves toevoegen, een trend die steeds breder gedragen wordt.

Wat opvalt is dat beleggers in het tweede kwartaal bij voorkeur goud kochten in de vorm van fysieke munten en baren. De voorraden van Europese goud-ETF's bleven stabiel, terwijl Amerikaanse fondsen in het tweede kwartaal een uitstroom van 42 ton registreerden. In de Verenigde Staten nam de belangstelling voor het edelmetaal af door een daling van de goudprijs en een sterkere dollar. Ook begon de Amerikaanse centrale bank al eerder met renteverhogingen, wat de vraag naar het edelmetaal in de VS afremde. Kijken we echter naar het totaal van de eerste twee kwartalen, dan zien we een sterke toename van goudbeleggingen via ETF's. Amerikaanse fondsen zagen hun voorraad goud onder beheer met 129 ton toenemen, Europese fondsen met 119 ton.

Vraag naar beleggingsgoud neemt vooral in Europa toe (Bron: World Gold Council)

Goud-ETF's registreerden in het tweede kwartaal een uitstroom van goud, de vraag in Europa bleef stabiel (Bron: World Gold Council)

Meer centrale banken kopen goud

Centrale banken kochten in het tweede kwartaal weer meer goud, al was dat vooral toe te schrijven aan een eenmalige grote aankoop door de centrale bank van Irak. In totaal voegden centrale banken in het tweede kwartaal 180 ton goud aan hun reserves toe, een verdubbeling ten opzichte van de toename van 90 ton in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit jaar hebben centrale banken al 270 ton goud gekocht, een cijfer dat in lijn ligt met het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.

Achter deze stabiele trend zien we door de jaren heen wel een aantal verschuivingen in de markt. Landen als Rusland en China domineerden de goudaankopen tot een paar jaar geleden, maar zijn nu vrij inactief. In plaats daarvan zien we goudaankopen bij een steeds grotere verscheidenheid aan landen.

Welke landen kopen goud?

De grootste aankopen in de eerste helft van dit jaar kwamen voor rekening van Turkije (63 ton), Egypte (44 ton), Irak (34 ton) en India (15 ton). Daarnaast waren er dit jaar wat kleinere aankopen door andere landen, zoals Argentinië, Ierland en Ecuador. De World Gold Council schrijft dat zowel Ecuador als Bolivia goud uit binnenlandse mijnproductie willen opkopen, omdat ze het edelmetaal als een strategische bezitting zien. Ook kunnen we de komende tijd meer goudaankopen verwachten van de Tsjechische centrale bank, waar een nieuwe gouverneur is aangetreden die meer goud wil kopen.

De centrale bank van Rusland kondigde eerder dit jaar aan haar goudvoorraad verder uit te willen breiden. Begin juli gaf de Russische Doema goedkeuring aan een voorstel om de omvang van de goudvoorraad voortaan geheim te houden. Als de Russische president Vladimir Poetin dit voorstel ondertekent zal Rusland geen nieuwe cijfers over haar goudreserve meer aan het IMF kenbaar maken.

Goudaankopen centrale banken liggen in lijn met 5-jaars gemiddelde (Bron: World Gold Council)

Verandering in goudvoorraden centrale banken sinds begin dit jaar (Bron: World Gold Council)

Aanbod goud neemt nauwelijks toe

De laatste jaren blijkt het voor goudmijnen steeds moeilijker om de productie verder op te schroeven. In de eerste helft van dit jaar steeg de productie nog wel met 3% ten opzichte van een jaar geleden, maar de trend van de afgelopen jaren laat zien dat er niet veel rek meer in zit. De goudwinning wordt steeds kostbaarder, omdat de makkelijk winbare goudreserves al zijn opgegraven. Er zijn veel meer investeringen nodig in exploratie en ontwikkeling om de productie significant en structureel te verhogen. De winstmarges voor de sector zijn nog wel aantrekkelijk, maar lieten de laatste maanden een daling zien. Hogere productiekosten drukten de winstmarges van mijnen omlaag. Ook daalde het aanbod van sloopgoud in afwachting van hogere prijzen.

Productie goudmijnen stijgt marginaal (Bron: World Gold Council)

Aanbod sloopgoud stabiliseert (Bron: World Gold Council)

 

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.  



 

Welkom op de website van Holland Gold


U bent vanuit Goudstandaard.com naar Holland Gold doorverwezen, omdat wij per 2023 de activiteiten van Goudstandaard hebben ondergebracht in Holland Gold.

Meer informatie