Vermogende particulieren verwachten verkoopgolf in aandelen


Vermogende particulieren bereiden zich voor op een wereldwijde verkoopgolf in aandelen, zo blijkt uit een peiling van UBS Wealth Management. De Zwitserse bank hield een enquête onder meer dan 3.400 respondenten, waaruit bleek dat men zich nog steeds zorgen maakt over geopolitieke risico's. Daarom geven zij de voorkeur aan cash en kortlopende staatsleningen.

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China staat bovenaan het lijstje van zorgen, gevolgd door Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. De meerderheid van de respondenten verwacht voor het einde van volgend jaar een forse correctie op de aandelenmarkt.

Volgens Paula Polito van het Zwitserse UBS maken vermogende klanten zich meer zorgen over geopolitieke ontwikkelingen. Ze verwachten dat deze ontwikkelingen een grote impact hebben op de waarde van hun beleggingen. Daarom houden ze ongeveer 25% aan in liquide instrumenten als cash en kortlopende staatsleningen.

"De snel veranderende geopolitieke omstandigheden zijn de grootste zorg van beleggers wereldwijd. Ze zien dat alles wereldwijd verbonden is en vrezen dat deze risico's meer impact hebben op hun beleggingsportefeuilles dan de traditionele fundamentals. Dat is een duidelijke verandering ten opzichte van het verleden."

Meer volatiliteit

Bijna vier op de vijf respondenten verwacht volgend jaar meer volatiliteit op de financiële markten en iets meer dan de helft denkt dat er voor het einde van 2020 een aanzienlijke correctie komt. Daarom overweegt zestig procent hun positie in cash en kortlopende staatsleningen verder uit te breiden. Bijna twee derde van de ondervraagden - die minstens $1 miljoen kunnen beleggen - overweegt meer spreiding binnen de beleggingsportefeuille.

De afgelopen weken stegen de aandelenkoersen naar het hoogste niveau in jaren. In de Verenigde Staten staan de belangrijkste indices op recordhoogte, terwijl de AEX het hoogste niveau sinds 2001 bereikte. Beleggers verlaten veilige havens, want de koersen van staatsleningen en edelmetalen daalde juist. De goudkoers zakte de afgelopen twee maanden van ruim €45.000 naar €42.500 per kilogram, terwijl de zilverprijs van €570 naar €490 per kilo daalde.

Goud als diversificatie

Door deze prijsdaling wordt het aantrekkelijker om te beleggen in edelmetalen. Zoals we eerder al schreven is goud een effectief instrument om diversificatie aan te brengen aan een beleggingsportefeuille. Het edelmetaal heeft weinig correlatie met andere beleggingen en presteert meestal goed op dagen dat de aandelenmarkt onderuit gaat.