Russen halen massaal geld van de bank

Door: Frank Knopers 

De Russische invasie in Oekraïne veroorzaakt niet alleen veel menselijk leed, maar ook groot financieel leed. Door economische sancties is de waarde van de roebel gekelderd, waardoor veel Russen de koopkracht van hun spaargeld zien verdampen. Sinds het begin van het conflict in Oekraïne staan er al lange rijen bij de geldautomaten in Rusland. Spaarders maken zich niet alleen zorgen over de koopkracht van de roebel, maar ook over de veiligheid van hun banken.

De run op verschillende Russische banken benadrukt hoe belangrijk het is om spaargeld en vermogen te spreiden. Russen die al hun spaargeld op de bank hebben staan nemen het op of proberen het over te maken naar andere banken. Deze vlucht van spaargeld blijft niet beperkt tot Rusland, want ook in andere Europese landen halen mensen geld weg bij Russische banken. Zo heeft Sberbank Europe te maken met een run op spaargeld bij haar bankfilialen in onder andere Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Slovenië en Kroatië.

Bankrun bij Russische banken

Spaarders halen massaal hun geld weg van deze bank, waardoor de Sberbank Europe inmiddels onder curatele van de ECB staat. Ze kan niet meer aan haar verplichtingen voldoen, omdat ze door kapitaalrestricties van de Russische centrale bank geen liquiditeit meer mag verstrekken aan haar dochterondernemingen in Europa. De centrale bank van Rusland kan weinig doen om deze kapitaalvlucht te stoppen, omdat Europa en de VS de toegang tot een groot deel van haar valutareserves hebben geblokkeerd.

Sberbank Europe heeft in Europa ongeveer 800.000 klanten verspreid over acht landen. Eind vorig jaar hadden die samen ongeveer €13,6 miljard gestald bij de bank. In landen waar de Europese regels van het depositogarantiestelsel gelden zijn deze spaarders tot €100.000 beschermd bij een faillissement. Maar daar hebben ze momenteel nog weinig aan, want door de problemen bij de bank mogen spaarders voorlopig niet meer dan €100 per dag opnemen. Ze kunnen dus niet bij al hun geld.

Vlucht naar veilige havens

Lange wachtrijen bij geldautomaten van banken zijn de nachtmerrie van iedere spaarder. Daarom is het belangrijk om uw spaargeld goed te spreiden, zeker in deze onzekere tijden. En dat betekent niet alleen spreiding over verschillende locaties, maar ook spreiding over verschillende vormen van spaargeld. Russische spaarders merken vandaag de pijn van een waardedaling van de roebel, maar misschien zijn Europese spaarders in de toekomst aan de beurt. Denk bijvoorbeeld aan een scenario met zeer hoge inflatie door verdere prijsstijgingen van olie en gas.

Kijken we naar de geschiedenis, dan zien we dat valuta op lange termijn altijd koopkracht verliezen. Zo heeft de Russische roebel na de koersval van de laatste dagen nog maar 3,6 procent van haar koopkracht in goud over ten opzichte van de roebel aan het begin van deze eeuw. De euro en de dollar staan over het algemeen bekend als sterke valuta, maar ook deze hebben gemeten in goud nog maar 15% van hun koopkracht over ten opzichte van het jaar 2000. Onderstaande grafiek laat deze ontwikkeling zien.

Waardedaling van de Russische roebel ten opzichte van goud

Goud als veilige haven

Vanuit het perspectief van de euro en de dollar is de waardedaling van de roebel extreem. Nemen we echter goud als referentiepunt van waarde, dan zien we dat ook onze euro en de Amerikaanse dollar veel van hun glans verloren hebben. Ook de koopkracht van deze harde valuta is de afgelopen jaren gestaag gedaald. Goud heeft zich dus bewezen als effectief instrument om koopkracht te behouden.

Een bijkomend voordeel van goud kopen is dat het edelmetaal geen tegenpartijrisico kent. U bent voor de toegang tot uw bezit niet afhankelijk van banken of overheden. Zeker in een tijd met toenemende geopolitieke spanningen is dat een belangrijk voordeel. Dat is ook de reden dat de Russische centrale bank en een belangrijk staatsfonds in Rusland de laatste jaren hun reserves in Amerikaanse dollars hebben afgebouwd en meer goud hebben gekocht.

Russische spaarders die (een deel van) hun vermogen hadden veiliggesteld in goud hoeven zich op dit moment minder zorgen te maken over de waardedaling van de roebel en de bankruns in hun land. Sterker nog, door de stijging van de goudprijs neemt hun koopkracht zelfs toe. Goud bleek voor de Russen bovendien een betere veilige haven dan de aandelenmarkt. De beurs van Moskou is sinds de Russische inval in Oekraïne ruim 30% in waarde gedaald.

 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

 

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.