Rusland introduceert registratiesysteem voor goud

Rusland gaat aankopen van goud en edelstenen voortaan centraal registreren. Daarvoor heeft president Poetin deze week een nieuwe wet aangenomen. Het ministerie van Financiën wil met dit systeem meer inzicht krijgen in transacties van deze waardevolle goederen. Deze maatregel moet niet alleen fraude en witwassen tegengaan, ook is het een voorwaarde voor opening van de binnenlandse goudmarkt. Juweliers en goudhandelaren moeten alle aan- en verkopen van goud voortaan gaan registreren in dit nieuwe systeem. 

Rusland besloot vorig jaar btw van 20% op beleggingsgoud te schrappen, met als doel het privé bezit van goud te stimuleren. Daarmee wordt het voor particulieren veel gemakkelijker om fysiek goud te kopen en te verkopen. Tot voor kort was men aangewezen op alternatieve beleggingsinstrumenten voor goud, zoals ETF's en futures. Deze bieden echter niet de veiligheid van fysiek goud, dat minder gevoelig is voor economische en politieke sancties.

Rusland stelt goudmarkt open voor particulieren

Volgens de Russische financiële krant Izvestia kan de binnenlandse goudmarkt in Rusland door het schrappen van de btw binnen vijf jaar groeien naar 50 metrische ton goud op jaarbasis. Op dit moment wordt er slechts een paar ton aan beleggingsgoud verhandeld, omdat het door de hoge btw niet interessant is om het edelmetaal fysiek aan te kopen. Met de introductie van dit nieuwe registratiesysteem komt de opening van de Russische goudmarkt een stap dichterbij.

In de Eurozone is goud al sinds 1999 vrijgesteld van btw, maar in veel andere landen is dat nog niet het geval. Door de belasting op de aanschaf van het edelmetaal op te heffen wordt het bezit van goud als alternatief voor spaargeld gestimuleerd. Het nieuwe registratiesysteem helpt daarbij om de totale geldstromen in deze sector in kaart te brengen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines