Tijdperk van monetaire stimulering loopt ten einde


Het tijdperk van monetaire stimulering lijkt tien jaar na de crisis op haar einde te lopen, want het balanstotaal van de vijf grootste centrale banken groeit op dit moment al veel minder hard dan de afgelopen jaren. De Federal Reserve is al begonnen met het verkleinen van haar balans, terwijl de ECB en de Bank of Japan van plan zijn hun stimuleringsprogramma's af te bouwen.

Uiteraard moeten we een slag om de arm houden, maar als de centrale banken zich aan de geplande koers houden is het over één a twee jaar vrijwel afgelopen met de monetaire stimulering. Dat betekent dat een belangrijke koper van staatsobligaties wegvalt en dat overheden en bedrijven weer volledig op de markt zijn aangewezen voor de financiering van hun tekorten. Daardoor zou de rente in de toekomst verder kunnen stijgen.

Centrale banken verminderen stimulering

Economen verschillen van mening over de vraag of centrale banken niet veel eerder hadden moeten stoppen met het stimulerende beleid. Door de lage omloopsnelheid van het geld is de officiële inflatie nog steeds gering, maar tegelijkertijd zien we door de extreem lage rente wel nieuwe bubbels ontstaan in bijvoorbeeld vastgoed.

Ook hebben centrale banken de laatste jaren vrijwel geen renteverhogingen doorgevoerd, waardoor ze een eventuele nieuwe crisis niet kunnen opvangen met een normale renteverlaging. In dat geval zullen centrale banken moeten overschakelen naar een negatieve rente, wat allerlei nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Bij een negatieve rente is het voor spaarders niet meer aantrekkelijk om spaargeld bij een bank aan te houden en zullen zij sneller hun toevlucht zoeken in alternatieven als beleggingen, contant geld en edelmetalen.

Het afbouwen van de monetaire stimulering is een goede stap richting de normalisering van het monetaire beleid, maar het is de vraag of centrale banken genoeg hebben gedaan. Vergeleken met de vorige crisis hebben ze nu minder conventionele instrumenten in handen om de economie aan te jagen, wat betekent dat ze in een nieuwe crisis sneller zullen overstappen op meer extreme maatregelen om de economie aan te jagen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines