Inflatieschok geeft dollar en valuta van opkomende markten een boost

 

De reactie op de markt op het inflatierapport uit de VS was ongewoon. De dollar steeg dit keer moeiteloos ten opzichte van andere G10-valuta. Toch waren de ware sterren van deze week de valuta van opkomende markten, met de Braziliaanse real aan kop. Een mogelijke verklaring voor deze dichotomie is het verschil tussen monetaire reacties op wereldwijde inflatiedruk. Hoewel de meeste centrale banken van G10-landen inflatie graag laten gebeuren, waardoor de reële rentes ver in het negatieve blijven, waren de autoriteiten van opkomende markten minder optimistisch. Zij hebben een aantal maanden geleden de rentes aanzienlijk verhoogd. Het proces van normalisering van monetair beleid is nog jong, maar de gebeurtenissen die afgelopen week hebben plaatsgevonden, zijn erg interessant.

We verwachten dat inflatienieuws en de snelheid waarmee centrale banken monetair beleid normaliseren de drijfveren zullen blijven achter het handelen op de valutamarkten. Deze week wordt een belangrijke week, met inflatierapporten uit de Eurozone, het VK, Canada en Japan. Daarnaast worden er belangrijke toespraken gehouden door wel acht functionarissen van de Federal Reserve en twee toespraken door de voorzitter van de ECB, Lagarde.

Deze week worden er belangrijke gegevens gepubliceerd over de arbeidsmarkt en inflatie. Het arbeidsrapport wordt het eerste rapport dat wordt gepubliceerd sinds het einde van het systeem voor tijdelijk ontslag. De markten bereiden zich voor op nog een grote stijging in de inflatie. De kans bestaat dat het percentage tijdens het hoogtepunt hoger dan 4% zal liggen, wat naar onze verwachting zal zorgen voor een piek in december en ondersteuning voor het Pond. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

Het was geen spannende week voor de Eurozone, omdat de Euro voornamelijk reageerde op nieuws uit andere regio’s. Vooral de monsterinflatie in de VS zorgde hier voor een piek. Deze week zijn de macro-economische gegevens ook magertjes. De focus ligt op communicatie vanuit de centrale bank. Lagarde gaat een toespraak houden bij het Europese Parlement met als onderwerp ‘Van herstel naar kracht’, die nauwkeurig geanalyseerd zal worden om te zien of de ECB verzet zal blijven bieden aan de marktprijzen van toekomstige stijgingen bij de ECB.

Britse pond

Gegevens voor het derde kwartaal uit het VK lieten een betrouwbare jaarlijkse groei van 6,6% zien. Solide cijfers, hoewel ze net wat lager zijn dan verwacht. Het pond is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar deed het beter dan alle andere Europese valuta, omdat markten hun prijzen hebben laten zakken vanwege de 50/50 kans op een piek naar aanleiding van de decembervergadering van de Bank of England.

Amerikaanse dollar

We kunnen het inflatierapport van oktober uit de VS niet mooier maken dan hij is. Het algemene inflatiecijfer en de kerninflatie zijn beide aanzienlijk hoger gebleken dan ze oorspronkelijk waren weggezet, en dat was al hoog. De inflatie ligt nu hoger dan in de afgelopen vier decennia en er wordt nauwelijks verwacht dat daar binnenkort verandering in komt. De obligaties gingen stevig in de verkoop, waardoor de rendementen omhoog schieten. De dollar heeft dit keer geprofiteerd van de verrassende inflatie en veranderende rentepercentages in vergelijking met andere valuta van ontwikkelde markten. Als de toespraken van functionarissen van de Federal Reserve van deze week de verwachte pieken niet tegenspreken, kan de stijging van de dollar nog wel even aanhouden.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl