• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

Rusland wil eigen standaard voor goud als alternatief voor LBMA

Datum 28 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud
Rusland wil eigen standaard voor goud als alternatief voor LBMA

 

Rusland wil een nieuwe standaard voor de edelmetaalmarkt lanceren als alternatief voor de Londen Bullion Market Association (LBMA). Dat staat in een brief van het Russische ministerie die deze week in handen is gekomen van persbureau RIA Novosti. De nieuwe standaard moet Moscow World Standard (MWS) gaan heten en omvat naast een kwaliteitskeurmerk ook een handelsplatform voor edelmetalen. Rusland wil hiermee een volwaardig en internationaal alternatief lanceren voor de goudmarkt in Londen.

"Om de werking van de edelmetaalindustrie te normaliseren, is het van cruciaal belang dat er een onafhankelijke internationale infrastructuur wordt gecreëerd die qua functies een alternatief vormt voor de LBMA. Voorgesteld wordt de structuur te baseren op een gespecialiseerde internationale beurs voor edelmetalen met hoofdzetel in Moskou die gebruik maakt van de nieuwe internationale MWS-standaard."

Goud als internationale valuta?

Het is noemenswaardig dat Rusland dit nieuwe platform ook in internationaal en monetair verband wil promoten. We moeten hier vertrouwen op een automatische vertaling uit het Russisch, die suggereert dat het land prijsafspraken wil maken voor de nationale valuta van belangrijke BRICS-landen en dat er mogelijke 'nieuwe eenheden van internationale vereffening' nodig zijn. Dat laatste zou de Russische president Vladimir Poetin eerder ook al in BRICS-verband hebben voorgesteld. Uit de brief:

"Er moet worden ingezet op prijsafspraken in de nationale valuta van de belangrijkste lidstaten, of op nieuwe eenheden van internationale vereffening, zoals de nieuwe eenheid van vereffening binnen de BRICS-organisatie die door de Russische president is voorgesteld."

Het is natuurlijk speculeren, maar dit zou de aanzet kunnen zijn naar een systeem waarin landen hun goudreserves kunnen gebruiken als instrument om de handelsbalans te vereffenen. Dat zou een fundamentele verschuiving in het internationale monetaire landschap teweeg kunnen brengen en goud terug in het centrum van het monetaire systeem plaatsen.

Sancties

Dit nieuwe voorstel van Rusland volgt op een eerder besluit van de LBMA om de accreditatie van zes Russische smelterijen in te trekken. Daardoor kunnen Russische smelterijen geen goud meer aanbieden op de goudmarkt in Londen en zijn de goudbaren van deze smelterijen internationaal minder goed verhandelbaar. Zo is een aantal Zwitserse smelterijen al terughoudender geworden met het omsmelten van Russische goudstaven.

Ook de Europese Unie legde beperkingen op aan de handel in Russisch goud. In het laatste pakket van sancties staat dat EU-lidstaten geen goud meer uit Rusland mogen importeren. Daarmee is een belangrijke afzetmarkt voor Russische goud weggevallen. Voor Rusland was dat reden om een alternatief handelsplatform en een eigen keurmerk te introduceren. Uit de brief van het Russische ministerie:

"Ondanks een leidende positie in de productie van edelmetalen hebben Russische producenten tot voor kort de door de LBMA vastgestelde normen gevolgd. Door het huidige internationale klimaat zijn de LBMA-licenties van alle bedrijven uit de sector in Rusland in het voorjaar van 2022 echter ingetrokken. Dit verlamt in feite hun activiteiten en is een kritieke negatieve factor die het voortbestaan van de industrie in Rusland in gevaar brengt."

Russische goudmarkt

Rusland is na China de grootste goudproducent ter wereld met een jaarlijkse goudmijnproductie van 343 ton. Daarnaast is het land een belangrijke producent van platina en palladium, edelmetalen die vooral door de auto-industrie worden gebruikt. In totaal is de edelmetaalsector van Rusland met alle mijnen, smelterijen en goudbanken goed voor een omzet van ongeveer $25 miljard per jaar. Veel Russisch goud ging de laatste jaren naar de goudkluizen van Londen, waar de meeste Westerse ETF's hun goudvoorraden aanhouden. Door de sancties exporteert Rusland nu meer goud naar andere afzetmarkten, zoals het Midden-Oosten, India en China. Ook heeft het land de btw op beleggingsgoud geschrapt om de interne goudmarkt verder te ontwikkelen.

  

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.   

Welkom op de website van Holland Gold


U bent vanuit Goudstandaard.com naar Holland Gold doorverwezen, omdat wij per 2023 de activiteiten van Goudstandaard hebben ondergebracht in Holland Gold.

Meer informatie