De rentetarieven lopen overal sterk en snel op. De markten kunnen de gevolgen daarvan nauwelijks nog negeren. Op de aandelenmarkten leidde de renteverhoging van 50 basispunten door de Fed tot een opluchtingsrally, maar die duurde niet lang. Al de volgende dag was de neerwaartse trend terug. De aandelenmarkten sloten de week af op het laagste niveau sinds eind 2020. Vooral de dollar en – minder voorspelbaar – de euro profiteerden van de vlucht naar veiligheid. Bij de euro kwam dit doordat de ECB nu eindelijk zijn streven om de inflatierealiteit te negeren lijkt te gaan opgeven.
Deze week zal de aandacht uitgaan naar de inflatie in de VS in april. Elk teken dat op een nieuwe piek in de inflatiedruk wijst, kan een scherpe tegentrend veroorzaken in de vorm van een sell-off van de dollar en de rentes. Beide zijn nu al een tijdje aan het stijgen. De euro zou verder gesteund kunnen worden door de ‘hawkish’ opmerkingen van ECB-vertegenwoordigers, die zich beginnen te realiseren hoe ver ze inmiddels achter de curve lopen. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.
Euro
De euro ging vorige week tegen de algemene valutatrend in en wist zelfs wat winst te behalen op de Amerikaanse dollar. Dit kwam ongetwijfeld door de uitspraken van ECB-vertegenwoordigers, die er alle op wezen dat een renteverhoging in juli in kannen en kruiken is en dat ook in juni deze mogelijkheid bestaat. Daarnaast speelde de marktpositionering een rol. Die wordt steeds overstrekter, de euro wordt inmiddels als ‘one-way bet’ gezien en beleggers staan steeds verder short. Wij verwachten dat ECB-vertegenwoordigers, onder wie voorzitter Lagarde, dit woensdag opnieuw zullen benadrukken. Dit zou kunnen bijdragen aan een stabilisatie van de euro.
Britse pond
De Bank of England kwam alwéér met een negatieve verrassing voor het Britse pond. Zoals verwacht verhoogde men vorige week de rente, maar de boodschap was buitengewoon somber: er komt stagflatie in het VK, de inflatie zal verder stijgen en het land zal later dit jaar een recessie ingaan. De koers van het pond daalde sterk en de munt eindigde de week ver onderaan het lijstje van belangrijke valuta. Dit staat in scherp contrast met de stabiliteit van de euro. De boodschap was volgens ons té negatief. De bbp-cijfers van deze week zouden nog steeds redelijk positief moeten zijn, wat het pond zou moeten steunen. Die is inmiddels de goedkoopste G10-valuta, wellicht na de Japanse yen.
Amerikaanse dollar
Even was er opluchting bij de markten: voorzitter Powell leek woensdag na de bijeenkomst van de Federal Reserve een renteverhoging van 75 basispunten voorlopig van tafel te halen. Toch gingen de koersen van risico-activa en Amerikaanse staatsobligaties al snel weer de andere kant op. Ze hervatten ze hun scherpe sell-off al de volgende dag. De meeste technologie-aandelen en favoriete speculatieve aandelen kregen er de rest van de week van langs. Het banenrapport van vrijdag bevatte dezelfde boodschap als de banenrapporten van de afgelopen maanden: er is (vrijwel) volledige werkgelegenheid in de VS, een vergroting van de beroepsbevolking zal niets meer opleveren en de lonen blijven nog steeds achter bij de prijzen. Het nieuwste rapport zou voor de Fed min of meer een sprankje hoop moeten zijn. Als het CPI-rapport van aanstaande woensdag er ook maar enigszins op wijst dat de prijsdruk piekt (zoals de markten verwachten), dan kunnen de staatsobligatiemarkten mogelijk even op adem komen en kan de aanhoudende rally van de dollar gaan haperen.
Over Ebury:
Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:
- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta
Meer informatie op www.ebury.nl
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.