Stijging zilverprijs trekt aandacht beleggers

Beleggers stappen weer massaal in zilver na de scherpe prijsdaling eerder dit jaar. Vanaf het dieptepunt in maart is de zilverprijs al meer dan 40% gestegen, waarmee het edelmetaal bovenaan de lijst staat van best presterende edelmetalen in het tweede kwartaal. In minder dan een week tijd steeg de zilverprijs met bijna 13%, waarmee het edelmetaal terug is op het niveau van begin dit jaar. Daarmee presteert zilver overigens minder goed dan goud, dat ongeveer 15% hoger staat dan de koers van begin dit jaar.

In maart gingen de prijzen van edelmetalen nog onderuit door een ongekend grote verkoopgolf op de financiële markten. In een vlucht naar liquiditeit verkochten beleggers niet alleen aandelen en obligaties, maar ook edelmetalen. Vooral zilver, platina en palladium gingen onderuit, omdat deze edelmetalen ook veel industriële toepassingen kennen. Door de coronacrisis en een stroom van slechte macro-economische cijfers daalden de prijzen van deze grondstoffen.

Goud bewees dit jaar opnieuw haar status van veilige haven. Op het dieptepunt van de aandelenmarkt daalde ook de goudprijs, maar de koers kwam nauwelijks onder het niveau van begin dit jaar. Daarmee deed goud het niet alleen beter dan de meeste grondstoffen, maar ook beter dan de aandelenmarkt. Hieronder ziet u de prijsontwikkeling van de edelmetalen sinds het begin van dit jaar. Deze grafiek laat goed zien dat goud minder volatiel is dan de andere edelmetalen.

Prijsontwikkeling edelmetalen sinds begin dit jaar

Beleggers stappen in zilver

Door de verkoopgolf zakte de zilverprijs in maart tot een dieptepunt van €350 per kilo, waarmee het edelmetaal op dat moment ruim 120 keer zo goedkoop was als goud. Nog nooit eerder was die ratio tussen beide edelmetalen zo hoog. Veel beleggers grepen deze kans aan door zilver te kopen. Door een run op zilveren munten konden munthuizen de vraag niet aan en liepen de levertijden op. Ook kochten beleggers veel zilverbaren in combinatie met opslag in Zwitserland, waar het edelmetaal is vrijgesteld van btw.

Door het herstel van de zilverprijs daalde de goud/zilver ratio tot ongeveer 100:1. Daarmee is zilver vanuit historisch perspectief nog steeds relatief goedkoop ten opzichte van goud, want in de vorige eeuw lag die verhouding gemiddeld op 46:1. Nog verder terug in de geschiedenis, toen zilver nog een monetaire functie vervulde, lag de verhouding tussen beide edelmetalen zelfs op 20:1. Doordat zilver geleidelijk uit het muntgeld verdween en overheden en centrale banken hun strategische zilvervoorraden hebben verkocht is de ratio de afgelopen decennia steeds verder opgelopen.

Zilver was in maart historisch goedkoop ten opzichte van goud

Zilver versus goud

Van het jaarlijkse aanbod van zilver wordt ongeveer 60% gebruikt voor industriële toepassingen. Het resterende aanbod wordt verwerkt tot beleggingszilver en sieraden. Door deze mix van toepassingen is de zilverprijs vrij volatiel en vaak lastig te voorspellen. Zo kan de zilverprijs in een crisis stijgen als meer beleggers in zilver stappen, maar ook dalen als de industriële vraag afneemt. Het zorgt in elk geval voor een hogere volatiliteit, waarmee zilver vooral interessant is voor speculatieve beleggers.

Goud daarentegen gedraagt zich vooral als monetair metaal. Slechts 10% wordt gebruikt voor industriële toepassingen, ongeveer 50% voor sieraden en 40% voor beleggingsgoud. Daarbij moeten we opmerken dat men gouden sieraden in veel culturen ziet als een vorm van spaargeld of vermogen. Ook kopen centrale banken een substantieel gedeelte van het jaarlijkse aanbod van goud. Dat betekent dat een groot deel van de wereldwijde vraag naar dit edelmetaal minder gevoelig is voor een economische crisis. Zoals de eerste grafiek liet zien is goud het meest stabiele edelmetaal. Voor spaarders die minder risico willen nemen is dit edelmetaal dus de meest veilige optie.

Wilt u beleggen in zilver? Kijk dan ook eens naar onze zilverbaren in combinatie met opslag in Zwitserland. Deze baren zijn vrijgesteld van btw. De goedkoopste manier om fysiek zilver te kopen!