Maduro wint rechtszaak over goud Venezuela

De Venezolaanse president Maduro krijgt mogelijk toch weer toegang tot het goud bij de Bank of England. Een hogere rechtbank in het Verenigd Koninkrijk heeft het oordeel van een lagere rechtbank namelijk ongedaan gemaakt. Die oordeelde afgelopen zomer nog dat Maduro geen aanspraak mocht maken op het goud. Hij zou niet de legitieme president zou zijn, omdat de verkiezingen in Venezuela niet eerlijk zouden zijn verlopen. Volgens de hogere rechtbank houdt die argumentatie geen stand, omdat de Britse regering nog steeds diplomatieke betrekkingen onderhoudt met de regering van Maduro.

Volgens de hogere rechtbank is de positie van de Britse regering niet duidelijk. De steunbetuiging aan oppositiefiguur Juan Guaido vormen geen goede weerspiegeling van de werkelijke diplomatieke relatie. Daarmee is de Britse erkenning van Guaido op zijn minst dubbelzinnig, zo oordeelde rechter Stephen Males. Door deze uitspraak moet de rechtszaak opnieuw worden gevoerd, wat betekent dat de goudvoorraad met een waarde van €1,5 miljard weer in handen van Maduro kan komen. Hij wil het goud terughalen en mogelijk verkopen om de import van goederen te kunnen betalen.

Bank of England blokkeerde toegang tot het goud

De Verenigde Staten en een groot aantal bondgenoten besloten vorig jaar oppositiekandidaat Juan Guaido te erkennen als president van Venezuela. Ondanks politieke druk en economische sancties is Maduro echter nog steeds aan de macht. Wel heeft hij te maken met grote economische problemen, veroorzaakt door een combinatie van slecht economisch beleid, economische sancties en de lage olieprijs. Het land heeft bijna geen valutareserves meer en moet daarom goud verkopen om de import van goederen te kunnen betalen.

Venezuela heeft onder leiding van Maduro al een groot deel van haar goudvoorraad verkocht. Het beetje goud dat de centrale bank nog heeft ligt voor een deel in Londen opgeslagen. President Maduro wilde daar aanspraak op maken, maar onder druk van Amerikaanse sancties besloot de Bank of England de toegang tot het goud te weigeren. Een gevaarlijk precedent, omdat veel landen een deel van hun goud bewaren bij de Bank of England. Onder politieke druk van de Verenigde Staten kan de toegang tot dat goud ontzegd worden. Is dat een reden waarom steeds meer landen goud terughalen?

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines