Willem Middelkoop en Paul Buitink over goud, Iran en de Fed

Paul Buitink sprak voor Café Weltschmerz met Willem Middelkoop over de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de stijging van de goudkoers. Ook spreken beide heren over de zorgelijke ontwikkelingen in het Amerikaanse banksysteem, waar de Fed de afgelopen maanden opnieuw intervenieert. Volgens Middelkoop hangt er alweer een nieuwe crisis in de lucht. Daarom blijven centrale banken op grote schaal goud kopen.

Hieronder ziet u het volledige gesprek, de tekst gaat door onder de video.

Over de situatie in Iran

Het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten draait volgens Middelkoop de laatste decennia vooral om het bewerkstelligen van 'regime change'. Dit beleid draait in veel gevallen om het in stand houden van het dollarsysteem. De Verenigde Staten nemen volgens hem een groot risico door de confrontatie op te zoeken met Iran.

Middelkoop verwijst naar een uitspraak van John Kerry, die in 2015 zei dat de dollar niet lang wereldreservemunt kan blijven als de Verenigde Staten zich terugtrekt uit de deal en sancties oplegt aan andere landen. Iran is immers een belangrijke olieproducent, die voornamelijk exporteert naar landen als China en India.

Over de goudmarkt

Middelkoop merkt op dat er een sterk Oosters blok is ontstaan van landen die zich verzetten tegen het dollarsysteem. Deze landen kopen geen Amerikaanse staatsobligaties meer, maar voegen steeds meer goud aan hun reserves toe. Het belang van goud als bescherming tegen geopolitiek risico wordt steeds duidelijker. Daarmee leggen centrale banken een solide fundament onder de goudmarkt.

De stijging van de goudkoers is niet alleen het gevolg van de spanningen omtrent Iran, maar ook van een onderliggende trend. Door de crisis van 2008 zijn landen wakker geschud en kijken ze weer met belangstelling naar het edelmetaal als veilige haven. Middelkoop merkt op dat China haar dollarposities de laatste jaren al heeft afgebouwd, terwijl Rusland bijna al haar Amerikaanse staatsleningen heeft verkocht. In plaats daarvan kopen zij, samen met ruim twintig andere landen, steeds meer goud.

Rusland en China blijven goud kopen (Bron: World Gold Council)

Over de repomarkt

Volgens Middelkoop kunnen we de crisis op de repomarkt herleiden naar het begrotingstekort van de Verenigde Staten. Omdat de overheid zoveel schulden maakt moet ze veel nieuwe staatsobligaties op de markt brengen. Banken moeten dit schuldpapier kopen, maar zouden het enorme aanbod niet kunnen opvangen. Daardoor is volgens hem een gebrek aan liquiditeit in de repomarkt ontstaan.

Middelkoop merkt op dat het balanstotaal van de Fed door monetaire verruiming weer net zo snel stijgt als na de val van Lehman Brothers in 2008. De balans heeft inmiddels een omvang van $4 biljoen en kan in hoog tempo terug naar het record van $4,5 biljoen. De laatste maanden heeft de Fed al meer dan $400 miljard aan haar balans toegevoegd.

Balanstotaal Federal Reserve is sinds september sterk toegenomen (Bron: St. Louis Fed)

Nieuwe crisis onderweg?

Paul Buitink merkt op dat de Federal Reserve ook staatsobligaties opkoopt die een paar dagen eerder op de markt werden gebracht. Daarover publiceerden we vorige week al een uitgebreid artikel op Holland Gold. Met deze praktijk maken de grote banken op Wall Street gegarandeerde winst, zo concludeert Buitink.

Volgens Middelkoop kunnen we al concluderen dat er sprake is van een nieuwe crisis in het financiële systeem. Hij merkt op dat er voor de val van Lehman Brothers al problemen waren, zoals het omvallen van twee hedgefondsen. Deze crisissignalen verklaren volgens hem waarom de goudkoers de laatste weken zo hard is opgelopen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines