De vraag naar gouden en zilveren munten is nog steeds aanzienlijk groter dan voor de coronapandemie. Dat blijkt uit cijfers van verschillende toonaangevende munthuizen. Zo verkocht de Perth Mint in november 115.872 troy ounce aan gouden munten en baren, een stijging van 94% ten opzichte van een maand eerder en een stijging van 38% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van zilver steeg in november naar 1,53 miljoen troy ounce, een toename 13,2% ten opzichte van een maand eerder en 37% meer dan in november vorig jaar.
De Royal Canadian Mint, het officiële munthuis van Canada, realiseerde ook dit jaar goede verkoopcijfers. Over de eerste drie kwartalen van dit jaar verdiende het munthuis $757,9 miljoen aan de verkoop van edelmetalen. Daarmee wist ze de winst van $759,3 miljoen over dezelfde periode van vorig jaar bijna te evenaren. Dat terwijl het Canadese munthuis, bekend van de gouden en zilveren Maple Leaf munten, haar inkomsten uit verkoop en opslag van edelmetalen in het coronajaar nog wist te verdubbelen ten opzichte van 2019.
Ook bij de US Mint, het Amerikaanse munthuis, gaan de beleggingsmunten als warme broodjes over de toonbank. Dit munthuis is bekend van de gouden en zilveren Eagle munten. Hoewel de verkoop van gouden munten in november wat lager uitviel dan in oktober lag het totaal over heel 2021 ruim 51% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit jaar heeft de US Mint al 1,2 miljoen troy ounce aan gouden munten verkocht, tegenover een kleine 800.000 troy ounce in dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van zilveren munten loopt met 28,2 miljoen troy ounce sinds begin dit jaar een paar procent achter op vorig jaar. Vergeleken met 2019 is er echter sprake van een verdubbeling in de verkoopcijfers.
Munthuizen verkopen nog steeds veel gouden munten
Gouden en zilveren munten blijven populair
Vorig jaar zagen we al een run op beleggingsmunten vanwege de coronapandemie. Onzekerheid over de economische vooruitzichten zorgden voor een vlucht naar edelmetalen. Ook profiteerden edelmetalen van grootschalige fiscale en monetaire steunmaatregelen en de verdere daling van de rente. Begin dit jaar kwam daar nog het effect van de silversqueeze bij. We zagen toen een kortstondige piek in de vraag naar zilveren munten.
Ook dit jaar bleef het druk in de markt voor edelmetalen. Spaarders en beleggers zien dat de rente laag blijft, terwijl de inflatie in hoog tempo oploopt. Dat gaf dit jaar een sterke impuls aan de vraag naar munten en baren. Vooral de laatste maanden zagen we een toename in de vraag naar edelmetalen.
Munthuizen en smelterijen reageerden vorig jaar op de coronacrisis door hun productie verder op te schalen. Dit jaar was de goudprijs wat lager, maar cijfers van munthuizen bevestigen dat het edelmetaal nog steeds zeer populair is.
De afbeelding boven dit artikel is afkomstig van QuoteInspector en is vrij beschikbaar onder de Creative Commons licentie.
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines