Door: Frank Knopers
Centrale banken zien goud als een belangrijke reserve en overwegen vaker om meer goud te kopen. Uit een nieuwe peiling van de World Gold Council blijkt dat 25% van de ondervraagde centrale banken de komende twaalf maanden meer goud wil kopen. Ter vergelijking, vorig jaar was dat nog 21%. Centrale banken noemen vooral hoge inflatie, geopolitieke instabiliteit en onzekere economische vooruitzichten als redenen om meer goud te bezitten.
Ook maken centrale bankiers zich meer zorgen over een nieuwe financiële crisis als gevolg van stijgende rentes en veranderingen in het internationale monetaire systeem. Zo zien ze meer economische risico's in landen die een reservemunt uitgeven. De Verenigde Staten en de landen van de Eurozone besloten in reactie op de Russische invasie in Oekraïne de tegoeden van de Russische centrale bank te bevriezen. Daardoor is er internationaal meer twijfel gekomen over de veiligheid van valutareserves in euro's en dollars. Goud kan daarvan profiteren als neutrale reserve zonder enig politiek risico.
Meer centrale banken overwegen goud te kopen (Bron: WGC)
Goud als ultieme reserve
Een lange tijd was het voor centrale banken niet zo interessant om goud aan te houden. Het edelmetaal leverde geen inkomsten op, terwijl staatsobligaties wel rendement opleverden. Maar in twintig jaar tijd is die verhouding drastisch veranderd. Staatsleningen leveren de laatste jaren nauwelijks rente op, terwijl de staatsschulden alleen maar verder zijn toegenomen. Nu stijgen de rentes weer, maar dat komt vooral door toenemende economische en politieke risico's en door de hoge inflatie.
De goudvoorraden van centrale banken leveren nog steeds geen rente op, maar stegen de afgelopen jaren wel aanzienlijk in waarde door de hogere goudprijs. Historisch gezien presteert het edelmetaal goed in tijden van economische en geopolitieke onzekerheid. Daarom is het voor centrale banken uitgerekend nu belangrijk om goud te bezitten. Dat zegt ook Shaokai Fan, hoofd van de afdeling centrale banken bij de World Gold Council. In een toelichting bij Bloomberg zegt hij dat opkomende economieën anders zijn gaan kijken naar de risico's van de dollar:
"De geopolitieke situatie is veel volatieler en we weten niet hoe lang deze situatie zal voortduren. Goud heeft zich bewezen als veilige haven onder deze omstandigheden. Dat is één aspect dat centrale banken zullen overwegen. Opkomende economieën zijn optimistisch over de toekomst van goud in het monetaire systeem, terwijl ze aarzelen over de Amerikaanse dollar."
Deze enquête van de World Gold Council werd uitgevoerd tussen 23 februari en 29 april. In totaal vulden 57 centrale banken deze vragenlijst in, overwegend uit opkomende economieën.
Hoeveel goud willen centrale banken binnen vijf jaar in hun portefeuille hebben? (Bron: WGC)
Centrale banken houden vooral goud aan als bescherming en diversificatie van de reserves (Bron: WGC)
Centrale banken verwachten over een jaar als geheel meer goud te bezitten (Bron: WGC)
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.