De prijs van palladium bereikte deze week een nieuw record van meer dan €37.000 per kilogram. Het edelmetaal is daarmee een stuk duurder geworden dan goud, dat op het moment van schrijven iets meer dan €36.000 kost. Palladium is vorig jaar meer dan 22% in prijs gestegen en was daarmee het best presterende edelmetaal van 2018.

Door de prijsstijging van de afgelopen jaren is palladium ook een stuk duurder geworden dan platina, terwijl die verhouding historisch gezien meestal omgekeerd was. Het prijsverschil is inmiddels zelfs opgelopen tot $500 per troy ounce, het hoogste niveau sinds het begin van deze eeuw. In 2008 waren de rollen nog omgekeerd, toen een troy ounce platina ruim $1.500 duurder was.

Prijs van palladium naar nieuw record, ook ten opzichte van platina (Bron: Bloomberg)

Van platina naar palladium

Palladium wordt veel gebruikt in benzineauto's en profiteert van een toegenomen vraag naar dit type voertuigen. Platina wordt gebruikt in dieselauto's, die door het schandaal bij Volkswagen minder populair zijn geworden. Ook worden deze auto's zwaarder belast, omdat ze meer vervuilend zijn dan benzine-auto's. Door deze ontwikkelingen zakte de prijs van platina naar $821,35 per troy ounce, het laagste niveau in tien jaar tijd.

Door de hogere palladiumprijs kijken autofabrikanten naar de mogelijkheid om over te schakelen naar platina, maar dat is niet eenvoudig. Het eerstgenoemde metaal heeft bepaalde eigenschappen die het meer geschikt maken voor gebruik in benzine-auto's, zoals een betere bestendigheid tegen hoge temperaturen. Om over te stappen naar platina moeten autofabrikanten kostbare aanpassingen doen aan de motor en het uitlaatsysteem.

De schaarste aan palladium zal de komende tijd nog wel aanhouden, zeker als ook beleggers en speculanten in het edelmetaal gaan beleggen. Door de lage platinaprijs zal de vraag naar dit edelmetaal aantrekken, waardoor het overschot kleiner wordt. Onderstaande grafieken laten zien hoe deze markten zich de afgelopen twintig jaar hebben ontwikkeld.

Wilt u beleggen in deze edelmetalen? Kijk dan eens naar de platina Maple Leaf en de palladium Maple Leaf

Overschot aan platina houdt aan, maar neemt af (Bron: Bloomberg)