De World Gold Council heeft een nieuw rapport uit over het tweede kwartaal van 2013. Dit rapport laat zien dat de recente dalingen in de goudprijs heeft geleid tot een aanzienlijke stijging van de vraag naar munten en baren.

De vraag naar fysiek goud was ook duidelijk zichtbaar in de aankoop van particulieren in China en India. De wereldwijde vraag naar juwelen steeg in het tweede kwartaal met 37% ton op zichte van het jaar daarvoor. Hiermee heeft het zijn hoogste niveau bereikt sinds het derde kwartaal van 2008. In China was de vraag gestegen met 54% en in India met 51% ten opzicht van het voorgaande jaar.

 Baren en munten

De vraag naar baren en munten groeide het tweede kwartaal met 78%. Hierbij werd voor het eerst een piek bereikt van 500 ton in een kwartaal. In China steeg de vraag naar baren en munten zelfs met 157% in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

 Centrale banken

Ook het opkopen van goud door Centrale banken is dit kwartaal netto voor de tiende keer op rij toenomen. Hiermee wordt de trend versterkt die het eerste kwartaal van 2011 is ingezet.

 Technologiesector

De vraag naar goud in de technologiesector is stabiel met slechts een stijging van 1% ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft alles te maken met de huidige wereldwijde economische situatie.

 ETF's

De in goud gedekte ETF's daalde wel iets. Dit werd veroorzaakt door hedgefondsen en speculatieve beleggers die hun positie wat hebben laten afnemen.

 

Goudrapport 2e kwartaal 2013

 Algemene vraag

In het algemeen heeft de vraag naar goud in het tweede kwartaal een daling laten zien van 12%. Het aanbod van goud is ook aanzienlijk gedaald, waarbij het recycle goud een daling heeft laten zien van 21%. De productie van goud heeft bij de mijnen wel een verhoging laten zien van 6%.

Marcus Grubb, Managing Director van de World Gold Council, geeft aan dat het tweede kwartaal de trend verder inzet dat de vraag naar fysiek goud stijgt en de ETF verkoop toeneemt. Hiermee trekken deze vraag en aanbod verder naar elkaar toe.

Ook dit kwartaal is de verschuiving van de vraag naar fysiek goud weer duidelijk zichtbaar van het Westen naar het Oosten. Dit wordt ook bevestigd door de London Bullion Market Assiocation. De gemiddelde goudprijs was in het tweede kwartaal $ 1.415 per troy ounce, dit is 12% lager dan het voorgaande jaar.

Bron: gold.org