Jeffrey Christian: Goudprijs gaat de $1.300 testen

De goudprijs zal waarschijnlijk volgende week de grens van $1.300 per troy ounce testen. Dat zegt analist Jeffrey Christian van de CPM Group in een interview met Bloomberg. De stijging van de goudprijs van de afgelopen maanden is volgens hem het resultaat van een combinatie van factoren.

Beleggers maken zich niet alleen zorgen over de economie, maar ook over verschillende politieke ontwikkelingen. Hij ziet overeenkomsten tussen de rally in goud vorig jaar en die van de afgelopen maanden, maar voegt eraan toe dat dit jaar waarschijnlijk nog verraderlijker zal zijn.

Kan de goudprijs naar $1.300 per troy ounce?

Ik denk dat we de grens van $1.300 gaan testen. Ik weet niet of we daar volgende week al doorheen zullen breken. Wel verwachten we dat de prijs in het eerste kwartaal boven dat niveau zal komen en ik denk dat we volgende week al een goudprijs van $1.300 zullen testen. Misschien dat er daarna weer een kleine correctie volgt.

Wat is de oorzaak hiervoor? Is de zwakkere dollar een aanjager van de goudprijs?

Ik denk dat het een combinatie van dingen is. De zwakkere dollar speelt zeker mee, maar ook zorgen over de economische groei, de volatiliteit op de aandelenmarkt en de scherpe dalingen van de afgelopen dagen op de Amerikaanse aandelenmarkt. Maar ook zorgen over de economische groei wereldwijd en de politieke kwesties van de Brexit tot aan Trump spelen een rol. Maar ik wil er nog even het volgende over zeggen. We hadden een vergelijkbaar soort optimisme in het afgelopen jaar met een bull market in het eerste kwartaal, maar daarna verdampte het weer.

Wat verwacht je de komende jaren voor goud?

We zitten nu in een situatie die vergelijkbaar is met 2018. Maar 2019 is niet hetzelfde als 2018, we zijn een jaar verder en het begrotingstekort is opgelopen van $700 miljard naar $1.200 miljard. We hebben een verdeeld Congres in de Verenigde Staten en de kans op een tweede referendum over de Brexit is gestegen van 5% naar een 50/50 kans. Dus ik denk dat de politieke omgeving, de handelsoorlog en allerlei andere factoren die vorig jaar voorbij kwamen het jaar 2019 veel verraderlijker zullen maken dan 2018.

President Trump wil in 2020 herkozen worden. Zal hij niet bang zijn om de Amerikaanse economie te torpederen met een handelsoorlog? Zal hij niet zijn toon gaan matigen?

Ik heb op de universiteit besloten om me niet met psychologie bezig te houden. Ik weet niet zeker of hij wel wil winnen in 2020 en of hij wel president zal blijven. Misschien komt er wel een race tussen Pence en Biden. Ik verwacht dat we in 2019 een aantal zeer grote ontwikkelingen zullen zien, zowel politiek als economisch en financieel. Het is mij niet zo duidelijk wat Trump precies wil of wat hij zal doen om te bereiken wat hij wil. Wat hij wil lijkt elke dag weer te veranderen.

De koperprijs brak afgelopen zomer door de $3 en is daarna behoorlijk gedaald.

We hebben verbeteringen gezien in de vraag en aanbod fundamenten. Er is meer aanbod, maar ik denk dat mensen de zwakte van de Chinese economie overschatten. Een van de dingen die we moeten onderzoeken is de daling van het aandeel Apple tijdens de feestdagen vanwege minder Chinese aankopen van Apple toestellen en in hoeverre dat het resultaat is van de arrestatie van de topvrouw van Huawei. Misschien dat de mensen in China nu Huawei telefoons in plaats van Apple telefoons kopen. Dat is best goed mogelijk.

Ik denk dat er nog wel kracht in de Chinese economie zit. Waarschijnlijk zullen we wel wat zwakheden zien, wat structurele problemen, maar de economie is in een veel betere staat dan die van Europa en de Verenigde Staten. Ik verwacht op dit moment meer economische problemen in de VS en in Europa dan in China.

Centrale banken verhogen de rente. Denk je dat de schulden voor problemen zullen zorgen?

Ik verwacht dat er veel meer economische en politieke problemen zullen ontstaan door de enorme schulden. Niet alleen de staatsschulden, maar ook de bedrijfsschulden en andere private schulden die in de afgelopen tien jaar is opgebouwd.

En wat denk je van de huizenprijzen? In Sydney zien we een daling vanwege zorgen over China.

De huizenmarkt zit wereldwijd in een slechte positie. Trump probeerde de schuld neer te leggen bij de renteverhogingen van de Federal Reserve, maar de zwakte op de Amerikaanse huizenmarkt is veel breder. Er zijn ook problemen in Canada, China, Europa en Australië...

Het verspreid zich over de hele wereld. En er zijn geen gemakkelijke oplossingen, omdat de zwakte in de huizenmarkt in al deze landen het gevolg is van een breed scala aan oorzaken. Het is niet één aanwijsbaar probleem. Je kunt nu stoppen met het verhogen van de rente, maar dat zal de problemen op de huizenmarkt in de Verenigde Staten niet oplossen.

In Sydney zijn de huizenprijzen 11% lager dan de piek in 2017. In Londen moeten we de daling nog terugzien in de cijfers.

Londen is verwoest door de Brexit. Een aanzienlijk deel van de Britse economie is financiële dienstverlening. En die mensen gaan verhuizen naar Dublin, Amsterdam en Frankfurt. Dat is verwoestend voor de huizenmarkt van Londen en de overheid lijkt geen rekening te houden met de economische gevolgen van de Brexit. Dat is een echt probleem en dat zal voorlopig niet weg gaan.

Goudprijs nadert $1.300 per troy ounce (Bron: Goldprice.org)