Productie goudmijnsector Turkije naar record in 2020

 

De goudmijnsector van Turkije heeft vorig jaar een recordhoeveelheid van 42 ton goud gedolven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Turkse ministerie van Energie en Grondstoffen. De afgelopen vijf jaar heeft de goudmijnsector van het land al meer dan 154 ton goud gewonnen, maar in de toekomst moet dat nog meer worden. Zo wil de regering de goudproductie de komende vijf jaar verder uitbreiden tot honderd ton per jaar.

Turkije begon in 2001 met actieve goudwinning. Sindsdien heeft het land al 384 ton goud gedolven, waarvan een groot gedeelte voor de binnenlandse markt. Turken kopen veel gouden sieraden en beleggingsgoud om hun vermogen te beschermen tegen inflatie. De laatste jaren is de vraag naar het edelmetaal nog verder toegenomen, omdat ook de centrale bank goud koopt.

Turkije schroeft goudmijnproductie verder op

Turkije schroeft goudwinning op

Door de goudproductie verder op te schroeven hoeft het land minder edelmetaal te importeren. Dat bespaart niet alleen de schaarse valutareserves, ook zet het minder neerwaartse druk op de koers van de Turkse lira. En dat is gunstig voor president Erdogan, die onlangs juist een oproep deed om goud te verkopen.

Volgens minister Fatih Donmez kan de goudmijnsector van het land voorzien in de helft van de totale import van het edelmetaal. Dat zou betekenen dat het land $12,5 miljard op de import kan besparen. Dat geld kan het land gebruiken om extra werkgelegenheid te creëren in de goudmijnsector, waar momenteel meer dan 13.000 mensen werkzaam zijn.

Turkije heeft momenteel 18 actieve goudmijnen, maar er staan nog twintig nieuwe mijnen op de planning. Volgens schattingen van de Turkse Gold Miners Association (AMD) zit er ongeveer 6.500 ton goud in de bodem. Dat betekent dat het land de komende jaren nog veel meer goud kan winnen om aan de binnenlandse vraag te voldoen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines