Valuta opkomende markten weerbaar na inflatieschok in VS

Door: Frank Knopers 

Ook het Amerikaanse inflatierapport was weer een klap voor beleggers, want die was met 7,5% op jaarbasis veel hoger dan geschat. Op de markten voor vastrentende waarden ontstond na dit nieuws een sell-off, maar het effect op de valutamarkten was minder duidelijk te bepalen. Valuta uit opkomende markten reageerden zelfs met een rally, totaal anders dan bij eerdere verhogingscycli van de Fed. Het nieuws over een mogelijke verdere escalatie van de Oekraïnecrisis, dat de markten vrijdag aan het einde van de dag bereikte, drukte de stemming slechts ten dele. De Braziliaanse real eindigde bovenaan de weekranglijst, op de voet gevolgd door andere Latijns-Amerikaanse valuta. Ook G10-commodity-valuta als de Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese dollar zetten een ‘outperformance’ neer. De markten komen tot de conclusie dat het conflict rond Oekraïne commodity-valuta over de hele wereld kan versterken.

 

Het lijkt erop dat de Federal Reserve door de laatste inflatieschok een soort omslagpunt heeft bereikt. James Bullard, een stemgerechtigd lid van het FOMC, verklaarde dat hij er nu voorstander van is om de rente zelfs buiten de geplande bijeenkomsten om te verhogen – wat sinds 1979 niet meer is gebeurd. In de nabije toekomst zullen de markten vrijwel uitsluitend op twee factoren blijven letten: de inflatiecijfers en het beleid van de centrale banken. De eerste zijn dinsdag aan de orde in de VS (producentenprijsinflatie) en woensdag in het VK (consumentenprijsindex). Het laatste zal naar voren komen in toespraken van vijf vertegenwoordigers van de Federal Reserve, van ECB-voorzitter Lagarde en van hoofdeconoom Lane. Ook worden woensdag de notulen van de afgelopen bijeenkomst van de Fed gepubliceerd, maar die zijn natuurlijk wel drie weken oud. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

ECB-voorzitter Lagarde bleef proberen de marktverwachtingen ten aanzien van renteverhogingen door de ECB te temperen. Ze had daar weinig succes mee, totdat vrijdag aan het einde van de dag de spanningen in de Oekraïne oplaaiden en de rentes daardoor weer daalden. De markten verwachten in 2022 op dit moment 50 basispunten aan renteverhogingen, maar een toekomstige stijging van slechts 0,7%. Dit lijkt ons veel te weinig gezien de kracht van de inflatiedruk. Deze week staat er nauwelijks marktschokkend nieuws op de agenda. De aandacht zal uitgaan naar de leiders van de ‘dovish’ fractie binnen de ECB, Lagarde en hoofdeconoom Lane, die deze week beide in het openbaar zullen spreken. Als één van hen op welke manier dan ook gevoelig blijkt voor de inflatierealiteit, zou dat goed nieuws voor de euro zijn.

Britse pond

Het belangrijkste nieuws uit het VK is dat het bbp in het laatste kwartaal van 2021 met 6,5% jaar-op-jaar veerkrachtig blijkt te groeien. Dit zou de haviken bij de Bank of England vrij spel moeten geven. Door het nieuws uit de VS zouden deze nu nog sterker moeten staan, want het onder controle krijgen van de inflatiedruk wordt de belangrijkste prioriteit voor beleidsmakers over de hele wereld. ‘Partygate’ lijkt nog steeds geen invloed op de markten te hebben. Men zal zich deze week volledig op het CPI-inflatierapport uit het VK richten. Volgens de prognoses zal deze inflatie hetzelfde of iets hoger uitvallen dan die van vorige maand, maar de recente positieve verrassingen bij de inflatie wereldwijd houden het spannend voor de handelaren.

Amerikaanse dollar

Ook het inflatierapport van januari was schokkend. De inflatie bereikte met 7,5% een nieuw hoogste punt in 40 jaar. Nog zorgwekkender is dat de prijzen nu overal beginnen te stijgen. Bovendien is er nu ook prijsdruk op de woningmarkt. Deze lastige factor is een bijzonder punt van zorg, want die prijsdruk neemt naar verwachting niet zo snel weer af. In de daaropvolgende dagen stegen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties opnieuw sterk, maar deze stijgingen werden tenietgedaan door het nieuws dat de VS denkt dat Rusland op het punt staat Oekraïne binnen te vallen. Wij verwachten dat de producentenprijzen deze week weer iets zullen dalen. Nog belangrijker worden de diverse toespraken van vertegenwoordigers van de Federal Reserve. We verwachten dat deze de toenemende bezorgdheid over de inflatie nogmaals zullen bevestigen en aan de markten zullen laten doorschemeren dat, als de inflatiecijfers niet snel beginnen te dalen, renteverhogingen bij elke bijeenkomst, en van meer dan 25 basispunten, te verwachten zijn.

 

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl