Nigeria start grootschalig experiment met digitale munt

 

Nigeria lanceert deze week met de eNaira een nieuwe digitale munt, die door de centrale bank wordt uitgegeven. Daarmee loopt het land voorop in de nieuwe trend van digitaal centralebankgeld. Met deze digitale munt probeert de centrale bank een alternatief te bieden voor cryptovaluta, die erg populair zijn in het Afrikaanse land. De nieuwe munt werkt via een soort wallet, waarmee mensen onderling betalingen kunnen doen. De eNaira is inwisselbaar met de Naira, de reguliere valuta van Nigeria. In eerste instantie krijgen alleen mensen met een bankrekening toegang tot deze nieuwe technologie. Later moet ook iedereen met een identiteitskaart een rekening bij de centrale bank kunnen aanvragen.

"De eNaira is een grote stap voorwaarts in de evolutie van geld en de centrale bank van Nigeria is vastberaden om ervoor te zorgen dat de eNaira voor iedereen toegankelijk is", zo schrijft de centrale bank in een verklaring. De afgelopen maanden hebben de autoriteiten in Nigeria geprobeerd het gebruik van Bitcoin en andere cryptomunten te verbieden, omdat die een bedreiging vormen voor het bestaande monetaire systeem. De bevolking van Nigeria is relatief jong en maakt al volop gebruik van de mogelijkheden die virtuele munten bieden om een traag banksysteem en kapitaalcontroles te omzeilen.

Vlucht naar crypto

Ondanks een verbod op virtuele munten, dat al sinds februari van kracht is, blijven cryptomunten een populair betaalmiddel in Nigeria. Volgens cijfers van Chainalysis, dat de transacties op de blockchain in kaart brengt, staat het Afrikaanse land momenteel op de zesde plaats in de ranglijst van landen waar cryptomunten het meest gebruikt worden. Doordat de centrale bank het gebruik van cryptomunten verbiedt is de handel in virtuele munten ondergronds gegaan. Mensen gebruiken apps als Whatsapp en Telegram om cryptomunten te verhandelen, waardoor handhaving en toezicht vrijwel onmogelijk is.

Wereldwijd proberen centrale banken hun eigen digitale munten uit te rollen om een vlucht uit valuta richting cryptomunten te stoppen. Naar verwachting zullen de komende jaren verschillende landen dergelijke munten lanceren. Het digitale centralebankgeld werkt net als cryptomunten via een wallet, maar achter de schermen kunnen de verschillen niet groter zijn. Waar digitaal centralebankgeld volledig beheerd wordt door de centrale bank, zo zijn virtuele munten vrijwel niet te reguleren. Net als goud is het een vorm van soeverein geld, met als verschil dat goud tastbaar is en ook nog eens in de kluizen van centrale banken ligt. Centrale banken hebben daardoor een andere relatie met goud dan met cryptomunten.

Tip: Bij Holland Gold kunt u ook goud kopen met cryptomunten. Via deze link krijgt u meer informatie.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines 

De afbeelding boven dit artikel is afkomstig van QuoteInspector en is vrij beschikbaar onder de Creative Commons licentie.