Rusland blijft goud kopen: 9,7 ton in juli


Rusland heeft in juli opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd. De centrale bank kocht volgens de laatste cijfers 300.000 troy ounce goud, omgerekend een volume van 9,77 ton. De totale goudvoorraad stijgt daarmee naar meer dan 2.217 ton. De centrale bank waardeerde haar voorraad in juli tegen een goudkoers van $1.429, goed voor een de totale marktwaarde van $101,92 miljard. Daarmee heeft het land bijna 20% van haar totale reserves inmiddels omgezet naar het gele edelmetaal.

Rusland heeft de afgelopen jaren structureel goud gekocht. Ook dit jaar blijft de centrale bank actief goud kopen, al is het volume wat lager dan voorgaande jaren. Na zeven maanden staat de teller op 105,72 ton, terwijl de centrale bank in dezelfde periode van vorig jaar 129,8 ton goud wist te vergaren. Met een goudreserve van ruim $100 miljard behoort Rusland inmiddels de top vijf van landen met de grootste publieke goudvoorraden. Alleen de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Frankrijk beschikken over meer edelmetaal.

Rusland profiteert van stijgende goudkoers

De goudaankopen van de afgelopen jaren hebben Rusland geen windeieren gelegd. Door de handelsoorlog en de negatieve rente zoeken meer beleggers en spaarders hun toevlucht in edelmetalen. Daardoor is de goudkoers in een paar maanden tijd gestegen tot meer dan $1.500 per troy ounce, het hoogste niveau in zes jaar. De waarde van de totale goudvoorraad van Rusland is als gevolg daarvan in korte tijd met meer dan $10 miljard gestegen.

Rusland beschikt naast goud ook over valutareserves als euro's, dollars en yuan. Alle reserves bij elkaar hadden in juli een marktwaarde van $519,8 miljard, meer dan de totale reserves van een rijke oliestaat als Saoedi-Arabië. Alleen China, Japan en Zwitserland hebben op dit moment meer reserves in kas, waarbij China aan kop gaat met een totale reserve van $3,1 biljoen.

Diversificatie

De centrale bank van Rusland koopt goud als vorm van diversificatie, omdat het edelmetaal bescherming biedt tegen waardedaling van valuta. Ook kent het edelmetaal geen tegenpartij risico, wat in een tijd van handelsbelemmeringen en sancties steeds relevanter wordt. Vorig jaar kochten centrale banken een recordhoeveelheid goud. De verwachting is dat ze dit jaar opnieuw veel edelmetaal aan hun reserves zullen toevoegen.

Totale reserves Rusland stijgen richting $520 miljard

Goudvoorraad Rusland is al meer dan $100 miljard waard

Goudvoorraad is nu al goed voor bijna 20% van de totale reserves

Rusland heeft de afgelopen jaren ook veel goud gekocht