Juan Guaido wil goudexport Venezuela aan banden leggen

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido heeft Europese landen verzocht niet langer goud uit Venezuela te importeren. De Europese Unie moet dit goud volgens hem aanmerken als bloedgoud, omdat de opbrengst bij gewapende bendes terecht zou komen. Ook wil hij hiermee de druk op president Maduro opvoeren. Zijn regering stimuleert sinds 2016 de kleinschalige en ambachtelijke mijnbouw, omdat export van het edelmetaal veel geld oplevert.

In een interview met Reuters licht hij zijn standpunt toe:

"Ik denk dat Europa stappen in deze richting kan zetten door de handel in goud uit Venezuela te verbieden en het aan te merken als bloedgoud. De handel in het goud komt niet ten goede aan vaccins voor kinderen in ziekenhuizen en aan medische behandelingen. Waarvoor gebruikt men het geld in Venezuela? Om ongereguleerde (gewapende) groepen te financieren."

De afgelopen twee jaar heeft Venezuela al voor miljoenen dollars aan goud verkocht, waarvan een gedeelte aan handelaren in Turkije. Het is niet duidelijk hoeveel goud direct of indirect in Europa is terechtgekomen. Een woordvoerder van Guaido zei in september dat de regering van Maduro het edelmetaal in Europa verkoopt om sancties te omzeilen.

Economische sancties

De Amerikaanse regering legde vorig jaar sancties op aan de regering van Maduro, met als doel de export van olie en goud te belemmeren. Dit zijn de belangrijkste inkomsten waarmee de regering van Maduro de economie draaiende houdt. Door deze sancties heeft de centrale bank geen toegang meer tot het goud bij de Bank of England, maar het lukt Venezuela nog wel om goud te verkopen.

Ook weet Venezuela nog steeds olie te verhandelen, dat tegenwoordig in euro's wordt afgerekend. Zo stuurde Rusland per vliegtuig stapels bankbiljetten naar het land, waarvan een groot gedeelte in euro's. Deze euro's circuleren in het binnenlandse betalingsverkeer als alternatief voor de inmiddels waardeloze Venezolaanse bolivar.

Met dit voorstel zoekt Guaido een nieuwe manier om de regering van Maduro onder druk te zetten, na de mislukte poging tot een staatsgreep begin 2019. Hij riep zichzelf uit tot interim-president en werd daarin gesteund door verschillende Westerse landen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines