Ondanks de daling van de goudkoers houdt miljardair en hedgefondsmanager John Paulson zijn positie in goud vast. In het derde kwartaal beschikte Paulson & Co nog steeds over 9,23 miljoen aandelen in het SPDR Gold Trust, zo bleek uit een rapportage van de overheid. Het aantal aandelen bleef onveranderd ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar, toen Paulson voor het eerst in twee jaar een deel van zijn positie in goud in de verkoop deed.

Op 18 november zakte de prijs van goud naar $1.066 per troy ounce, het laagste niveau in vijf jaar tijd. Een beter dan verwacht banencijfer en de verwachting dat de Federal Reserve in december toch de rente gaat verhogen drukten de prijs van het gele metaal verder omlaag.

Daling goudkoers

De prijs van goud daalt al vijf kwartalen op rij, een prijsdaling die gepaard gaat met een verkoop van papiergoud en een toenemende vraag naar fysiek goud. Alleen deze maand deden beleggers wereldwijd al voor meer dan $1,12 miljard aan posities in goud-ETF’s in de verkoop.

Beleggers die goud kopen doen dat vaak met een lange termijn visie. Paulson nam begin 2009 een positie in goud via het SPDR Gold Trust. Dat leverde hem eerst een goed rendement op, maar de afgelopen twee jaar zag hij een groot deel daarvan ook weer in rook opgaan. Zijn fonds is een van de weinige grote hedgefondsen dat een aanzienlijk vermogen in goud omzette.

Tussen december 2008 en juni 2011 steeg de goudkoers met 70%, vanwege angst voor een ineenstorting van het financiële systeem en de monetaire verruiming door centrale banken. Die zorgen zijn enigszins naar de achtergrond verdwenen, maar het financiële systeem is nog steeds niet gezond.

Goudmijnen in de verkoop

Paulson hield in het derde kwartaal vast aan zijn positie in goud, maar hij verkocht wel een miljoen aandelen van AngloGold Ashanti. De winstmarges in de goudmijnsector staan onder druk door de daling van de goudprijs.