Stephen Roach: 'Amerikaanse dollar zal scherp dalen'

De waarde van de dollar zal de komende twee jaar scherp dalen ten opzichte van andere valuta. Dat zegt Stephen Roach, econoom en voormalig voorzitter van Morgan Stanley in Azië in een interview bij CNBC. Hij voorziet slechte tijden voor de dollar als gevolg van internationale veranderingen en een oplopend begrotingstekort. Zijn verwachting is dat de dollar 35% in waarde zal dalen ten opzichte van andere belangrijke valuta. Daardoor dreigt stagflatie, een situatie waarin de economie amper groeit en de inflatie oploopt.

"De Amerikaanse economie heeft lange tijd te kampen gehad met een aantal belangrijke macro-economische onevenwichtigheden, namelijk een zeer lage binnenlandse spaarquote en een chronisch tekort op de lopende rekening. Deze problemen gaan van kwaad tot erger als we het begrotingstekort de komende jaren verder opblazen. Tegelijkertijd loopt Amerika weg van de globalisering en is het gericht op de ontkoppeling met de rest van de wereld. Dat is een dodelijke combinatie."

Stagflatie

Roach, senior fellow bij Yale University, voorziet een nieuwe crisis die lijkt op de stagflatie van de jaren zeventig. Toen was er ook sprake van zwakke economische groei en hoge inflatie. In deze periode presteerde de aandelenmarkt slecht, terwijl de goudprijs met de inflatie mee omhoog schoot. Vandaag de dag is de situatie uiteraard anders, maar net als toen zijn er zorgen over de houdbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld. Steeds meer landen proberen hun afhankelijkheid van de dollar te verkleinen, door over te stappen op andere valuta in het internationale betalingsverkeer.

Alternatieven voor de dollar

Volgens Roach zijn er wel degelijk alternatieven voor de dollar als wereldmunt, zoals de euro en de Chinese yuan. Hij verwacht dat het marktaandeel van deze valuta de komende jaren verder zal toenemen. Vooral de euro heeft veel opwaarts potentieel, zo schrijft Roach in een column op Bloomberg.

Sinds 2000 is het aandeel van de dollar in de wereldwijde valutareserves gedaald van 70% naar minder dan 60%. Deze dalende trend zal volgens hem aanhouden en mogelijk zelfs versnellen, naarmate de rest van de wereld meer in eigen valuta gaat handelen. Europa wil de internationale rol van de euro versterken, terwijl China de yuan promoot als handelsmunt. Rusland heeft in reactie op deze trend een deel van haar dollarreserves al omgezet naar euro's en yuan.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines