Actuele koersen (kg): Goud €60.990 Zilver €675
    

Vooruitblik goudmarkt 2023: Wat kunnen we verwachten?

 

De fundamentals voor goud blijven ook in 2023 gunstig door de combinatie van geopolitieke onzekerheid, het vooruitzicht van een recessie en een zwakkere dollar. Dat schrijft de World Gold Council in een vooruitblik op de goudmarkt. De meeste factoren die van invloed zijn op de goudprijs zullen volgend jaar waarschijnlijk positief blijven, maar de onzekerheden zullen wel toenemen. Enerzijds kan een verdere rentestijging door centrale banken een drukkend effect hebben op de goudprijs, maar anderzijds is er ook veel opwaarts potentieel voor edelmetalen bij toenemende geopolitieke spanningen of bij een correctie op de aandelenmarkt.

De World Gold Council zette drie economische scenario's op een rij, namelijk een diepe recessie, een milde recessie en een zachte landing. In het eerste scenario voorziet men een significante stijging van de goudprijs, vanwege dalende aandelenkoersen en een daling van de rente. Beide factoren zijn historisch gezien gunstig voor edelmetalen. In een milde recessie houden de positieve en negatieve factoren de goudprijs in evenwicht en zal het onderliggende geopolitieke risico de goudprijs ondersteunen. In het scenario van een economische 'zachte landing' kan de goudprijs wel dalen, maar de kans op dit scenario lijkt klein door de scherpe koerswijziging van centrale banken. De inflatie en de renteverhogingen door centrale banken zijn dusdanig dat de kans groot is dat centrale banken te ver doorschieten met hun beleid. Zo houdt de markt in 2023 al rekening met een verlaging van de beleidsrente door de Fed.

Geopolitiek risico

Het geopolitieke risico van de oorlog in Oekraine is volgens de World Gold Council één van de redenen waarom de goudprijs in 2022 relatief goed stand hield ten opzichte van andere beleggingscategorieën. Aandelen, obligaties en vastgoed lieten dit jaar allemaal forse dalingen zien, terwijl de goudprijs dit jaar per saldo bijna onveranderd bleef. In euro's gemeten staat het edelmetaal op een plus van bijna 5%, in dollars staat de koers 2,5% lager dan begin dit jaar. In die zin heeft het edelmetaal ook dit jaar haar status van veilige haven waargemaakt. Zilver heeft dit jaar door de inhaalslag van afgelopen maanden per saldo hetzelfde rendement behaald als goud.

De World Gold Council verwacht dat de vraag naar gouden munten en baren in Europa ook volgend jaar aanzienlijk zal blijven. Vooral in Duitsland is goud kopen momenteel populair, vanwege de vele spaartegoeden die door de combinatie van een hoge inflatie en lage spaarrente in beweging komen. Ook maken de Duitsers zich, net als veel andere Europeanen, zorgen over de energiecrisis en de geopolitieke situatie op het continent. Deze combinatie van economische en geopolitieke onzekerheid maakt beleggen in edelmetalen populair. Zo kunnen sommige munthuizen de vraag naar gouden munten de laatste maanden nauwelijks bijhouden.

Wat doet de goudprijs in 2023?

Op basis van de drie scenario's die de World Gold Council schetst is de kans groot dat de goudprijs volgend jaar gaat stijgen. Wel voorziet de World Gold Council in 2023 een verschuiving binnen de goudmarkt. Dit jaar kochten vooral particulieren goud, institutionele beleggers bouwden hun posities in edelmetalen juist af. Dat zien we bijvoorbeeld terug in de daling van goudvoorraden van ETF's. Volgens de World Gold Council heeft dat te maken met de manier waarop particulieren en beleggingsfondsen naar de markt kijken. De eerste groep reageert vooral op inflatie, terwijl institutionele beleggers zich meer laten leiden door ontwikkelingen in de rente. Volgend jaar zou die balans kunnen verschuiven, bijvoorbeeld als centrale banken stoppen met renteverhogingen en institutionele beleggers hun posities in edelmetalen weer uitbreiden.

Ook een forse correctie op de aandelenmarkt zou tot gevolg kunnen hebben dat grote beleggingsfondsen weer meer goud in hun portefeuille opnemen. Uit historische data blijkt dat goud gedurende periodes van stagflatie en deflatie - twee waarschijnlijke scenario's voor komend jaar - gemiddeld een beter rendement behaalde dan aandelen en obligaties. Momenteel zijn aandelenkoersen nog relatief hoog in verhouding tot de winst per aandeel. Een recessie betekent in de regel dat bedrijfswinsten dalen en dat dus ook de aandelenkoersen omlaag zullen gaan. Tijdens deze correcties wint goud meestal aan populariteit bij beleggers en beleggingsfondsen. Dit zou volgend jaar een impuls kunnen geven aan de goudmarkt.

Goud behaalde historisch gezien zowel bij deflatie als stagflatie een beter rendement dan aandelen en obligaties (Bron: World Gold Council)

Bedrijfswinsten dalen in een recessie (Bron: World Gold Council)

Goud rendeert meestal goed na een recessie (Bron: World Gold Council)

 

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.     

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Ontvang wekelijks de laatste analyses over de goudmarkt, macro-economie en het financiƫle systeem.
Frank Knopers
Frank Knopers