Barrick Gold heeft een nieuwe methode ontwikkeld waarmee goudmijnen veel milieuvriendelijker kunnen werken. Normaal gesproken wordt cyanide voor gebruikt om gouderts te zuiveren, een giftige stof die bovendien zeer schadelijk is voor het milieu. Twintig jaar heeft Barrick Gold gewerkt aan een alternatieve methode die het gebruik van deze schadelijke stof overbodig maakt.
De nieuwe techniek maakt gebruik van een zwavelverbinding genaamd thiosulfaat, dat veel milieuvriendelijker is dan cyanide. Het was al langer bekend dat deze stof als alternatief kon dienen, maar het was tot op heden niemand gelukt om dat op een effectieve manier toe te passen in de normale productielijn. Tot op heden, want Barrick Gold presenteerde onlangs met trots de eerste goudbaar die met behulp van deze nieuwe techniek geproduceerd is.
Met de nieuwe technologie, waar Barrick Gold patent op heeft aangevraagd, wordt het gouderts eerst onder hoge druk verhit en gesmolten tot een dik vloeibaar mengsel van erts, goud, water en lijmsteen. Deze substantie wordt vervolgens in een aantal roestvrijstalen tanks gemengd met een soort hars. In deze tanks reageert het thiosulfaat met het mengsel en kan het goud gescheiden worden.
Op maximale capaciteit kan deze nieuwe installatie van Barrick Gold 13.400 ton gouderts per dag verwerken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van in totaal veertien roestvrijstalen vaten. Met deze nieuwe installatie kan de betreffende goudmijn naar schatting 350 tot 450 duizend troy ounce goud meer produceren dan nu het geval is. Dat komt omdat de nieuwe technologie beter in staat is goud te zuiveren uit erts met een lagere kwaliteit.
Barrick Gold toont eerste goudbaar die gemaakt is zonder gebruik te maken van cyanide