Rusland schroeft goudmijnproductie verder op

De productie van de Russische goudmijnsector is vorig jaar met 9% gestegen naar 343,54 ton. Dat maakte het Russische Ministerie van Financiën onlangs bekend. Daarmee heeft het land na China de grootste goudmijnproductie ter wereld. Ook ging Rusland het afgelopen jaar Australië voorbij in de ranglijst van landen met de grootste goudproductie. De mijnbouwsector van Australië haalde het afgelopen jaar naar schatting 325 ton goud uit de grond.

De goudproductie van Rusland is sinds 2010 met bijna 70% toegenomen. Deze stijging kan voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan de centrale bank, die tot voor kort een groot deel van de binnenlandse goudmijnproductie opkocht. Om de mijnbouwsector nu tegemoet te komen heeft de regering exportlicenties verstrekt, zodat goudmijnen hun goud makkelijker aan het buitenland kunnen verkopen. De productie van zilver in Rusland daalde vorig jaar juist met 11%.

Rusland exporteert meer goud

Met de export van goud vervult Rusland een belangrijke rol in de internationale goudmarkt. Sinds de coronacrisis is de vraag naar het edelmetaal explosief gestegen. Daardoor ontstond er schaarste in de fysieke goudmarkt, met langere levertijden tot gevolg. Ook stapten veel beleggers in goud-ETF's, die honderden tonnen goud aan hun voorraden toevoegden. Daardoor is het voor Rusland momenteel interessant om goud te exporteren. Van al het edelmetaal dat Rusland vorig jaar exporteerde ging het grootste gedeelte naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is niet toevallig, want daar bewaren de meeste ETF's hun fysieke voorraden.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines