US Mint schroeft productie gouden en zilveren munten terug

De US Mint zal de komende tijd minder gouden en zilveren munten produceren. Het munthuis schroeft haar productiecapaciteit terug vanwege het coronavirus en vanwege een tekort aan muntgeld. De productielocatie in West Point kan door maatregelen tegen het virus niet op volle capaciteit produceren. Ook draait het munthuis in San Francisco nog niet op volle capaciteit sinds de heropening in mei. Door productiebeperkingen enerzijds en een grote vraag naar muntgeld en beleggingsmunten anderzijds kan het munthuis niet voldoende gouden en zilveren munten slaan.

Het munthuis heeft munthandelaren daarom gevraagd een inschatting te maken van de vraag naar beleggingsmunten, zodat ze hun productie daarop af kunnen stemmen. Ook heeft de US Mint haar productie van verzamelmunten afgebouwd om meer capaciteit vrij te maken voor de beleggingsmunten. Die waren sinds de coronacrisis niet aan te slepen, waardoor levertijden en premies opliepen. Ondanks het feit dat munthuizen hun productie hebben opgeschaald zijn de meest populaire beleggingsmunten zijn nog steeds niet onbeperkt verkrijgbaar.

Tekort aan muntgeld

De US Mint worstelt tegelijkertijd met een ander probleem, namelijk een tekort aan regulier muntgeld. Door de coronacrisis betalen Amerikanen minder met contant geld, waardoor er minder muntgeld circuleert. Daardoor is er schaarste aan wisselgeld ontstaan. Het munthuis moet daarom tijdelijk meer gewone munten slaan. Het munthuis deed onlangs zelfs een oproep aan alle Amerikanen om hun muntgeld uit te geven of in wisselen bij de bank.

Het is nog onduidelijk wat de productiebeperking betekent voor de beschikbaarheid van deze beleggingsmunten in Nederland. De zilveren Eagle munten zijn al langer slecht verkrijgbaar en relatief duur. Gouden munten van de US Mint, zoals de gouden Eagle en Buffalo, zijn daarentegen wel goed leverbaar.

Lees ook:

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines