Terugblik: Seminar Edin Mujagic

Vorige week donderdag organiseerde de Aunexum Precious Metals Group, waar Holland Gold onderdeel van is, een seminar met monetair econoom Edin Mujagic. In ruim anderhalf uur tijd vertelde hij hoe onconventioneel monetair beleid van centrale banken in een paar jaar tijd het nieuwe normaal is geworden. Van negatieve rente tot het opkopen van staatsobligaties en aandelen, alle opties worden vandaag de dag overwogen om dit op schulden gebaseerde geldsysteem in stand te houden.

Mujagic vertelde dat geldsystemen door de hele monetaire geschiedenis heen door machthebbers en overheden werden misbruikt. Eerst gebeurde dat door de hoeveelheid goud of zilver in muntstukken te verlagen en later door de goudstandaard stap voor stap los te laten. Tegenwoordig doen centrale banken dat door obligaties op te kopen, waardoor de rente daalt. Zo kunnen overheden goedkoper lenen, terwijl je als spaarder steeds minder rente krijgt. De spaarder verliest vandaag de dag aan koopkracht, omdat de inflatie en vermogensbelasting samen veel hoger zijn dan de spaarrente.

Negatieve rente

Een interessante grafiek die Mujagic liet zien was die van het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Hij merkte op dat de rente niet alleen steeds lager wordt, maar dat het na elke crisis ook steeds langer duurt voordat de rente weer omhoog gaat. En als de rente dan eenmaal weer omhoog gaat, dan bereikt die nooit meer het niveau van voor de crisis.

Dat is een zorgelijke trend, aangezien de rente nu wel erg dicht bij nul staat. Zou er nu een crisis uitbreken, dan moeten centrale banken wereldwijd de rente tot onder nul verlagen. Dat verklaart waarom er steeds meer financiële repressie is en waarom overheden graag contant geld willen verbannen. Volgens Mujagic proberen we al jaren het spreekwoordelijke blikje voor ons uit te schoppen, maar naderen we nu het einde van de weg.

In zijn presentatie legde de monetair econoom ook de link tussen industriële revoluties en veranderingen in het monetaire systeem. Na iedere revolutie volgde een transitiefase die volgens hem steeds gepaard ging met veel geweld en instabiliteit. Het lijkt erop dat we nu opnieuw in zo'n transitiefase zitten, net als in de jaren zeventig.

Meer lezen van Edin Mujagic?

Deelnemers aan het seminar kregen de nieuwste bundel met verschillende columns en artikelen van Edin Mujagic mee naar huis. Wil u deze bundel ook graag ontvangen? Klik dan op deze link om hem te bestellen.

Seminar Edin Mujagic