Japanners in de rij bij de goudwinkel

De goudkoers heeft deze week in Japan een nieuw record bereikt. Op donderdag steeg de prijs naar meer dan ¥165.000 per troy ounce, waarmee het oude record uit 1980 werd verbroken. Op de lokale markt werd op een gegeven moment ¥5.325 yuan per gram betaald, meer dan de internationale goudprijs. Nu de prijs van het edelmetaal op recordhoogte staat is het ook druk in de Japanse goudwinkels. Klanten moesten deze week bij veel handelaren vaak twee tot drie uur in de rij staan om geholpen te worden, zo schrijft Reuters.

Opvallend genoeg veroorzaakt de hoge goudkoers in Japan nog geen stormloop op goud. Integendeel, veel klanten komen juist hun edelmetaal inleveren om winst te nemen. De grootste goudhandelaar in Japan, Tanaka Kikinzoku, zag de goudinkopen in juli met 40% en in augustus zelfs met 70% toenemen ten opzichte van het maandelijkse gemiddelde in de eerste helft van dit jaar. De verkoop daarentegen kwam in juli 10% en in augustus zelfs 20% lager uit dan het maandelijkse gemiddelde.

"Japanse goudbeleggers zijn contrair. Ze verkopen hoog en kopen laag, terwijl westerse beleggers en fondsen de neiging hebben het tegenovergestelde te doen. Met een prijs van meer dan ¥5.000 per gram zien we meer particulieren winst nemen op goud", zo verklaarde Chiyoki Chen van Sunward Trading tegenover Reuters.

Goudkoers naar recordhoogte in Japanse yen

De goudkoers in dollars staat op het hoogste niveau in zes jaar, maar in veel andere valuta staat de prijs van het edelmetaal op recordhoogte. Dat komt omdat de dollar de laatste jaren sterker is geworden. Beleggers die zich zorgen maken over het vooruitzicht van de wereldeconomie zoeken hun toevlucht in de Amerikaanse munt, omdat deze wereldwijd het meest verhandeld wordt.

De Japanse yen is sinds 2010 zwakker geworden ten opzichte van de dollar, mede als gevolg van de aanhoudende monetaire stimulering door de centrale bank. Daardoor heeft de goudprijs in deze valuta wel een nieuw record bereikt. Toch lijken Japanse beleggers zich geen zorgen te maken over de economie, aangezien ze overwegend goud verkopen.

Bij Holland Gold zagen we in eerste instantie vooral winstnemingen na de stijging van de goudkoers. Later, toen de prijs verder steeg, nam ook de verkoop van edelmetalen een vlucht. Misschien moet de goudprijs in Japan nog wat verder stijgen, voordat particulieren instappen. Goud kopen is in Japan overigens minder aantrekkelijk dan in de Eurozone. De aankoop van goud wordt in Japan met 8% btw belast, terwijl het in de Eurozone btw-vrij is.

Goudprijs in Japan naar recordniveau