UBS en Deutsche Bank: Goudkoers naar $1.800 per troy ounce

De goudkoers zal dit jaar verder stijgen naar $1.800 per troy ounce, zo verwachten analisten van Deutsche Bank en UBS. Volgens UBS zorgt onzekerheid over de economische vooruitzichten voor een vlucht naar goud. Ook profiteert het edelmetaal van negatieve reële rente, een situatie waarin de marktrente niet meer compenseert voor de inflatie. Onder die omstandigheden is het aantrekkelijker om goud te bezitten dan om geld aan te houden.

Volgens analiste Joni Teves van het Zwitserse UBS maken beleggers zich nog steeds zorgen over de economische impact van het coronavirus. In een toelichting tegenover CNBC zei ze dat goud in potentie door de $1.800 per troy ounce kan breken. Voor de korte termijn hanteert de bank een koersdoel van $1.790 per troy ounce. Uit het rapport van UBS:

"Nu de schaal van de pandemie - en de potentiële economische impact - zichtbaar worden zoeken beleggers naar veilige havens. Goud-ETF's zagen in het eerste kwartaal van dit jaar de grootste instroom in vier jaar door wereldwijde onzekerheid en volatiliteit op de financiële markten. Goud wordt aantrekkelijk onder deze omstandigheden, waarin de onzekerheid groot is en de economische groei naar verwachting afzwakt. Ook hebben we te maken met negatieve reële rente, wat goud aantrekkelijk maakt als vorm van diversificatie in de beleggingsportefeuille."

Zwakkere dollar positief voor goud

Ook analisten van Deutsche Bank hanteren voor dit jaar een koersdoel van $1.800 per troy ounce goud. Ondanks het feit dat de extreme volatiliteit op de financiële markten wat is afgenomen ziet de bank nog wel opwaarts potentieel voor het edelmetaal. Zo verwacht de bank dat overheden en centrale banken hun stimuleringsmaatregelen verder zullen uitbreiden. Zo lang het economische herstel moeizaam blijft verlopen en centrale banken hun balans verder moeten uitbreiden zal de goudkoers naar verwachting verder oplopen.

Tegelijkertijd ziet Deutsche Bank een andere ontwikkeling die gunstig is voor goud. Door de scherpe daling van de rente op Amerikaanse staatsleningen is het renteverschil met andere grote economieën kleiner geworden. Daardoor is het momenteel minder aantrekkelijk om dollars aan te houden ten opzichte van valuta als de euro en de Japanse yen. Ook verwacht de bank dat de Federal Reserve een leidende rol zal moeten nemen in nieuwe monetaire stimuleringsprogramma's. Dat zet de waarde van de dollar onder druk en dat is in theorie gunstig voor goud.

Disclaimer: Holland Gold geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines