Update #11: Levertijden voor goud en zilver


We houden u wekelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de levertijden. Zoals eerder besproken is door de recente toename van de vraag naar fysiek edelmetaal de wachttijd sterk opgelopen. In deze wekelijkse update praten we u bij over de actuele situatie in de markt en verwachte levertijden.

Zoals u heeft gemerkt zijn veel gangbare producten inmiddels weer te bestellen. Zoals we vorige week al aankondigden hebben we een levering van Canadese zilveren Maple Leaf munten ontvangen. Dat betekent dat we bestellingen voor deze munten gefaseerd kunnen gaan uitleveren. Er staan echter zoveel bestellingen open dat we deze niet allemaal tegelijk kunnen uitleveren.

We verwachten alle bestellingen van nieuwe Maple Leaf munten binnen 2 tot 6 weken uit te leveren. Ook de levering van nieuwe zilveren Philharmoniker munten komt weer op gang, deze verwachten we binnen 4 tot 6 weken uit te leveren.

Wilt u nu zilveren munten bestellen, dan zijn de zilveren Krugerrand en de zilveren Kangaroo een interessant alternatief. Ook interessant is de zilveren Niue Owl, de goedkoopste zilveren munt van 1 troy ounce. Al deze munten zijn op het moment van schrijven direct uit voorraad leverbaar. Het is overigens niet mogelijk een bestaande order voor andere zilveren munten om te wisselen.

Voor sommige producten zijn de levertijden nog steeds onbekend, zoals voor de zilveren kilomunten van de Noah's Ark en Somalische olifant serie. Zodra we daar meer over weten zullen we dat in een volgende update aangeven. Voor alle overige producten kunt u de levertijden op de website aanhouden.

Hieronder ziet u de belangrijkste redenen waarom de levertijden sinds maart zijn opgelopen. Deze informatie is niet gewijzigd ten opzichte van de vorige update.

Waarom zijn de levertijden opgelopen?

1. Logistieke beperkingen

Door de maatregelen tegen het coronavirus zijn er nog steeds beperkingen aan het vrije verkeer van goederen, vooral internationaal. Veel vliegtuigen staan aan de grond, waardoor er minder capaciteit is om edelmetalen te transporteren. Daardoor duurt het langer voordat leveranciers nieuwe voorraad krijgen om uit te leveren. We merken dit vooral met de levering van zilveren munten vanuit verschillende landen. Normaal gesproken worden deze via de weg getransporteerd, maar door de strenge coronamaatregelen is dat niet altijd mogelijk. Daardoor krijgen we momenteel weinig munten aangeleverd via onze leveranciers.

Op welke producten heeft dit effect: Alle zilveren munten.

Hoe lang gaat dit duren: Dat is afhankelijk van de beperkingen die verschillende landen en internationale organisaties hebben opgelegd aan het vliegverkeer en internationale transporten. De eerste leveringen komen weer op gang, maar het kan nog enige tijd duren voordat alle bestellingen uitgeleverd kunnen worden.

2. Vertraging in productieketen

C. Hafner, een belangrijke leverancier van goudbaren, heeft laten weten dat de productie van goudbaren vertraagd is door een tekort aan verpakkingsmateriaal. De verpakkingen van haar goudbaren zijn afkomstig uit Italië en de producent daarvan was door het coronavirus tijdelijk gesloten. Daardoor is er een tekort aan verpakkingsmateriaal, waardoor C. Hafner de goudbaren nog niet alle goudbaren kan uitleveren.

Op welke producten heeft dit effect: Alle goudbaren van C. Hafner

Hoe lang gaat dit duren: Dat is afhankelijk van de versoepeling van de coronamaatregelen in Italië. We verwachten dat dit problemen binnen twee weken wordt verholpen en dat de goudbaren begin juni uitgeleverd kunnen worden.

3. Munthuizen gesloten

Door het coronavirus moesten verschillende munthuizen tijdelijk hun deuren sluiten. Dat terwijl de vraag naar zilveren munten op hetzelfde moment explosief is toegenomen. Daardoor zijn lange wachtrijen ontstaan die eerst weggewerkt moeten worden. De wachttijden verschillen per munthuis, omdat niet alle munthuizen even lang gesloten zijn geweest. Ook zijn munten van bepaalde munthuizen populairder van dan andere munthuizen.

Op welke producten heeft dit effect: Alle zilveren munten, vooral de Canadese Maple Leaf

Hoe lang gaat dit duren: We krijgen al regelmatig leveringen van zilveren munten binnen, maar onvoldoende om alle orders gelijk uit te leveren. Voor veel munten is de verwachte levertijd 3 tot 6 weken.

4. Beperkingen logistiek centrum

Door het grote aantal bestellingen van de afgelopen weken kan het langer duren voordat we uw bestellingen vanuit ons logistieke centrum kunnen versturen. Vanwege het coronavirus kunnen er maar een beperkt aantal mensen in de kluisruimte werken. Daardoor kan de daadwerkelijke verzending van uw bestelling een paar dagen langer duren dan u van ons gewend bent.

Op welke producten heeft dit effect: Alle bestellingen

Hoe lang gaat dit duren: We zijn bezig om de piek van alle bestellingen weg te werken en verwachten dat alle bestellingen die de komende twee weken worden uitgeleverd enige vertraging kunnen oplopen.