• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,419 | Zilver: €615

1:00

Joris Beemsterboer

De oorlog in Oekraïne heeft een economische oorlog ontketend die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de wereldeconomie en het internationale monetaire systeem. Volgens kredietanalist Zoltan Pozsar van Credit Suisse kan dit zelfs de aanzet geven tot een nieuw monetair systeem. Een systeem waarin de Amerikaanse dollar een minder grote rol zal spelen en grondstoffen juist belangrijker zullen worden. Dit zal volgens hem gepaard gaan met een economische depressie en verlies van welvaart in met name het 'rijke' Westen. Maar krijgt de kredietanalist van Credit Suisse ook gelijk?
Meer Lezen
Datum 16 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Kan een samenleving blijven functioneren zonder overheid? En wat is nou eigenlijk een grotere bedreiging voor onze vrijheid: de macht van de overheid of de macht van grote bedrijven? In deze aflevering van Holland Gold gaan Paul Buitink en Sven Kuipers in gesprek met Boris van de Ven, presentator van podcasts als de Bitcoin Show en V for Valentine. Ze bespreken de energiecrisis, inflatie en hoe de steeds grotere rol van overheden onze economische vrijheid onder druk zet.
Meer Lezen
Datum 14 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

‘De ECB begint deze maand met opkoopprogramma’, zo luidt de kop van een artikel in Trouw op 3 oktober 2014. Het is de aankondiging van onconventioneel monetair beleid onder de naam Quantitative Easing, QE. Destijds werd nog gedacht dat dit programma slechts 2 jaar zou duren, maar eigenlijk is de ECB sindsdien niet meer echt gestopt met kwantitatieve verruiming. Slechts een paar maanden in 2019 trachtten de bankiers in Frankfurt met het beleid te stoppen, maar het programma bleek al snel weer doorgang te moeten vinden.
Meer Lezen
Datum 13 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De premies op goud en zilver in China zijn de laatste weken aanzienlijk toegenomen en bereikten begin deze maand zelfs het hoogste niveau sinds 2016. De goudprijs op de edelmetaalbeurs in Shanghai was ongeveer $25 per troy ounce hoger dan in New York, een verschil van 1,5%. Voor zilver was de premie nog groter, want met een prijsverschil van $0,80 per troy ounce komen we uit op een premie van bijna 4,5%. Het is niet uitzonderlijk dat de prijzen op de Shanghai Gold Exchange (SGE) afwijken van die in handelscentra als Londen en New York, maar het verschil is niet vaak zo groot als nu. Waarom zijn de premies nu zo hoog en wat betekent dit voor de goudmarkt?
Meer Lezen
Datum 7 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De Europese economie heeft niet alleen last van hoge energieprijzen, maar ook van extreme droogte. De waterstand in belangrijke rivieren als de Rijn en de Donau is nu zo laag dat er bijna geen vrachtverkeer mogelijk is. En de verwachting is dat het waterpeil komende dagen op een aantal plekken onder het kritieke niveau van 40 centimeter zal zakken, waardoor er geen vrachtverkeer meer mogelijk is. Wat zijn de gevolgen voor de economie?
Meer Lezen
Datum 19 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De kans is groot dat de inflatie haar hoogste punt al heeft bereikt en binnenkort weer iets zal dalen. De grote prijsstijging begon vorig jaar oktober, waardoor zal het inflatiecijfer op jaarbasis na oktober waarschijnlijk lager uitvallen. Dat zegt Han de Jong, voormalig hoofdeconoom van de ABN Amro in een interview bij Holland Gold. Hij verwacht dat het gevreesde scenario van stagflatie niet lang zal duren, omdat de werkloosheid dan oploopt en bestedingen zullen dalen. Daardoor is er minder vraag naar goederen en diensten, waardoor de inflatiedruk vanzelf zal afnemen.
Meer Lezen
Datum 18 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In Nederland stijgen de lonen dit jaar met gemiddeld 3,8% en in het Verenigd Koninkrijk zelfs met 4,7%. Afgelopen decennia zijn de lonen niet meer zo hard gestegen als nu, maar dat valt in het niet tegen de torenhoge inflatie. Sterker nog, de gemiddelde koopkracht van de meeste mensen daalt dit jaar met meerdere procenten, omdat de kosten van levensonderhoud veel sneller stijgen. In het Verenigd Koninkrijk zijn de reële inkomens - dus na correctie voor inflatie - sinds 2001 zelfs niet meer zo hard gedaald als dit jaar. Wat betekent dit voor onze economie en voor onze welvaart?
Meer Lezen
Datum 16 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De goudprijs zit de laatste weken weer in een opwaartse trend, omdat beleggers zich meer zorgen maken over een recessie dan over renteverhogingen door de centrale bank. In juli daalden de producentenprijzen in de Verenigde Staten voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie. Een opvallende trendbreuk met de periode daarvoor, toen logistieke problemen en hoge energieprijzen de boventoon voerden. Dat geeft centrale banken nu ruimte om de rente minder snel te verhogen.
Meer Lezen
Datum 12 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Dit najaar zal de aandelenmarkt hard onderuit gaan en ook volgend jaar kunnen we een beurscorrectie verwachten. Ook moeten we de komende jaren nog rekening houden met hoge volatiliteit op de financiële markten en een verdere daling van de euro. Dat zegt Elmer Hogervorst, medeauteur van de boeken Geld, Goud en Zilver (2011) en Deflatie in Aantocht (2014) in een interview met Holland Gold. Hij baseert zich op technische analyse van lange termijn golfbewegingen op de financiële markten.
Meer Lezen
Datum 12 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Afgelopen decennia was het voor beleggers makkelijk om hun risico te spreiden. Een beleggingsportefeuille met 60% in aandelen en 40% in obligaties leverde zowel in goede als in slechte tijden namelijk rendement op. Bij economische voorspoed stegen de aandelenkoersen, terwijl obligaties juist goed presteerden in tijden van crisis. Deze populaire strategie leverde jarenlang rendement zonder risico, maar lijkt dit jaar het omgekeerde op te leveren. Risico zonder rendement. Hoe kun je als belegger je vermogen beter beschermen?
Meer Lezen
Datum 11 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Door toenemende financiële repressie van overheden en banken valt er steeds meer voor te zeggen om fysiek goud te bezitten. De waarde van goud zit hem vooral in het feit dat het buiten het financiële systeem valt en dus niet zo makkelijk in beslag genomen kan worden als bijvoorbeeld banktegoeden. Dat zegt Joseph Wang, voormalig handelaar van de Federal Reserve, in een interview met Paul Buitink. In dat interview legt hij ook uit hoe de repomarkt werkt, wat bankreserves zijn en welke rol de centrale bank daarin speelt, onderwerpen die hij ook behandelt in zijn boek Central Banking 101.
Meer Lezen
Datum 10 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Na de wereldwijde en dramatische correctie op de aandelen- en obligatiemarkten kunnen we nu ook een daling op de huizenmarkten verwachten. Dat zegt historicus en financieel-economisch analist Eric Mecking van Geotrendlines, in gesprek met Holland Gold. Hij verwacht dat de stijgende rentes, de geopolitieke onrust en het falende monetaire beleid van centrale banken een economische depressie kunnen veroorzaken. In dat scenario krimpt de geldhoeveelheid en zullen heel veel mensen door te hoge schulden in financiële problemen komen.
Meer Lezen
Datum 5 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De westerse wereld staat aan de vooravond van een economische depressie, veroorzaakt door economische oorlogsvoering en de machteloosheid van centrale banken. Dat schrijft kredietanalist Zoltan Pozsar van Credit Suisse in een nieuwe analyse. Hij legt uit dat de hoge inflatie van dit moment niet het gevolg is van inhaalvraag na de coronacrisis, maar van economische oorlogsvoering. Dat zorgt namelijk voor hoge energieprijzen en verstoringen in internationale logistieke ketens, problemen die centrale banken niet kunnen oplossen met renteverhogingen of opkoopprogramma's. Wat betekent dat voor de wereldeconomie?
Meer Lezen
Datum 3 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De vraag naar beleggingsgoud in Europa is de laatste jaren verder toegenomen en was ook in het tweede kwartaal substantieel. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de wereldwijde goudmarkt. Na de coronacrisis met negatieve rentes zorgt nu hoge inflatie en geopolitieke onzekerheid voor een vlucht naar edelmetalen. Hoewel het tweede kwartaal minder uitbundig was dan het eerste kwartaal bleven vooral Europese beleggers goud kopen. Ook centrale banken blijven edelmetaal aan hun reserves toevoegen, een trend die steeds breder gedragen wordt.
Meer Lezen
Datum 2 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Strikt technisch gezien is de Amerikaanse economie nu in een recessie beland. De renteverhogingen van de Federal Reserve worden nu van bijeenkomst tot bijeenkomst bepaald en zijn volledig afhankelijk van de inflatie en de arbeidsmarktcijfers.
Meer Lezen
Datum 1 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De mogelijke introductie van een digitale euro vraagt om meer inspraak vanuit de politiek, omdat deze verandering een grote impact zal hebben op de samenleving en het bankenlandschap. Dat zegt Mahir Alkaya, Tweede Kamerlid van de SP en auteur van het boek 'Van wie wordt ons geld?' in gesprek met Holland Gold. Hij pleit voor meer betrokkenheid van de politiek in de ontwikkelingsfase van digitaal centralebankgeld. Dat is nodig om de anonimiteit en neutraliteit van dit digitale geld te kunnen waarborgen.
Meer Lezen
Datum 29 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Rusland wil een nieuwe standaard voor de edelmetaalmarkt lanceren als alternatief voor de Londen Bullion Market Association (LBMA). Dat staat in een brief van het Russische ministerie die deze week in handen is gekomen van persbureau RIA Novosti. De nieuwe standaard moet Moscow World Standard (MWS) gaan heten en omvat naast een kwaliteitskeurmerk ook een handelsplatform voor edelmetalen. Rusland wil hiermee een volwaardig en internationaal alternatief lanceren voor de goudmarkt in Londen.
Meer Lezen
Datum 28 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Is Bitcoin een bubbel of is het een goed alternatief voor fiatgeld? In deze aflevering van de Cryptocast praten Herbert Blankesteijn en Paul Buitink met macro-econoom Jasper Lukkezen over de toekomst van virtuele munten. Volgens Lukkezen heeft Bitcoin veel kenmerken van een bubbel, omdat het geen intrinsieke waarde heeft en mensen het vooral kopen in de verwachting het voor meer geld te kunnen verkopen. In dat opzicht zijn virtuele munten volgens hem meer geschikt als belegging dan als betaalmiddel.
Meer Lezen
Datum 28 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De winstmarges van goudmijnen staan onder druk door de combinatie van een lagere goudprijs en almaar stijgende productiekosten. Dat verklaart waarom goudmijnaandelen de laatste maanden relatief gezien slechter presteerden dan het edelmetaal zelf. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de gestegen brandstofkosten, energieprijzen en loonkosten. Ook heeft de goudmijnsector door hoge winstmarges van afgelopen kwartalen de productie van minder rendabele mijnen opgeschroefd, wat de gemiddelde kostprijs verder deed stijgen.
Meer Lezen
Datum 26 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Door de teleurstellende cijfers over de Amerikaanse economie daalden overal ter wereld de rendementen. Er is nu geen enkele kans meer dat de Federal Reserve deze week de rente met 100 basispunten verhoogt.
Meer Lezen
Datum 25 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Sinds de financiële crisis van 2008 is er veel discussie over de houdbaarheid van ons geldsysteem en de rol van banken daarin. Het huidige systeem van fractioneel bankieren geeft banken veel ruimte om krediet te verlenen, maar dat leidt soms ook tot ongelukken in het financiële systeem. Daarom zou het goed zijn om nog eens goed na te denken over hoe we de risico's in ons financiële systeem beter kunnen beheersen. Dat zegt econoom Teunis Brosens van ING in gesprek met Paul Buitink van Holland Gold.
Meer Lezen
Datum 22 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Terwijl Europese landen zich zorgen maken over hun eigen energievoorziening dreigt in China een bankencrisis te ontstaan. De problemen ontstonden in april, toen vier kleine lokale banken uit het niets de rekeningen van al hun klanten blokkeerden. De bankrun die daarop volgde werd met veel geweld neergeslagen door de autoriteiten, maar het bleef onrustig. Er volgden grote demonstraties tegen de banken en het hardhandige ingrijpen van de overheid. Maar wat is er precies gebeurd?
Meer Lezen
Datum 22 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De goudprijs is de laatste weken verder gedaald en staat momenteel weer op het niveau van voor de oorlog. In dollars zakte de koers begin deze week tot onder de $1.700 per troy ounce, het laagste niveau in elf maanden. Een opmerkelijke trend tegen de achtergrond van alle geopolitieke en economische onrust. Waarom daalt de goudprijs? En is dit al een goed moment om in te stappen?
Meer Lezen
Datum 20 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Ook in juni blijkt de inflatie in de VS zijn hoogste stand nog niet te hebben bereikt. Na dit vervelende nieuws schoot de koers van de dollar omhoog, maar de euro bood flink weerstand en hield vast aan het psychologisch belangrijke pariteitsniveau. De munt brak daar even doorheen en wist de week boven dit niveau af te sluiten. De markten beginnen nu de mogelijkheid in te prijzen dat de Federal Reserve de rente bij zijn volgende bijeenkomst met een vrijwel ongeëvenaarde 100 basispunten verhoogt. Het is wel weer een beetje geruststellend dat risicoactiva als aandelen en valuta uit opkomende markten de week vlak of ietsje lager wisten af te sluiten.
Meer Lezen
Datum 19 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Handelaren van de Amerikaanse bank JP Morgan hebben zeker tien jaar lang de goudmarkt gemanipuleerd. Drie handelaren plaatsten bijna dagelijks fictieve orders om de prijzen van edelmetalen in een bepaalde richting te bewegen. En daar profiteerden ze van, omdat ze daardoor tegen een lagere prijs konden inkopen en tegen een hogere prijs konden verkopen. Drie handelaren van JP Morgan die de markt jarenlang manipuleerden riskeren lange gevangenisstraffen.
Meer Lezen
Datum 14 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

In Oeganda is onlangs een goudader ontdekt die volgens president Yoweri Museveni goed is voor $12 biljoen aan goud. Een opmerkelijke uitspraak, omdat dat nog meer is dan de waarde van de totale bovengrondse goudvoorraad. Toch namen verschillende media dit bericht afgelopen weken over alsof er in dit Afrikaanse land werkelijk zoveel goud was ontdekt.
Meer Lezen
Datum 13 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De angst voor een recessie is nu vooral op Europa gericht. De markten zijn steeds bezorgder over de kwetsbaarheid van de gasvoorziening in Europa, terwijl het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport een positief beeld van de Amerikaanse economie geeft.
Meer Lezen
Datum 11 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Centrale banken hebben in mei opnieuw goud aan hun reserves toegevoegd. Netto kochten ze 35 ton goud, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. Het was de tweede maand op rij waarin centrale banken hun voorraden aanvulden. De grootste kopers waren Turkije (13 ton), Oezbekistan (9 ton), Kazachstan (6 ton), Qatar (5 ton) en India (4 ton). Duitsland haalde twee ton goud uit haar voorraad om verzamelmunten van te slaan.
Meer Lezen
Datum 8 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De Bank of England waarschuwt de bankensector om zich voor te bereiden op economisch slecht weer en adviseert banken om hun kapitaalbuffers te versterken. De centrale bank spreekt in haar nieuwste rapport over de financiële stabiliteit van een 'substantiële verslechtering van de economische vooruitzichten'. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in de rest van de wereld.
Meer Lezen
Datum 7 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Europa heeft zichzelf ernstig in de voet geschoten door valutareserves van Rusland te blokkeren en tal van economische sancties op te leggen. Dat zegt macro-econoom en beurscommentator Kees de Kort in een interview bij Holland Gold. Hij voorziet een grote recessie in de rijke Westerse landen en meer politieke en sociale onrust in armere landen. Westerse landen kunnen de hoge energieprijzen nog wel betalen en lagere inkomens compenseren, maar dat geldt niet voor de rest van de wereld. In veel landen beginnen nu al tekorten aan energie te ontstaan.
Meer Lezen
Datum 7 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De eerste helft van 2022 werd vorige week passend afgesloten met een keiharde afstraffing van risicoactiva. De valutamarkten worden momenteel bepaald door de angst voor een recessie, en veel minder door het beleid van centrale banken of renteverschillen. De dollar heeft hiervan geprofiteerd. Ook vorige week was dit duidelijk te zien. De aandelenkoersen vielen terug en de rentes op staatsobligaties daalden sterk, terwijl de koers van de greenback scherp steeg ten opzichte van al zijn belangrijke tegenhangers, met uitzondering van de Zwitserse frank en de Japanse yen. Deze laatste lijkt een comeback te willen maken als veilige haven. De koersen van valuta uit opkomende markten daalden ten opzichte van de dollar, maar hielden ten opzichte van de Europese valuta grotendeels stand. Het lijkt erop dat sommige beleggers tot aankoop van deze valuta worden verleid door bestaande onderwaarderingen en enorme, voor deze valuta gunstige, renteverschillen.
Meer Lezen
Datum 4 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Het problematische monetaire beleid van de ECB is voor een groot deel terug te voeren op het feit dat veel eurolanden zich niet hebben gehouden aan de begrotingsnormen. Dat zegt Michiel Hoogeveen, Europarlementariër van JA21 in gesprek met Paul Buitink van Holland Gold. Omdat sommige landen structureel hun begroting en staatsschuld niet op orde hadden moet de centrale bank nu ingrijpen om fragmentatie van de Europese obligatiemarkt te voorkomen.
Meer Lezen
Datum 1 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Door hoge inflatie en verslechterde economische vooruitzichten verwachten verschillende banken een economische recessie. Ook de Amerikaanse centrale bank sluit niet uit dat de economie door renteverhogingen in een recessie terechtkomt. Maar wat betekent dat precies? En wanneer spreken we van een economische depressie of stagflatie? En wat betekent dit voor de economie en voor uw vermogen?
Meer Lezen
Datum 1 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne hebben Westerse landen verschillende sancties opgelegd. De meest recente maatregel was het besluit van alle G7-landen om de import van Russisch goud aan banden te leggen. Eerder besloten Europese landen al minder olie en gas uit Rusland te importeren. Deze economische oorlogsvoering moet Rusland verzwakken, maar treft Westerse landen net zo hard. Wat merken wij van sancties tegen Rusland?
Meer Lezen
Datum 29 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De koersen van de G10-valuta waren aan het einde van vorige week niet veel anders dan aan het begin ervan. Er was weinig nieuws en beleggers waren nog aan het nadenken over de mededelingen van de centrale banken. De winnaar van vorige week was de Zwitserse frank. De koers van deze munt kreeg een impuls in de nasleep van de spectaculaire ‘hawkish’ verrassing van de Zwitserse Nationale Bank eerder deze maand. Bij de valuta uit opkomende markten gebeurde van alles, maar de meeste van deze valuta hielden vrij goed stand gezien de grootschalige verkoopgolf die we vorige week bij de commodity’s hebben gezien.
Meer Lezen
Datum 28 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Door de opleving van de wereldeconomie na de coronacrisis zijn de prijzen van grondstoffen sterk gestegen. Door grootschalige steunmaatregelen en een historisch lage rente steeg de vraag naar bijna alle grondstoffen. Maar is dit ook het juiste moment om in grondstoffen te beleggen?
Meer Lezen
Datum 24 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Vorige week werden de valutaranglijsten verrassend genoeg aangevoerd door de Zwitserse frank. De Zwitserse Nationale Bank sloot zich aan bij andere ‘hawkish’ centrale bankiers en verraste de markten met een renteverhoging van 50 basispunten.
Meer Lezen
Datum 21 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In deze aflevering is financieel journalist Arno Wellens voor de tweede keer te gast. Arno staat bekend om zijn uitgebreide kennis over de economie, het stikstof dossier en de Europese Unie. In deze video hebben we het over de financiële instabiliteit van het huidige systeem. U krijgt antwoord op de vragen "hoe zijn we hier terechtgekomen?" en "wat kunnen we verwachten de aankomende maanden?". Ook bespreken we de Green New Deal, de gevolgen van de stikstofcrisis en de toekomst van de boeren. Tot slot bespreken we de mogelijke nieuwe euro crisis als gevolg van het (wan)beleid van de ECB.
Meer Lezen
Datum 17 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Vorige week besloot de ECB haar opkoopprogramma met ingang van juli te beëindigen. Ook stelde de centrale bank een renteverhoging van 25 basispunten in het vooruitzicht voor de eerstvolgende meeting. Daarna zal ze de rente stapsgewijs verder verhogen, met als doel de inflatie weer onder controle te krijgen. Deze maatregelen moesten het vertrouwen in de euro versterken, maar het tegenovergestelde gebeurde. De rente op Italiaanse 10-jaars staatsleningen schoot omhoog en de ECB moest binnen een week opnieuw in actie komen. Wat ging er mis?
Meer Lezen
Datum 17 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Risicoactiva hadden het vorige week overal erg moeilijk. De inflatiecijfers worden steeds slechter en de centrale banken spreken steeds gealarmeerder over de noodzaak om de inflatie terug te dringen. De rentes knalden overal ter wereld omhoog. Interessant was dat de Europese rentes – als reactie op de duidelijk ‘hawkish’ houding van de ECB – dit keer sterker stegen dan de Amerikaanse. De perifere rentes in Europa stegen het hardst. Dit is een beetje onheilspellend. Er was een verkoopgolf van aandelen en de Amerikaanse dollar herwon zijn status als favoriete veilige haven. De koers van de dollar steeg ten opzichte van elke belangrijke valuta ter wereld.
Meer Lezen
Datum 15 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Samen met de digitalisering van onze samenleving is er ook een surveillancestaat ontstaan, waarin bedrijven en overheden steeds meer informatie over burgers kunnen verzamelen. En daarmee komt onze privacy steeds meer onder druk te staan. Dat zegt Ancilla van der Leest, voormalig lijsttrekker van de Piratenpartij en privacy expert, in een gesprek bij Holland Gold. Ze waarschuwt voor de risico's van een samenleving waarin mensen steeds afhankelijker worden van bijvoorbeeld banken en overheden.
Meer Lezen
Datum 10 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Centrale banken zien goud als een belangrijke reserve en overwegen vaker om meer goud te kopen. Uit een nieuwe peiling van de World Gold Council blijkt dat 25% van de ondervraagde centrale banken de komende twaalf maanden meer goud wil kopen. Ter vergelijking, vorig jaar was dat nog 21%. Centrale banken noemen vooral hoge inflatie, geopolitieke instabiliteit en onzekere economische vooruitzichten als redenen om meer goud te bezitten.
Meer Lezen
Datum 9 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De stijgende rente heeft wereldwijd effect op de vastgoedmarkt, ook op commercieel vastgoed. In april daalde de verkoop van commercieel vastgoed in de Verenigde Staten naar $39,4 miljard, een daling van 16% op jaarbasis. Deze daling staat in schril contrast met de stijgende trend afgelopen dertien maanden. Toen lag het transactievolume iedere maand gemiddeld twee keer zo hoog als een jaar eerder. In maart lag de verkoop van commercieel vastgoed bijvoorbeeld nog 57% hoger dan dezelfde maand van vorig jaar. Stijgende rentes en onzekerheid over de economie zijn de belangrijkste oorzaken.
