Update #7: Levertijden voor goud en zilver

We houden u wekelijks op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de levertijden. Zoals eerder besproken is door de recente toename van de vraag naar fysiek edelmetaal de wachttijd sterk opgelopen. In deze wekelijkse update praten we u bij over de actuele situatie in de markt en verwachte levertijden.

Ten opzichte van een week geleden is de beschikbaarheid van gouden munten aanzienlijk verbeterd. We kunnen inmiddels weer gouden Krugerrand en Maple Leaf munten bestellen. Verschillende munthuizen starten de productie weer op en smelterijen leveren weer grote aantallen goudbaren uit. De meeste zilveren munten zijn nog steeds slecht verkrijgbaar. Hieronder ziet u de actuele indicatie van de levertijden voor nieuwe bestellingen.

Welke levertijden verwachten we?

Goudbaren

De verwachte levertijden voor goudbaren zijn ten opzichte van vorige week niet veranderd. Door een sterk toegenomen vraag zijn hier lange levertijden ontstaan. Wel worden er al veel goudbaren uitgeleverd. Smelterij C. Hafner verwacht alle nieuw bestelde goudbaren binnen drie tot vier weken uit te kunnen leveren. Voor goudbaren van Umicore is de verwachte levertijd vier tot zes weken. Goudbaren die wel op voorraad zijn kunnen we direct uitleveren.

Gouden munten

De meeste gouden munten zijn inmiddels weer goed verkrijgbaar. Zo kunnen we de gouden Krugerrand, Philharmoniker en Kangaroo munten op het moment van schrijven allemaal uit voorraad leveren. Ook hebben we een grote voorraad gouden Maple Leaf munten uit diverse jaartallen ingekocht, een voordelig alternatief voor nieuwe Maple Leaf munten.

Zilverbaren

Zilverbaren worden door de btw van 21% minder vaak verkocht. Op dit moment kunnen we zilverbaren van het merk Remondis in beperkte aantallen leveren. Deze hebben een verwachte levertijd van één tot twee weken. Deze zilverbaren zijn net als de baren van Umicore LBMA gecertificeerd. We verwachten volgende week een grote levering van Umicore zilverbaren, wat betekent dat we weer een groot aantal orders kunnen uitleveren. De volgende grote levering van Umicore zilverbaren zal over vier weken plaatsvinden.

Zilverbaren van 1.000 troy ounce in combinatie met opslag in Zwitserland zijn momenteel goed verkrijgbaar, naar verwachting binnen 1 tot 2 weken. De kleinere zilverbaren van 100 troy ounce zijn momenteel slecht leverbaar, omdat we die nog niet kunnen bestellen bij de Royal Canadian Mint.

Zilveren munten

Voor de meeste nieuwe zilveren munten is er nog steeds weinig concrete informatie over de levertijden. Daarom houden we nog steeds rekening met levertijden van 8 tot 12 weken. Dit vanwege de grote vraag naar munten en tijdelijke sluiting van verschillende munthuizen als gevolg van het coronavirus. Veel munten kunnen we op dit moment niet bestellen bij onze leveranciers.

Volgende week verwachten we wel een levering van zilveren Maple Leaf munten uit diverse jaartallen, die kunnen we dus op korte termijn uitleveren. Momenteel zijn de zilveren 2 troy ounce munten uit de Queens Beasts serie van de Royal Mint uit voorraad leverbaar. Ook de zilveren Kangaroo munten zijn te bestellen, voor deze munten verwachten we een levertijd van drie weken.

Edelmetalen verkopen?

Wilt u uw edelmetalen verkopen? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op voor een aantrekkelijk aanbod.

Aanvullende informatie

We nemen nog steeds geen orders voor platina en palladium aan. Openstaande orders leveren we uiteraard uit, maar ook hiervoor gelden langere levertijden dan normaal. Onze bezorgdienst Mikropakket bezorgt de komende tijd niet meer op zaterdag als maatregel tegen het coronavirus. Op dinsdag 5 mei worden er ook geen pakketten bezorgd in verband met Bevrijdingsdag.

Tot slot willen we melden dat het verzenden van bestellingen vanuit ons logistieke centrum langer kan duren als gevolg van het grote aantal orders. Daardoor kan de verzending momenteel een paar dagen langer duren dan u van ons gewend bent.