Rusland schrapt belasting op beleggingsgoud

Door: Frank Knopers 

Rusland heeft deze week besloten de belasting op beleggingsgoud te schrappen. Momenteel betalen particulieren 20% belasting over de aankoop van goudbaren, een belasting die per direct komt te vervallen. Door westerse sancties heeft de regering besloten de belasting op goud te schrappen. Volgens de Russische premier Michail Misjoestin is het edelmetaal namelijk een goed alternatief voor buitenlandse valuta zoals de euro en de dollar. Eerder werden gouden munten in Rusland al vrijgesteld van btw.

Deze nieuwe maatregel werkt met terugwerkende kracht voor alle aankopen van goudbaren sinds begin deze maand. Dat betekent dat het voor de Russische bevolking nu veel aantrekkelijker is om beleggingsgoud te kopen. Het prijsverschil tussen aankoop en verkoop van goudbaren is door het wegvallen van deze belasting tenslotte een stuk kleiner geworden. Rusland volgt daarmee het voorbeeld van eurolanden, waar beleggingsgoud sinds de invoering van de euro al is vrijgesteld van btw. Dit om het gebruik van goud als financieel instrument te promoten.

Rusland gaat meer goud kopen

Door de westerse sancties heeft de Russische centrale bank geen toegang meer tot een groot deel van haar valutareserves. Bovendien heeft de London Bullion Market Association (LBMA) onlangs de accreditatie van zes Russische smelterijen ingetrokken, waardoor het Russische goud niet meer wordt toegelaten op de goudmarkt van Londen. In reactie op deze westerse sancties heeft Rusland besloten haar strategie ten aanzien van goud te herzien.

Zo maakte de centrale bank onlangs bekend dat ze weer goud gaat opkopen op de binnenlandse markt. Met het uitbreken van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 heeft de centrale bank haar goudaankopen tijdelijk gepauzeerd. Door het schrappen van de btw op goudbaren wil de regering nu de binnenlandse markt voor beleggingsgoud openen. Daardoor kunnen Russische goudmijnen meer edelmetaal verkopen op de binnenlandse markt.

Alternatief voor euro en dollar

De regering wil goud promoten als alternatief voor de euro en de dollar, valuta die als vluchthaven dienen vanwege de waardedaling van de Russische roebel. Maar door westerse sancties tegen Russische banken is de toegang tot deze buitenlandse valuta beperkt. Het btw-vrij maken van beleggingsgoud moet voorkomen dat vermogende Russen hun spaargeld massaal omzetten in euro's en dollars. Ook moet de btw-vrijstelling voor goud bijdragen aan de de-dollarisatie van de Russische economie.

De regering in Moskou verwacht dat de binnenlandse vraag naar goud door deze wetswijziging zal groeien naar 50 ton goud per jaar. Dat is ongeveer 15% van de binnenlandse productie van 330 ton. De rest van het edelmetaal zal zijn weg moeten vinden naar de centrale bank en afzetmarkten in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan China en India, maar ook aan landen in het Midden-Oosten.

 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

 

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.