Meer Lezen
Datum 7 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De centrale bank van Tsjechië zal de komende jaren meer goud en aandelen aan haar reserves toevoegen. Dat is althans het voornemen van Aleš Michl, de toekomstige gouverneur van de centrale bank. In een interview met de Tsjechische financiële nieuwssite Ekonom zegt de 44-jarige Michl dat hij op die manier meer rendement wil maken met de reserves van de centrale bank. 'Het is beter om bezittingen te hebben dan een berg schuldpapier', aldus de centraal bankier.
Meer Lezen
Datum 31 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De aandelenmarkten en de risicomarkten herstelden zich vorige week in het algemeen sterk – maar de Amerikaanse obligatierentes niet. Het gevolg was voorspelbaar: de dollar ging in de uitverkoop en vooral de Europese en Latijns-Amerikaanse valuta profiteerden daarvan. De koersen van Europese valuta kregen een impuls door de renteverschillen tussen Europa en de VS bij sluiting. De koersen van Latijns-Amerikaanse valuta stegen in het algemeen door de terugkeer van risicobereidheid, en in het bijzonder door de verzengende rally van commodity’s. De Poolse zloty verdient een eervolle vermelding, want die zette vorige week een topprestatie neer toen duidelijk werd dat de Poolse economie tot nu toe niet al te sterk onder de oorlog lijdt.
Meer Lezen
Datum 31 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De Westerse sancties tegen Rusland hebben ook effect op de markt voor edelmetalen. Begin maart haalde de LBMA zes Russische smelterijen van de LBMA lijst, waardoor goudbaren en zilverbaren van deze smelterijen niet meer vrij verhandelbaar zijn in Londen. Nu dienen ook de eerste problemen zich aan in de markt voor palladium. Zo is de prijs van een troy ounce palladium in New York momenteel $30 lager dan in Londen of Zurich. Waar komt dit prijsverschil vandaan en wat betekent dit voor de markt?
Meer Lezen
Datum 27 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Paul Buitink ging onlangs met econoom Wim Boonstra in gesprek over ons geldsysteem, de toekomst van de euro en het monetaire beleid. In deze video legt Boonstra uit dat ons geld vroeger veel minder gecentraliseerd was dan nu. Veel regio's hadden hun eigen munten, met onderling grote verschillen in gewicht en zuiverheid. De goudstandaard bracht daarna een zekere mate van voorspelbaarheid en standaardisering, waar de wereldhandel sterk van profiteerde. Maar ook de goudstandaard bleek geen houdbaar systeem, omdat centrale banken de gouddekking steeds verder verlaagden. Zo viel ook het systeem van Bretton Woods uit elkaar, zoals we eerder uitlegden in deze video.
Meer Lezen
Datum 27 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De inflatie is door de oorlog in Oekraïne tot recordhoogte gestegen. Spaarders maken zich zorgen over de koopkracht van hun spaargeld en besluiten daarom vaker goud te kopen. Op lange termijn heeft het edelmetaal bewezen haar koopkracht te behouden. Dat is een van de belangrijkste redenen om goud te kopen. Maar is het ook een goede bescherming tegen inflatie?
Meer Lezen
Datum 27 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Er waren vorige week vreemde bewegingen op de markten. Het grote financiële nieuws was de wereldwijde, meedogenloze sell-off op de aandelenmarkten, waarin de S&P 500-index bijna de semi-officiële grens naar een ‘bear market’ (20% onder recordhoogte) over ging.
Meer Lezen
Datum 24 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

We gaan een tijdperk van slowbalisering tegemoet, waarbij globalisering zal vertragen en meer mensen terug zullen keren van de stad naar het platteland. Ook zal het economische zwaartepunt weer verschuiven van de Westerse wereld richting Azië. Dat zegt trendwatcher Adjiedj Bakas in gesprek met Paul Buitink en Joris Beemsterboer van Holland Gold. Deze veranderingen zullen gepaard gaan met een tijdperk van chaos, zoals hij ook beschrijft in zijn nieuwste boek.
Meer Lezen
Datum 20 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws