Vaccin zet edelmetalen onder druk, koopkans voor goud?

Het nieuws over een vaccin tegen het coronavirus zette de financiële markten begin deze week op de kop. Aandelenkoersen stegen tot recordhoogte, terwijl beleggers edelmetalen in de verkoop deden. De goudkoers zakte naar $1.852 per troy ounce, het laagste niveau in bijna twee maanden. Ook zilver en platina gingen in de uitverkoop. Beleggers stappen uit veilige havens, omdat ze denken dat er met een vaccin snel een einde zal komen aan de lockdown maatregelen.

De prijsdaling van de edelmetalen biedt echter een koopkans voor beleggers. De nieuwsberichten over de ontwikkeling van het nieuwe vaccin van Pfizer zijn weliswaar hoopgevend, maar daarmee zijn de grote economische problemen nog niet de wereld uit. Naar verwachting zal het eerste vaccin pas in de loop van volgend jaar op de markt komen. Het zal dus nog veel langer duren voordat de hele wereld kan beschikken over een vaccin.

Meer monetaire en fiscale stimulering

Tot die tijd blijven we overgeleverd aan strenge lockdown maatregelen, met alle economische gevolgen van dien. In de Verenigde Staten werkt de regering aan een nieuw fiscaal stimuleringsprogramma van $1,2 biljoen, bovenop de ruim $3 biljoen van het eerste steunprogramma. Ook hebben verschillende centrale banken onlangs weer nieuwe opkoopprogramma's aangekondigd, in een poging de wereldeconomie overeind te houden.

De Bank of England kondigde al een uitbreiding van haar QE-programma aan, net als de centrale bank van Australië. Ook de ECB komt eind dit jaar naar verwachting met extra monetaire stimulering. Door de coronacrisis zullen overheden zich nog dieper in de schulden steken, terwijl centrale banken klaar staan om een deel van die schuld weer op te kopen.

Vlucht naar goud

Dit een-tweetje tussen overheden en centrale banken voorspelt weinig goeds voor de koopkracht van ons geld. Zeker nu centrale banken het aanjagen van de inflatie als beleidsdoelstelling hebben geformuleerd moet je als spaarder voorzichtig zijn. Spaargeld leverde al geen rente meer op, maar als het aan centrale banken ligt is ook de koopkracht van het geld niet meer heilig.

Ondanks een correctie van 5% begin deze week staat de goudprijs nog altijd ruim 20% hoger dan begin dit jaar. Zilver doet het nog beter en staat nog altijd op een winst van 35%. Beide edelmetalen profiteerden dit jaar van de monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen. Zelfs als het vaccin succesvol is zal de druk op overheden en centrale banken groot blijven om het stimulerende beleid voort te zetten.

Banken draaien bij

Dit maakt het nog opmerkelijker dat sommige banken nu opeens een draai maken. Na de koersdaling van afgelopen maandag stelden Deutsche Bank en Citi opeens hun verwachtingen voor edelmetalen naar beneden bij. Deze banken voorzien een prijsdaling tot respectievelijk $1.600 en $1.800 per troy ounce. Dat terwijl Citi eerder nog een zeer positief koersdoel van $40 gaf voor zilver en zelfs $2.200 voor goud.

De coronacrisis en de voortslepende schuldenproblematiek is nog zijn verdwenen. Integendeel, naar verwachting zal de hoeveelheid slechte leningen op de bankbalansen verder toenemen. Onder deze omstandigheden is goud voor $1.850 per troy ounce misschien wel een interessant koopmoment.

Koopkans voor goud door nieuws over vaccin

Disclaimer: Holland Gold geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.