Door: Frank Knopers
De premies op goud en zilver in China zijn de laatste weken aanzienlijk toegenomen en bereikten begin deze maand zelfs het hoogste niveau sinds 2016. De goudprijs op de edelmetaalbeurs in Shanghai was ongeveer $25 per troy ounce hoger dan in New York, een verschil van 1,5%. Voor zilver was de premie nog groter, want met een prijsverschil van $0,80 per troy ounce komen we uit op een premie van bijna 4,5%. Het is niet uitzonderlijk dat de prijzen op de Shanghai Gold Exchange (SGE) afwijken van die in handelscentra als Londen en New York, maar het verschil is niet vaak zo groot als nu. Waarom zijn de premies nu zo hoog en wat betekent dit voor de goudmarkt?
De belangrijkste oorzaak voor het prijsverschil is de toenemende vraag naar edelmetalen in China, waardoor de krapte op de binnenlandse goudmarkt toeneemt. De Shanghai Gold Exchange speelt een belangrijk rol in de Chinese goudmarkt, omdat alle import van goud en zilver via deze beurs loopt. Alleen commerciële banken met een licentie mogen via deze beurs verhandelen, wat betekent dat de Chinese autoriteiten kunnen bepalen hoeveel edelmetaal het land binnen komt. Marktpartijen als juweliers en goudhandelaren zijn dus afhankelijk van de hoeveelheid goud en zilver die banken met een licentie mogen importeren.
Chinezen kopen meer edelmetalen
De laatste maanden is de vraag naar edelmetalen in China sterk toegenomen door het wegvallen van lockdown restricties en een prijsdaling van edelmetalen in juli. Zo importeerden Chinese banken in juli ruim 80 ton goud uit Zwitserland, een verdubbeling van de maand ervoor en zelfs acht keer zoveel als in mei. Tijdens de coronacrisis in 2020 droogde de vraag naar goud in China op, omdat veel huishoudens hun spaargeld in de vorm van goud moesten aanspreken om de rekeningen te kunnen betalen. Pas in de loop van 2021 trok de Chinese goudmarkt weer aan en werd het land netto importeur van edelmetalen, zoals het dat voor de coronacrisis ook al was.
Nu veel Chinese juweliers weer geopend zijn, de geopolitieke onrust in de wereld is toegenomen en de goudprijs wat gezakt is kopen Chinezen weer meer edelmetalen. Met hogere premies op de binnenlandse goudmarkt tot gevolg. China is een van de belangrijkste afzetmarkten voor goud ter wereld. Niet alleen heeft het land met 1,4 miljard inwoners de grootste bevolking, ook hebben de Chinezen een sterke traditie van goud kopen als vorm van spaargeld. Het zijn prijsbewuste consumenten, die meer goud kopen als de prijs laag staat en minder goud kopen als de prijs stijgt. Daarmee leggen Chinezen een solide bodem onder de internationale goudmarkt. Daalt de goudprijs, dan stroomt het edelmetaal vanuit verschillende hoeken richting China. Stijgt de goudprijs weer, dan kopen vooral spaarders en beleggers in Westerse landen het edelmetaal als veilige haven.
Premies op edelmetalen?
Het prijsverschil van edelmetalen tussen de beurzen in Shanghai en New York kan toenemen als de Chinese import van edelmetalen achterblijft bij de binnenlandse vraag. Bijvoorbeeld als de centrale bank de importquota te laag instelt om aan de vraag te voldoen. De premie is op dit moment echter nog niet zo hoog dat er sprake is van een grote verstoring in de goud- of zilvermarkt of van een ontkoppeling in de goudprijs of zilverprijs, maar we blijven deze ontwikkeling uiteraard volgen.
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.